100 000 лв. парична гаранция за адвоката на Цветан Василев

100 000 лв. парична гаранция за адвоката на Цветан Василев
Цветан Василев продължава да се укрива в Белград, но част от куриерите му вече са задържани, снимка: Канал 3

Пети въззивен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) обяви, че има обосновано предположение, че адвокатът на Цветан Василев – Мартин Апостолов и двама бивши шофьори на банкера беглец – Георги Запрянов и Здравко Босаков са прали пари, получени чрез необезпечени кредити от фалиралата КТБ. Това стана ясно по време на заседанието по искането за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" на тримата. Съдът определи парична гаранция за Мартин Апостолов в размер на 100 000 лв., а на Запрянов и Босаков потвърди постоянния арест. На тримата са повдигнати обвинение по чл.253, ал.5, вр. ал.4, вр. ал.3, т.1, пр.2, вр. ал.2, пр.2 и ал.1, пр.1, вр. чл.26, ал.3, вр. ал.1 от НК.

Въззивният съд счете за неоснователни възраженията за липса на обоснованост за прането на пари. Напротив – от направени експертизи става ясно, че тримата обвиняеми са трансформирали парични средства получени от необезпечен кредит по сметки на съпругата на Цветан Василев – Антоанета. В подкрепа на това показания са дали петима свидетели на Специализираната прокуратура. Тримата са получили за себе си 110 000 евро – 50 000 за Апостолов и по 30 000 за Запрянов и Босаков. С част от източените от банката милиони евро, през контролираната от Цветан Василев фирма "Витро Инвест" ООД, Антоанета Василева е купила два апартамента до "Южния парк" в столицата. Разследващите са документирали тегленето на сумите и движението на парите, включително и тези, които са били плащани на каса. 

Стана ясно още, че през търговски дружества, на които Запрянов и Босаков са били управители, са били изпрани суми от порядъка на 800 000 лв. и цели 16 млн. лв. Въззивният съдебен състав прие, че ако останат на свобода, двамата има опасност да извършат друго престъление, поради което ги остави в ареста. 

За Мартин Апостолов, който заяви, че "не е бил доверен компаньон на Цветан Василев, а негов доверен адвокат", съдебният състав определи парична гаранция от 100 000 лв., малко повече от сумата, която е получил от КТБ. 

Мартин Апостолов е адвокат, считан за изключително близък до Василев, което се потвърждава и от участието му в ръководството на една от ключовите фирми на фалиралия банкер – ТЦ ИМЕ, която е имала важна роля около източването на КТБ. Георги Запрянов и Здравко Босаков са били също част от най-близкия кръг около Василев преди рухването на банката. Макар да са се грижили предимно за осигуряване на логистиката на бившия банкер, двамата имат участия в търговски дружества, които също са получавали необезпечени кредити от фалиралия трезор. След бягството на Василев от България, имената на двамата се появяват в различни публикации, според които Запрянов и Босаков са имали грижата ежемесечно да транспортират големи суми пари до Белград. Тези финансови средства са нужни за осигуряването на луксозния начин на живот на Василев и семейството му в Сърбия, както и за плащането на скъпата му частна охрана в сръбската столица. В последните години двамата бивши шофьори на Василев, които в миналото са имали ролята и на негови персонални икономи, са били ключов фактор и в трансфера на парични потоци, идващи от близки до Цветан Василев лица, с които са покривани разходите по издръжката на мрежата от поръчкови медии, "журналисти", анализатори и интернет тролове, ангажирани с опазване на интересите на фараона у нас. 

От материалите по делото пред АСНС се установи, че тримата многократно са пътували до Сърбия в изминалите години.

Още по темата

Негенцова и искащите оставката й продължават споровете за управлението на адвокатурата

Предишна новина

Мирослава Тодорова прати адвоката си Даниела Доковска да я представлява пред Съдийската колегия на ВСС

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Жълти стотинки | нерегистриран
  0
  0

  Бълха го ухапала с гаранцийката за 100 000 лв. Цветан Василев открадна 4 млрд. лева за него и хората му сумата от 100 000 лв са жълти стотинки! Кога ще видим Василев на съдейбната скамейка? Все пак той е главният виновник за фалита на пирамидата КТБ?

 2. 7
  Вили | нерегистриран
  0
  0

  Всички замесени трябва да са в затвора

 3. 6
  има от кого да се учи, | нерегистриран
  0
  -1

  1.Въпреки ,че в чл. 264, ал. 2, изр. 2 от ЗСВ е уредена възможността , държавния съдебен изпълнител да събира вземания на органите на съдебната власт. Без изпълнителните листи да са за фискално вземане,без НАП да е кредитор.и . без да съм му длъжник ,публичния изпълнител образува изпълнително дело №58/2010г. по изпълнителни листи за 4% ДТ по ГПК, самоприсъдени от окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана в тяхна полза и сметка ,в качеството си на правораздаватели по исковете ми по ЗОДВПГ ,В ърху които ДТ публичния изпълнител . начислява и лихва , въпреки ,че вземането е на други институции./виж решение№611/02.12.2011г.ТД на НАП В.Търново.

  Описва и възбранява -Гараж ,като с действията си изменя и разширява предели на изпълнителните листи, нарушавайки диспозитива на съдебните решения .

  2. Наглостта на публичния изпълнител стига до там,че без съпругата ми без да е длъжник по това изпълнително дело .,директно я лишава от облагите на нейната част от гаража Описва и възбранява ½ частот него ,ползван от 1989г. .за офис на фирмата и ,.-Въпреки че несеквестируемоста изключва.,изпълнителни действия върху частта от имота и . За да не реагира, за изпълнителните действия върху нейната част, не я уведомява , тъй като гаража ,неразделна част от жилището ни е придобит от нея с нотариален акт от 1984г. Така публичния изпълнител превръща нейната част в паричен еквивалент,. за сумата от 2570лв.,която ДТ платихме на ТД на НАП В.Търново, за да спасим от публична продан собствеността си .С помощта на т.н. съд ми беше .забранено. да се ползвам през 2010г.от новият закон.по които по искове по ЗОДОВ, се събира поста ДТ ,а не сложна .Видно от гореописаното лишен съм й от права по ЕКПЧОС ,поради нетранспонирането”/пренасяне/ на европейското законодателство в националното право.,въпреки ,че през 2007г. е осъдена държавата от ЕСПЧ , по дело Станков с/у България До сега административен и окръжен “съда”Враца мълчи,което доказва ,че “съда” е съучастник.



 4. 5
  Цецо, | нерегистриран
  2
  -3

  ела си и си признай, така ще ти олекне!

 5. 4
  Въпросче | нерегистриран
  6
  -3

  А за цецко гаранция предвижда ли се, ако си доде разбира се?

 6. 3
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 2
  ? | нерегистриран
  3
  -6

  Фобаджиите няма ли да протестират?

 8. 1
  Скромно, но | нерегистриран
  5
  -6

  от сърце. Ко му плащаш? Какво са 100 бона за един адвокат? Свободата Санчо, или салама?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.