Бивш нотариус помагал на измамници да отнемат 23 имота от самотни и психично болни хора

Бивш нотариус помагал на измамници да отнемат 23 имота от самотни и психично болни хора

Бившият нотариус Борис Янков, който е с отнети права, помогнал на група имотни измамници да отмъкнат 23 жилища на психично болни и самотни, възрастни хора. Това съобщи по време на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев във връзка с разбита при съвместна операция на Специализираната прокуратура и столичната полиция.

"Преди около 7-8 месеца е постъпила оперативна информация за неправомерно придобиване на имоти, конкретно става въпрос за 23 имота на територията на Столична община, които са придобивани чрез неистински документи. В престъпната група е участвал и бивш нотариус с инициали Б. Я., който ги е подпомагал чисто интелектуално, т.е. консултирал ги е по документите и при кой нотариус да отидат, за да минат тези сделки'', обясни ст. Комисар Хаджиев и допълни, че жертвите на измамниците са били основно хора, които са по-лесни за манипулация.

"Другите участници от групата са сериозен криминален контингент. Част от пострадалите са самотно живущи хора и такива с психически проблеми, които лесно могат да бъдат манипулирани или рядко поддържат връзка с роднините си. Членове на групата са осъществявали контакти с тях и са ги карали да им подписват пълномощни, които после са използвали за прехвърляне на техни недвижими имоти, които потърпевшите са загубвали'', обясни още Хаджиев.

По случая са задържани 10 души, от които 4 са с повдигнато обвинение, а останалите 6 са в ареста с полицейска мярка за 24 часа. Обвинените за участие в групата са Георги Янев – ръководител и Борис Янков, Любомир Янев и Емил Янев, сочени за нейни членове.

Схемите за отнемане на имотите били няколко. Една била чрез подпис на празен лист или пълномощни, с които жертвите да бъдат представлявани пред нотариус. В други случаи задържаните заблуждавали нотариус при сделки като набирали свидетели, които да удостоверят, че разследваните владеели повече от 10 години имота. Третата схема била със саморъчно написани завещания. За да прикрият престъпленията, обвинените прехвърляли откраднатите апартаменти на свои близки, роднини или фирми.

По първоначални данни става въпрос за имоти с обща стойност над 300 000 лева, но към момента се чака оценителна експертиза. След претърсвания и изземвания у задържаните са открити голям брой доказателства - нотариални актове, пълномощни и др. документи. Прокуратурата е поискала за четиримата задържани да бъде определена мярка постоянен арест и предстои те да бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.

Мъж преби дo смърт съпругата си във Варна дни преди развода им

Предишна новина

Нов скандал с брошури със сексуални гей снимки, попаднали в училища

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  ,а НАП,а мълчаливия"съд" Враца | нерегистриран
  0
  0

  I.В чл. 264, ал. 2, изр. 2 от ЗСВ е уредена възможността , държавния съдебен изпълнител да събира вземания на органите на съдебната власт. А,в полза на НАП,остават само ДТ за издаване на изпълнителен лист,което е публично вземане по т.3 от чл. 162, ал.2 от ДОПК,и само тази сумата .,ДТ е установена по основание, и размер със закон,и представлява публично вземане по т.3 от чл. 162, ал.2 от ДОПК.,възлизащо по ИД №58/10г.на около 70 лв.,,която сума не е достатъчна публичния изпълнител при НАП Враца ,да опише,възбрани и насрочи продажба на имота ми гараж,неразделна част от жилището ни ,в и.ц. на Враца.,

  1.без съда да е посочил за кредитор в изпълнителните листи сметка на НАП Враца.,, .

  2. без изпълнителните листи да са издадени за фискално вземане , без да са в полза на държавата .

  II. Вместо НАП Враца да образува изпълнително дело само за ДТ за издаване на изпълнителни листи, образува изпълнително дело № 58/2010г за 4%ДТ по ГПК,върху която начислява и лихви по ДОПК вместо проста ДТ.,въпреки изменението на ЗОДОВ от 29.04.2008 г.(ДВ бр. 43/2008 г.), която е . вземане на други институции,с посочени банковите сметки на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана ,отхвърлили исковете ми по ЗОДВПГ../виж решение№611/02.12.2011г.ТД на НАП В.Търново./

  III. Без съгласие на съпругата ми,не длъжник,по ИД №58/10г., , публичния изпълнител Враца ,я лишава от облагите на нейната част от гаража,като описва и възбранява ½ част ,ползван от 1989г. .за офис на фирмата и ,.която част е несеквестируема и изключва.,изпълнителни действия .С което съпругата ми е лишена от разпоредбата на чл.268 от ДОПК , право на лична жалба ,и възможността да се жалва пред административния съд срещу изпълнителните действия .върху ½ част от гаража , придобит от нея с нотариален акт от 1984г.,През 2010г публичния изпълнител превръща имота ни в паричен еквивалент,. от 2570лв., представляваща 4%ДТ,,вместо 70 лв.,ДТ за издаване на изпълнителните листи ,която платихме на ТД на НАП В.Търново, за да спасим от продажба имота . Гореописаното става при мълчалив отказ от т. наречения “съд” административен и окръжен Враца.,с което съм лишен от права по ЕКПЧОС ,поради нетранспонирането”/пренасяне/ на европейското законодателство в националното право.,за което през 2007г. е осъдена държавата от ЕСПЧ , по дело Станков с/у България.Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.