По 10% увеличение на заплатите в съдебната система на всеки 12 месеца до 2022 година

По 10% увеличение на заплатите в съдебната система на всеки 12 месеца до 2022 година

Бюджетната прогноза на съдебната власт за периода 2020г. – 2022г. прие Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Предложените варианти на прогноза бяха два – на органите на съдебната власт и на Комисия "Бюджет и финанси" към кадровия орган.

Според разчетите на органите на съдебната власт през идната година системата ще се нуждае от 817 млн. лв. за разходи, в това число пари за заплати, нови щатове, увеличение на рангове, средства за СБКО. Комисията "Бюджет и финанси" пък предлага прогноза, изчислена на база налична, а не заета щатна численост, като цифрите сочат, че за разходи са заложени 824 млн. лв. за 2020 година, 871 млн. лв. за 2021 година и 932 млн. лв. за 2022 година.

Комисията планира и увеличение с 10% за всяка една от годините на заплатите на всички заети в съдебната система. Предвиждат се увеличения и за придобит ранг, както и средства за бонуси до 6 средномесечни магистратски заплати за специализираните магистрати и правоприлагащите с по-висока от средната натовареност.

Разходите за заплати по години са разчетени на 505 млн. лв. за 2020 година, 556 млн. лв. – 2021 година и 611 млн. лв. за 2022 година.

Предвидени са и по 2560 лв. за облекло за идната година за магистратите, както и 46 млн. лв. за капиталови разходи.

В дебата Красимир Шекерджиев попита дали в капиталовите разходи се включват средствата за изграждане на нова съдебна палата във Варна. "Предполагам, че знаете, че въпросът със съдебната палата във Варна все още не е решен. Има все още неразрешени проблеми, които трябва да се решат по съдебен ред", обясни Боян Магдалинчев. Шекерджиев настоя: "А предвижда ли се в рамките на следващите три години да се решат?". Председателят на бюджетната комисия отговори, че се надява проблемите да бъдат решени, но към момента на практика ВСС не разполага с имот или терен, на който да бъде изградена новата съдебна сграда в морската столица.

В крайна сметка Пленумът одобри бюджетната прогноза, така както бе предложила Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган. 

Още по темата

Майкъл Коен: Срам ме е, Тръмп е расист, мошеник и измамник

Предишна новина

Онлайн търговецът не е длъжен да предоставя телефонен номер за връзка с потребителите

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 31
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #27 от "адвокат | нерегистриран":
  Ами гледаме се.И помним как през 90-те години съдиите напускаха за да ни станат колеги.Що сега не го правите?  И сега напускат. Просто не от всеки става кожодер. А успелия български адвокат днес е преди всичко именно това. То и през 90-те не напуснаха всички.

 2. 30
  нещо си в грешка | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  С този пост ще предизвикаш силната поддръжка на бабичките по селата и на старците в парка . Пропуснал си да отбележиш г-н Антибойкикев своя покровител г-н Пеевски , все пак той е всепризнат бизнесмен , особено в тютюневия бранш . Можеше и гордо да напишеш каква икономика сме имали едно време - домати за Русия , патрони за Ирак и Иран едновременно /не ги платиха , ама карай/ , телфери за Зимбабве / ще ги платят 22 век с банани / и пр. и пр.  Не , уважаеми България , има икономика и много по-добра от тази през 1989 г. Преди всичко тя е истинска - внася и изнася В ТВЪРДА ВАЛУТА- евро и долари , а не в преводни рубли и монголски тугрици . Това , че ти не знаеш какви предприятия има не значи , че ги няма . Произвеждаме авточасти , електроника , текстил , сериозно машиностроене , сериозно дървообработване , аусорсинг на услуги. Сериозни фирми има в земеделието /зърно , маслодайни култури , етерични масла/ и на практика във всеки бранш , който ти хрумне . Средна заплата през 1989 г по реалния курс на долара тогава - 30-50 долара . Средна заплата 2018 г - около 700-800 долара . За сравнение баща ми работеше в Либия 1986 г на средно ниво за около 400 долара и беше най-богатия в квартала ни.  Разбира се , можем да хейтим колкото си щем , но истината е , че сме скочили спрямо 1989 г като държава и като заплати В ПЪТИ. България никога не е била толкова богата , колкото в момента . Българите ходят на почивки в Гърция и Италия без да си носят копърка и кашкавал . Жалко е , че има и доста бедни хора , особено възрастните , но те и едно време бяха зле . Баба ми вземаше 66 лева пенсия 1986 г и това си бяха малко пари и тогава . Работеше допълнително и така оцеляваше . Трябва да имаме желание и да се борим за още по-висок стандарт , но с хейт и носталгия няма да стигнем до никъде .

  Първо да не забравяме, че Баце е Татоизбран лично да продължи живота и делото на любимия вожд, когато той отиде при Ленин и Брежнев.

  Тъй че каквато икономика имаше при Тато, такава стана и при Баце - фалирала и нерентабилна. И отново спестяванията на народа събрани по царско време пак започнаха бързо и осезателно да се топят - при 30% инфлация само за тримесечие - само 10% индексация.

  А кой според теб е Единствения дето печели държавни поръчки?

  Нищо не се е променило от Живково време - прави се всичко възможно народа да бъде докаран до просешка тояга. Което Жан Виденов го постигна като направи заплатата 5щ.д.

 3. 29
  | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #17 от "Адвокат | нерегистриран":
  Това,което са решили ВСС е безумие и пилеене на парите,смъкнати от гърба на данъкоплатците.Тези пари да се насочат към болниците,училищата,пътна инфраструктура.Съдиите и без това смъкват маса пари,а резултатите от правосъдието и реформите в него са катастрофални!

  Хора с МИНИМАЛЕН хонорар 300 лева ПО ЗАКОН могат само да млъкнат и да си се заврат в дупките, от които са излезли!!! Алчни боклуци!!!!

 4. 28
  | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #27 от "адвокат | нерегистриран":
  Ами гледаме се.И помним как през 90-те години съдиите напускаха за да ни станат колеги.Що сега не го правите?

  Всеки си преценява . Един иска не особено голяма , но сигурна заплата . Друг иска свобода , възможност да реализира големи доходи , да върти бизнес и пр. Вярно е , че 1990 г - 1998 г заплатите на съдиите бяха ниски , а адвокатурата беше в разцвет . После пазарът при адвокатите се наводни , а съдиите вземат разумни заплати . По-разумни заплати значи съдиите да разчитат само на тях и повечето съдии са такива . Ниски заплати значи съдията да обикаля като служител от "Синя зона" и да цака адвокати и страни . Това ли искаш ? Как според теб с ниски заплати ще се привлекат качествени хора ? Още не можем да се отървем от посредствени колеги влезли в системата 1990-1998 г . При младшите съдии нивото е съвсем различно от едно време и естествено това се дължи на подобреното заплащане . Ниски заплати = тъпи и некадърни служители , пазарна икономика . Според мен ти не си въобще адвокат , подозирам , че едва си завършил средно образование .

 5. 27
  адвокат | нерегистриран
  3
  -9
  До коментар #22 от "гост | нерегистриран":


  На доктор можеш да идеш където си искаш, отделно доктора може да си направи частен кабинет, клиника, санаториум каквото си ще - а съдия, прокурор, следовател и т.н. не може да има дори павилион за банички. Стига сте сра.и. пред вратите на другите, вижте се Вие какво прсдставлявате

  Ами гледаме се.И помним как през 90-те години съдиите напускаха за да ни станат колеги.Що сега не го правите?

 6. 26
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #25 от "гост | нерегистриран":


  Така е Баце. И 1989 в Германия караха Голг 1, а сега карат Голф 8,9..Всичко се променя, и един човек на 60 има е постигнал повече от колкото когатое бил на 16. Въпроса е колко е постигнал съседа му, с това се мери а не сам със себе си. Аза икономиката хич да не говорим. Рубли мубли във всеки град имаше огромни предприятия, сега къде са - аутсорсвани - ква е па тая дума модерна дето никой не и знае значението - такава ние и икономиката никой по света не ние знае замо ние.

  България има голям проблем и той е , че близо до нас има много , ама много богати държави - Германия , Белгия , Холандия , Швеция и пр. Няма как да ги стигнем за 10-20 години. Ние трябва да се сравняваме със съседите си - Гърция , Сърбия , Румъния , Турция . Това ни е нивото . Ако водим умна политика Гърция ще я настигнем що годе след 10-15 години . Вече в София заплатите са като в бедните части на Гърция и дори на Южна Италия . "Огромните предприятия" по соца всички ги видяхме - сринаха се още 1990 г , защото бяха измишльотина . Изостанали технологично , подходящи само за руския пазар или за подаръци по Третия свят . Хайде да сме честни - 300 лева заплата 1989 г много ли беше ? Какво купувахме с нея - Москвич след 20 години чакане , телевизор "Велико Търново" /ура , цветен/ с месеци чакане . Малко сирене , банани преди Нова година ...така ли искате да живеете ? Такава мизерия като в соца няма да издържите и 2 месеца . Ако телепортирате жител на соца в "Кауфланд" освен да се побърка и да припадне , друго няма да стане .  Другият "проблем" на част от българите не е , че те са бедни , а че съседът им е по-богат. Работете повече и го изпреварете . Или се обадете на КПКОНПИ , може да се заинтересува :)))

 7. 25
  гост | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  С този пост ще предизвикаш силната поддръжка на бабичките по селата и на старците в парка . Пропуснал си да отбележиш г-н Антибойкикев своя покровител г-н Пеевски , все пак той е всепризнат бизнесмен , особено в тютюневия бранш . Можеше и гордо да напишеш каква икономика сме имали едно време - домати за Русия , патрони за Ирак и Иран едновременно /не ги платиха , ама карай/ , телфери за Зимбабве / ще ги платят 22 век с банани / и пр. и пр.  Не , уважаеми България , има икономика и много по-добра от тази през 1989 г. Преди всичко тя е истинска - внася и изнася В ТВЪРДА ВАЛУТА- евро и долари , а не в преводни рубли и монголски тугрици . Това , че ти не знаеш какви предприятия има не значи , че ги няма . Произвеждаме авточасти , електроника , текстил , сериозно машиностроене , сериозно дървообработване , аусорсинг на услуги. Сериозни фирми има в земеделието /зърно , маслодайни култури , етерични масла/ и на практика във всеки бранш , който ти хрумне . Средна заплата през 1989 г по реалния курс на долара тогава - 30-50 долара . Средна заплата 2018 г - около 700-800 долара . За сравнение баща ми работеше в Либия 1986 г на средно ниво за около 400 долара и беше най-богатия в квартала ни.  Разбира се , можем да хейтим колкото си щем , но истината е , че сме скочили спрямо 1989 г като държава и като заплати В ПЪТИ. България никога не е била толкова богата , колкото в момента . Българите ходят на почивки в Гърция и Италия без да си носят копърка и кашкавал . Жалко е , че има и доста бедни хора , особено възрастните , но те и едно време бяха зле . Баба ми вземаше 66 лева пенсия 1986 г и това си бяха малко пари и тогава . Работеше допълнително и така оцеляваше . Трябва да имаме желание и да се борим за още по-висок стандарт , но с хейт и носталгия няма да стигнем до никъде .  Така е Баце. И 1989 в Германия караха Голг 1, а сега карат Голф 8,9..Всичко се променя, и един човек на 60 има е постигнал повече от колкото когатое бил на 16. Въпроса е колко е постигнал съседа му, с това се мери а не сам със себе си. Аза икономиката хич да не говорим. Рубли мубли във всеки град имаше огромни предприятия, сега къде са - аутсорсвани - ква е па тая дума модерна дето никой не и знае значението - такава ние и икономиката никой по света не ние знае замо ние.

 8. 24
  | нерегистриран
  3
  -8
  До коментар #23 от " | нерегистриран":
  Само не разбрах каква икономика има в България, та се появиха "бизнесмени"?  Има няколко фирми на Гинки и Христо Бисеровци за "зелена енергия", в които няма нито един осигурен работник, които купуват ток от Козлодуй и го препродават с 20% печалба, която после дават за реклама на Моника Станишева.  Има няколко фирми, които точат еврофондове имитирайки земеделие - само дето всичките плодове и зеленчуци са внос.  Има няколко строителни пирамиди, които са измамили хиляди българи и чужденци, че ще им построят имот - парите взети, имотите ги няма.  Има няколко олигопола - енерго, топлофикации и ВиК, които продават на много по високи цени отколкото в Западна Европа.  Има Лукойл, дето внася руски бензин без да плаща мита и данъци, но пък издържа мъжа на Курнела.  Има магазинчета 2х2м., дето не плащат данъци и осигуровки.  А да - строежа на пътища и Единствения, дето печели всички държавни поръчки.  Що се отнася до истинските бизнесмени - Пикадили, Карфур, Роувър ... те отдавна се изнесоха и нямат намерение да стъпят в скоро време отново тук.  Тъй че бизнесмени у нас няма. Тези "бизнесменските" ги пуска компанията на Бойкикев, дето стават единствено да полират приборите за да си заслужат място на трапезата да хапнат от американската пуйка за Деня на благодарността. (За справка - прозата на видния български есеист Бойкикев)

  С този пост ще предизвикаш силната поддръжка на бабичките по селата и на старците в парка . Пропуснал си да отбележиш г-н Антибойкикев своя покровител г-н Пеевски , все пак той е всепризнат бизнесмен , особено в тютюневия бранш . Можеше и гордо да напишеш каква икономика сме имали едно време - домати за Русия , патрони за Ирак и Иран едновременно /не ги платиха , ама карай/ , телфери за Зимбабве / ще ги платят 22 век с банани / и пр. и пр.  Не , уважаеми България , има икономика и много по-добра от тази през 1989 г. Преди всичко тя е истинска - внася и изнася В ТВЪРДА ВАЛУТА- евро и долари , а не в преводни рубли и монголски тугрици . Това , че ти не знаеш какви предприятия има не значи , че ги няма . Произвеждаме авточасти , електроника , текстил , сериозно машиностроене , сериозно дървообработване , аусорсинг на услуги. Сериозни фирми има в земеделието /зърно , маслодайни култури , етерични масла/ и на практика във всеки бранш , който ти хрумне . Средна заплата през 1989 г по реалния курс на долара тогава - 30-50 долара . Средна заплата 2018 г - около 700-800 долара . За сравнение баща ми работеше в Либия 1986 г на средно ниво за около 400 долара и беше най-богатия в квартала ни.  Разбира се , можем да хейтим колкото си щем , но истината е , че сме скочили спрямо 1989 г като държава и като заплати В ПЪТИ. България никога не е била толкова богата , колкото в момента . Българите ходят на почивки в Гърция и Италия без да си носят копърка и кашкавал . Жалко е , че има и доста бедни хора , особено възрастните , но те и едно време бяха зле . Баба ми вземаше 66 лева пенсия 1986 г и това си бяха малко пари и тогава . Работеше допълнително и така оцеляваше . Трябва да имаме желание и да се борим за още по-висок стандарт , но с хейт и носталгия няма да стигнем до никъде .

 9. 23
  | нерегистриран
  11
  -4

  Само не разбрах каква икономика има в България, та се появиха "бизнесмени"?  Има няколко фирми на Гинки и Христо Бисеровци за "зелена енергия", в които няма нито един осигурен работник, които купуват ток от Козлодуй и го препродават с 20% печалба, която после дават за реклама на Моника Станишева.  Има няколко фирми, които точат еврофондове имитирайки земеделие - само дето всичките плодове и зеленчуци са внос.  Има няколко строителни пирамиди, които са измамили хиляди българи и чужденци, че ще им построят имот - парите взети, имотите ги няма.  Има няколко олигопола - енерго, топлофикации и ВиК, които продават на много по високи цени отколкото в Западна Европа.  Има Лукойл, дето внася руски бензин без да плаща мита и данъци, но пък издържа мъжа на Курнела.  Има магазинчета 2х2м., дето не плащат данъци и осигуровки.  А да - строежа на пътища и Единствения, дето печели всички държавни поръчки.  Що се отнася до истинските бизнесмени - Пикадили, Карфур, Роувър ... те отдавна се изнесоха и нямат намерение да стъпят в скоро време отново тук.  Тъй че бизнесмени у нас няма. Тези "бизнесменските" ги пуска компанията на Бойкикев, дето стават единствено да полират приборите за да си заслужат място на трапезата да хапнат от американската пуйка за Деня на благодарността. (За справка - прозата на видния български есеист Бойкикев)

 10. 22
  гост | нерегистриран
  8
  -3
  До коментар #15 от "Адвокат | нерегистриран":
  Не произвежда нищо,те са т.нар "трета власт".На държавна издръжка са,от призовкаря,та до председателя на ВКС.За болници и за лекарства държавата няма пари,но за увеличение на заплати и бонуси в съдебната система винаги пари се намират!  На доктор можеш да идеш където си искаш, отделно доктора може да си направи частен кабинет, клиника, санаториум каквото си ще - а съдия, прокурор, следовател и т.н. не може да има дори павилион за банички. Стига сте сра.и. пред вратите на другите, вижте се Вие какво прсдставлявате

 11. 21
  | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Инсталираните в съдебната система следва да внасят към бюджета такси, на принципа на концесионното възнаграждение-твърда помесечна сума, плюс процент от съраното ДМС.

  Съдебната система следва да е не нетен получател на средства, а нетен вносител на средства към Държавния бюджет.

  В добавка-потенциалът за ДМС, особено в прокуратурата е неограничен, потенциалът далеч надхвърля възможността доходи на нотариуси и ЧСИ-та-те са като бедняци на помощи, в сравнение с възможностите за законно ДМС в прокуратурата. Тоест процентът отчисления за прокурорите следва да е по-висок, отколкото при съдиите.

  Подкрепям , но трябва да се направи след известни законодателни изменения . Да се отменят разни глупости в НК като подкупи , търговия с влияние , длъжностни престъпления и пр. След като ще съм "концесионер" на държавата не искам да треперя по цял ден да не ме закопчаят или да не "светна". Аз ще си плащам таксата , но държавата да не ме закача , за да мога да реализирам по-големи постъпления . Обещавам да се регистрирам по ЗДДС и да си плащам съвестни преките и косвени данъци . И между другото - ИМАШ ЛИ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯ МОЗЪК ИЛИ СИ ПРЕТЪРПЯЛ ТЕЖКА ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНА ТРАВМА ?

 12. 20
  ? | нерегистриран
  2
  -7
  До коментар #18 от " | нерегистриран":
  Ами да спрат въобще заплатите на съдиите и да минат изцяло "на свободна практика". Според написаните от теб глупости едни търгове с явно наддаване "кой да спечели делото" ще са много подходящи и справедливи . Готов ли си , носиш ли достатъчно пари в себе си , че днес ще ти насроча "заседание/търг" :)))))))  Че да не би да няма свободна практика в съдебната система..., бизнесът с правораздаването дали не е далеч по доходоносен от адвокатстването, естествено всичко в рамките на закона... А ако си наясно-в адвокатурата свободна практика няма-това е централизирана , и основана на тежка йерархия система, и адвокатстването изобщо не е упражняване на свободна професия-регулацията в адвокатурата далеч надхвърля регулацията в съдебната система, и адвокат зависи от началниците в съсловтата си организация си повече и от лице на трудов договор.

 13. 19
  | нерегистриран
  1
  -7

  Инсталираните в съдебната система следва да внасят към бюджета такси, на принципа на концесионното възнаграждение-твърда помесечна сума, плюс процент от съраното ДМС.

  Съдебната система следва да е не нетен получател на средства, а нетен вносител на средства към Държавния бюджет.

  В добавка-потенциалът за ДМС, особено в прокуратурата е неограничен, потенциалът далеч надхвърля възможността доходи на нотариуси и ЧСИ-та-те са като бедняци на помощи, в сравнение с възможностите за законно ДМС в прокуратурата. Тоест процентът отчисления за прокурорите следва да е по-висок, отколкото при съдиите.

 14. 18
  | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #17 от "Адвокат | нерегистриран":
  Това,което са решили ВСС е безумие и пилеене на парите,смъкнати от гърба на данъкоплатците.Тези пари да се насочат към болниците,училищата,пътна инфраструктура.Съдиите и без това смъкват маса пари,а резултатите от правосъдието и реформите в него са катастрофални!

  Ами да спрат въобще заплатите на съдиите и да минат изцяло "на свободна практика". Според написаните от теб глупости едни търгове с явно наддаване "кой да спечели делото" ще са много подходящи и справедливи . Готов ли си , носиш ли достатъчно пари в себе си , че днес ще ти насроча "заседание/търг" :)))))))

 15. 17
  Адвокат | нерегистриран
  7
  -11

  Това,което са решили ВСС е безумие и пилеене на парите,смъкнати от гърба на данъкоплатците.Тези пари да се насочат към болниците,училищата,пътна инфраструктура.Съдиите и без това смъкват маса пари,а резултатите от правосъдието и реформите в него са катастрофални!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.