Сделката за ЕВН не трябваше да минава през фондовата борса

Сделката за ЕВН не трябваше да минава през фондовата борса
Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков са подсъдими за приватизацията на 33% от държавния дял в ЕВН

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма през 2011 г. Трайчо Трайков е изпратил писмо в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, с което дал указание миноритарният пакет акции в енергоразпределителните дружества да се предложат за продажба на Българската фондов борса. Това е посочила в показанията си пред Специалиализирания наказателен съд (СНС) свидетелка по делото за приватизацията на остатъчния 33% държавен дял в ЕВН. Подсъдими по него са Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима служители от посредника "Булброкърс", в който основен дял притежава именно Прокопиев. Става въпрос за сделката от края на 2011 г., при която през БФБ бе продаден остатъчният пакет акции – 33%, от "ЕВН България Електроразпределение" АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е ощетила хазната с 21 млн.лв., припомня "Монитор".
 
Писмото на Трайков с изходящ №12-00-1170 от 14 юли 2011 г. до директора на Агенцията веднага било разпределено и започнали действия по изпълнение на указанието. Писмото на Трайков е било с характер на нареждане, уточнила свидетелката Антоанета Атанасова, която и до момента е директо в Агенцията за приватизация. "Методът публично предлагане беше решен предварително. Агенцията можеше да решава само за платформата", каза още Атанасова. Първи в списъка за продажба на миноритарния пакет акции били Е.ОН, но оттам поискали отлагане, защото в този момент продавали мажоритарния си пакет акции. Тогава започнала подготовка за продажбата на акциите на ЕВН. Пред съда свидетелката потвърди показанията си от разпита от досъдебното производство, направен на 20 май 2015 г. В тях тя казва: "Министър Трайков нареди продажбата да стане чрез публично предлагане на борсата. Не можехме да избираме". Пред съда тя допълнила: "Ние се съобразяваме със становището на министрите. Това е принцип на работа – каквото каже министърът". 
 
"Бързаше се със сделката с дялове на ЕВН". Това е заявила пред СНС настоящата ръководителка на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Петя Александрова, цитирана от "Труд". Към момента на сделката през 2011 г. Александрова е била шеф на правната дирекция. Тя потвърдила за среща, на която е имало напрежение между Доротея Пандова – съветник на Дянков и Емил Караниколов, тогавашен шеф на Агенцията, а сега министър на икономиката. Те са спорили за това какви критерии да бъдат заложени за избор на инвестиционен посредник, а Пандова, която е бивша служителка на Иво Прокопиев, настоявала да има и субективни критерии. "Ние не се съгласихме. Нашата позиция винаги е била да се заложат само обективни критерии", казала Александрова пред спецсъда. Тя обяснила още, че е имало притеснения за сигурността и дали има опасност от хакерски атаки по време на сделката.
 
Показания пред съда е дал и свидетелят Петър Петров, който в момента е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, а през 2011 г. е бил член на Надзорния й съвет от квотата на "Атака". "В приета от Народното събрание стратегия за приватизиране на ЕРП-тата беше залегнало, че държавата трябва да запази възможността си да продаде на най-висока цена остатъчните дялове. Според ВКС, щом стратегия се приема с решение на НС, то тя има силата на закон. Мое лично виждане е, че ако продажбата на остатъчните пакети отиде на регулирания пазар, не може да се постигне най-висока цена. След като нещата се поемат от инвестиционния посредник по сделката на борсата (в случая "Булброкърс" на Иво Прокопиев-бел.ред.), вече не може да се влияе върху нея и затова гласувах "против", обяснил пред съда Петров, с което потвърдил тезата на обвинението, че сделката за приватизацията на 33% от ЕВН е била неизгодна.
 

Още по темата

Елена Янакиева встъпи в длъжност като председател на Административен съд – Варна

Предишна новина

Проф. Пламен Киров: Парламентът е в конституционните си правомощия да обяви данъчна амнистия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  1 | нерегистриран
  4
  0

  Енергия - 97? Стария дъб?

 2. 1
  123 | нерегистриран
  8
  0

  Тая шефка на агенцията за приватизация е време да даде някому отчет има ли и колко хиляди ли, милиони ли, милиарди ли, не прибрани от сделките по приватизация, като задължения в годините, имало ли е неадекватно поведение от страна на агенцията. Умисъл има ли, ощетяване на държавата има ли, имало ли е бавене, некомпетентност, има ли премълчана истина? Кога ще разбутаме масовата приватизация? ... Следприватизационен контрол?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.