Втори път отложиха решението по дисциплинарката на Мирослава Тодорова

Втори път отложиха решението по дисциплинарката на Мирослава Тодорова
Съдия Мирослава Тодорова, снимка:БулФото/архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи за 26 март от 9:30 часа дебата и решението си по дисциплинарното производство на градската съдийка Мирослава Тодорова. Това се наложи по изрично настояване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който пожела задължително да присъства по време на разискванията, но трябваше да напусне залата, за да се срещне с представители на Европейската комисия (ЕК) във връзка с тазгодишния Мониторингов доклад.  

Решението за отлагане на дебата бе взето с 10 гласа "за", срещу гласа на Атанаска Дишева "против".

Въпросът вече веднъж беше отложен миналия вторник, тъй като членове на Съдийската колегия предложиха по-тежко наказание за Тодорова от намаляване на заплатата с 10% за половин година, каквото искаше дисциплинарната комисия. Тогава Тодорова не се яви лично за изслушване, а изпрати адвокатката си Даниела Доковска да отговаря на въпросите на кадровиците вместо нея. Предложението за по-високо наказание от първоначално предложеното наложи съдийката повторно да бъде поканена в сградата на кадровия орган за изслушване със или без своя защитник в настоящото заседане на ресорната колегия към кадровия орган.

Дисциплинарното производство срещу Мирослава Тодорова стартира след сигнал през 2016 година от главния прокурор Сотир Цацаров заради забавено произнасяне по искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна, в периода, в който съдийката е правораздавала в Софийски районен съд (СРС). Искането на държавното обвинение било по Закона за кредитните институции, според който съдът трябва да се произнесе в 24-часов срок. Самото искане е постъпило на 21 ноември 2015 г., но съдия Тодорова се е произнесла чак на 17 декември. В резултат на сигнала на главния прокурор, е стартирала проверка на Инспектората на ВСС, която установила  над 229 дела, които съдийката е забавила с над 2 години.

Съдия Тодорова неведнъж е наказвана дисциплинарно. За последно, през 2012 година съдебните кадровици я уволниха от системата, но след жалба до Върховния административен съд (ВАС), Съдийската колегия на тогавашния ВСС в крайна сметка я понижи в длъжност за две години. Тя обжалва и това наказание, но върхоните магистрати го потвърдиха окончателно през 2015 година. 

Още по темата

Главният прокурор награди обвинителя, който разкри четворното убийство в Каспичан за 2 часа

Предишна новина

Турският съд отложи делото срещу българските граничари за убийството на бракониер

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  граждинин | нерегистриран
  3
  0

  Не мога да разбера в тази държава или територия, сроковете единствено за съдиите ли не важат? Ако си страна по дело и пропуснеш някой срок търпиш неблагоприятни последици, но ако си съдия, може с години да не пишеш решения, мотиви, да насрочваш дело през 6 месеца- изобщо пей сърце. А всички атестации на съдиите са много добри- при атестациите сроковете за произнасяне не се ли вземат в предвид?

  Защо съдиите не ги включат в червената книга- те без това са си отдавна там и се радват на огромна защита- ако искаш ще ходиш на работа, може и да не го правиш с години, ако решиш ще гледаш дела, а в крайна сметка и да си напишеш актовете не е задължително, а страните нека да си чакат правосъдие, не че ще го получат от Българския съд.

  Крайно време е в това зловонно блато наречено съд, някой да хвърли камък и да го разплиска малко.

 2. 7
  Виолетка Стоянова | нерегистриран
  9
  0

  Не е възможно ВСС непрекъснато да се занимава с М.Тодорова .И все за забавени дела.Ами очевидно тя не може да се справи.Пишете какво е нейното обяснение.Ние знаем,че тя по природа е анти всичко.Има много други съдии за наказания.Но Панов не се застъпва за тях нито за,нито за не,наказания.Има съдии в СРС,които отказват да прилагат Регламенти,а за директиви не искат и да чуят.Те какво. За тях ВСС ка к се произнася.Нима е разумно да отказват да се справят и не прилагат правото на ЕС,а такива насила да ги държат съдии.Стига вече толкова,а Панов.Кога ще върнеш правосъдието на хората.

 3. 5
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #2 от "Над 229 дела | нерегистриран":
  които съдийката е забавила с над 2 години! Ако тъй я кара, до пенсия не може да ги приключи.[[_78453_]]

  Ми явно туй е целта, при положение, че в сгс новообразуваните нохд рязко намаляха.

 4. 4
  Защо ми крадеш ника?! | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #3 от "Калин Калпакчиев | нерегистриран":
  Каквото кажа на Лозан Панов, това прави! Хак да ви е!  Ще те докладвам на Елизабетка.Ще емигрираш в почивната станция на ВКС преди летния сезон....

 5. 3
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  3
  -2

  Каквото кажа на Лозан Панов, това прави! Хак да ви е!

 6. 2
  Над 229 дела | нерегистриран
  10
  -1

  които съдийката е забавила с над 2 години! Ако тъй я кара, до пенсия не може да ги приключи.[[_78453_]]

 7. 1
  ************************************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.