Димитър Франтишек е единствен кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура

Димитър Франтишек е единствен кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура
Прокурор Димитър Франтишек

Няколко часа преди официалното изтичане на срока, в който кандидатите за административен ръководител на Специализираната прокуратура могат да подават документи в администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС), настоящият временен ръководител на обвинението Димитър Франтишек е единствен кандидат за титуляр.

Това е втората поред процедура за избор на ръководител на Специализираната прокуратура. След като на 4 юли м.г. Иван Гешев бе избран за зам.-главен прокурор, обвинението остана без титулярен ръководител. Тогава Прокурорската колегия на ВСС реши временно начело на да застане Даниела Начева, която бе заместник на Гешев. В края на август м.г., стана ясно, че тя е и единствен кандидат за титуляр, а междувременно се отказа и от поста и.ф. ръководител и бе заменена с прокурор Франтишек. Още преди ресорната колегия към кадровия орган да насрочи дата за събеседване с нея тя се отказа от надпреварата. На 19 декември м.г. Начева е депозирала във ВСС заявление, че няма да участва в процедурата, поради "лични причини", което наложи Прокурорската колегия да обяви нов конкурс.

В концепцията си прокурор Франтишек е записал, че се явява в процедурата, мотивиран  от обстоятелството, че професионалният му път дотук е минал през едни от най-натоварените органи на съдебната власт, като Столична следствена служба, Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура. "Считам, че съм успял да изградя у себе си необходимите в динамична работна среда самодисциплина, организационни умения, аналитичност, но и бързина при вземане на решения. Независимостта при изпълнение на служебните задължения и недопускането на външен натиск и чуждо влияние са били винаги ръководни начала в дейността ми, независимо от обстоятелството, че голяма част от професионалният ми опит е свързан с дела с висок обществен, медиен интерес и политически интерес", пише в концепцията на прокурор Франтишек. "Създаването на специализирани органи в съдебната власт е гарант за постигането на по-добри резултати, по-голяма ефективност при разкриването и разследването на престъпленията, осигуряването на защита на правата и законните интереси на държавата и гражданите, предотвратяване на престъпленията и укрепване законността", подчертава още той.

Сред основните цели, които прокурор Франтишек е набелязал в концепцията си са оптимизирането на човешкия ресурс в обвинението, извършване на активна ревизионна и контролна дейност по преписките и делата, срочността по разследванията, утвърждаване на екипния принцип на работа, продължаващите обучения на магистрати и служители.

Сред идеите на прокурор Франтишек е утвърждаването на нови критерии за анализ на дейността на Специализираната прокуратура. "Намирам, че подходът към дейността на специализираните структури на прокуратурата следва да е съответен, а не еквивалентен на този към другите органи на съдебната власт. Ще работя за утвърждаване на диференциран подход към анализа на работата и натовареността на магистратите в Специализираната прокуратура и Следствения отдел към същата и към анализа на статистическите показатели на тези два органа на съдебната власт. Следва под внимание да бъдат взети изключително важните особености, предпоставени от спецификата на разследванията, от броя обвиняеми лица по едно дело, от големия обем доказателствен материал, изключително сложните експертизи (особено тези по дела за данъчни престъпления), многобройните искания, изготвяни от прокурорите по Специализирания наказателен съд по реда на чл. 161 от НПК, искания до съда за прилагане на СРС и значителния обем изготвени веществени доказателствени средства за резултатите от СРС, многото на брой съдебни заседания по мерки за неотклонение в досъдебна фаза, продължителността на разглеждане на делото в съдебна фаза, броя заседания и тяхната продължителност. Всичко това сочи, че подхода към статистическите показатели не може да бъде еднакъв с този към общите прокуратури", пише в концепцията си настоящият временен ръководител на Специализираната прокуратура .

Наталия Николова - Бончева  кандидатства за втори мандат начело на Окръжна прокуратура-София

 

Настоящият административен ръководител на Окръжна прокуратура – София Наталия Николова – Бончева е кандидат за втори мандат начело на обвинението. Мотивацията на прокурор Николова-Бончева да се яви в процедурата е свързана с факта, че целият й професионален опит е свързан със съдебния район на Окръжна прокуратура София. „Винаги съм била част от колектива на Окръжна прокуратура-София. Добре познавам както ежедневните проблемите и трудности с които се борят магистратите и служителите, така и постигнатите от тях успехи“, пише в концепцията на кандидата.

 

Тя е започнала работа като помощник следовател в РСС Ботевград през 1995г. От 2000г. последователно е заемала длъжностите „следовател“ в Софийска окръжна следствена служба - ТО Ботевград, „прокурор“ в Районна прокуратура Ботевград и „прокурор“ в Софийска окръжна прокуратура. От 24 март 2014г. е административен ръководител на ОП София.

 

Сред целите на прокурор Николова-Бончева са  утвърждаване на екипния принцип на работа на прокурорите по отделните видове надзори чрез съобразяване на опита, специализацията и професионалното развитие, провеждането на работни срещи с прокурорите от ОП София и с административните ръководители на районните прокуратури за поставяне и решаване на текущи въпроси и проблеми, както и анализиране на причините за връщане на делата за допълнително разследване, постановените оправдателни съдебни актове и на влезлите в сила оправдателни съдебни актове.

 

„Убедена съм и вярвам, че посочените цели в концепцията могат да бъдат постигнати единствено и само с подкрепата и общите усилия на прокурорите, следователите и на съдебните служителите от Окръжна прокуратура София и окръжния район“, пише още в концепцията й.

Още по темата

Иван Гешев обсъди със зам.-директора на ФБР борбата с тероризма

Предишна новина

ССБ пак недоволства

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 14
  | нерегистриран
  3
  -7

  Успех на Наталия Николова в конкурса за административен ръководител на Окръжна прокуратура - София. Достойна кандидатура!

 2. 9
  RR | нерегистриран
  5
  -12

  Не бе №5 наистина - като им влезе една тъпотия в главите, после няма изкарване! Това да не е Русия, че хората да се наричат по-фамилиарно на бащините си имена? Кое не ви стана ясно?

 3. 7
  ... | нерегистриран
  24
  0

  Формално Д.Петров ще е само "лицето" на Специализираната прокуратура,но на практика И.Гешев ще продължи да командва парада там.

 4. 6
  Меченце | нерегистриран
  21
  -1

  Свети Франциск - това е екзотика, колега!

 5. 5
  RR | нерегистриран
  15
  -7

  Спрете се с това Франтишек! Фамилното му име е Петров - Франтишек е по баща!

  Дай му екзотики на тоя народ...

 6. 4
  браво! | нерегистриран
  44
  -1

  Чудесно! Ще настъпи ред и в околните училища!

 7. 3
  112 | нерегистриран
  38
  -2

  Поне няма да има проблем с дисциплината - който не слуша, ще яде шамари от Франтишек. Възраст, пол и длъжност нямат значение.

 8. 2
  RRR | нерегистриран
  34
  0

  Дали има изненадани, че само той е кандидат.

 9. 1
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.