Искат въвеждането на данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове

Искат въвеждането на данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове

Едно от сдруженията, които се занимават с администриране на авторски права, настоява държавата да въведе данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове. Организацията дори е подала жалба до Европейската комисия срещу България, защото нашето законодателство не съответствало с правото на ЕС относно "частното копиране". Става въпрос за копирането на произведения върху празни носители, например дискове, хард дискове, флаш-памети и други. "Ако в цяла Европа такива норми са разпространени и от тази дейност се генерират над 581 млн. евро за правоносителите, то в България правната уредба де факто не работи", твърдят от сдружението. 

Българските институции многократно са алармирани за ситуацията, включително чрез резолюции от CISAC - Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори, и целеви кампании. Въпреки това тези сигнали досега винаги са били неглижирани от държавата, жалват се от организацията, администрираща авторски права.

Преди ден десет международни организации сезирали еврокомисаря в Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в подкрепа на аргументите на българското дружество. Международните организации сигнализирали, че българската система също така пренебрегва разпоредбите на Бернската конвенция, Договора на Световната организация за интелектуална собственост за изпълненията и звукозаписите (WPPT), както и Международния договор за свързаните с търговията аспекти на интелектуалната собственост (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да спазват.

"Това е така, защото българската система неоснователно накърнява законните интереси на правоносителите чрез ограничаване на тяхното изключително право на възпроизвеждане и същевременно не предоставя ефективен механизъм за справедлива компенсация за загубата на приходи или за вреда, причинена от актове на частно копиране", посочили организациите в писмото си до Габриел.

Новият Закон за защита на търговската тайна бе приет на второ четене

Предишна новина

Бургаските надзиратели, оставили затворника Горан Горанов да умре в карцера, отиват на съд

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  8 | нерегистриран
  2
  0

  Ами то в България повечето хора мизерстват, за това не им дреме за хората, които творят музика.

 2. 7
  Драган | нерегистриран
  2
  -1

  Същественото тук е,че хората на музикантската общност /тук изключвам цицорестите,мустакати и дебеловрати чалгаджии/,хората,които творят музика,която в целият свят е заслужено заплатена,тук в Булгаристан тези хора мизерстват!Това е позорно!Г-н министър на културата/даже не се сещам кой си / и ти г-н Цветанов(?!) кажете нещо де,.....палячовци!!!!!!!!! Радвайте се все пак,че хората на изкуството, в това число музикантите,не са с това мислене на шофьорите на автобуси,миньорите,таксиджиите и пр.,за съжаление-иначе до сега да са ви ИЗМЕЛИ!!!!!!!!!!

 3. 6
  Чети,, овчарче, чети | нерегистриран
  0
  -6

  Това не е данък, такса. Съществува много-о отдавна в Закона за авторските права. Това, че не се внася, респ. не се събира е съвсем отделен въпрос.

 4. 5
  ? | нерегистриран
  2
  0

  А дъвка с косъмче не искат ли?

 5. 4
  112 | нерегистриран
  21
  0

  Може, също така, да се въведе данък и върху празните куфари, празните бутилки и празните глави (за последното гласувам, с две ръце).

 6. 3
  =!= | нерегистриран
  20
  0

  Откъде на къде! Аз си купувам флашки за да си държа лични снимки и лични клипчета!

  Защо да плащам за авторски права на друг? Снимките в моите цифрови носители са си мои, аз нося авторското право. Значи на мен трябва да ми плащат за семейния фотоалбум!

  Отдавна мина времето на теглене на музика и филми, и съхранение на подобни носители-всичко гледаш и слушаш онлайн, без да си ги записваш на флашки-няма причина да го правиш.

 7. 2
  А данък | нерегистриран
  22
  0

  върху дълбокото вдишване ще има ли? Щото май само това остана необложено![[_78669_]]

 8. 1
  RRR | нерегистриран
  17
  0

  Тъй ли.Ами аз дисковете и другите носители може да не ги ползвам за запис, а за нещо друго.От какъв зор да плащам.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.