Новите предизвикателства пред арбитража обсъдиха адвокатурата и БТПП

Новите предизвикателства пред арбитража обсъдиха адвокатурата и БТПП
Международна конференция на тема "Арбитраж – нови предизвикателства" се проведе в София, снимка:ВАдвС

Новите предизвикателства пред арбитража обсъдиха представители на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), Софийската адвокатска колегия (САК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в рамките на откриването на Международна конференция на тема "Арбитраж – нови предизвикателства".

Основните теми на форума са "Арбитражът и новите технологии, бизнесът на 21-ви век", "Правно положение на арбитъра. Отговорност на арбитъра", "Взаимодействие между съда и арбитража" и "Арбитраж в областта на спорта. Арбитраж за разрешаване на колективни трудови спорове", съобщиха от ВАдвС.

Сред докладчиците в конференцията са адвокат Луи Бушман – председател на комисията за международни отношения на Националния съвет на френските адвокатски колегии, Хуан Серада – председател на Мадридския арбитражен съд, адвокат Валанс Борджия, член на Парижка и Нюйоркска адвокатска колегии, Благовест Пунев, председател на Арбитражния съд при БТПП.

"Различни среди положиха доста усилия в грешна посока и за съжаление успяха да извадят потребителските спорове от обхвата на арбитража. Мотивът беше да не се натоварва крайният потребител с разноски, но ефектът е точно обратен. 98 % от арбитражните дела на годишна база приключват в рамките на една година и това очевидно е по-изгодно за страните. Надявам се в скоро време тази грешка да бъде поправена", заявил е в приветствието си Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП.

Приветствия до участниците в конференцията са били изпратени от Екатерина Захариева - Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи и от министъра на правосъдието Цецка Цачева. Откриването на форума са посетили Юрий Щерк – зам.-министър на външните работи и Десислава Ахладова – зам.-министър на правосъдието, председателят на ВАдвС Ралица Негенцова, както и от членовете на Съвета Албена Пискова, Станислав Тонов и Нели Виодорова.

Президентът: Обществото не трябва да има съмнение за прозрачността и честността на изборите

Предишна новина

Специалният прокурор Робърт Мълър приключи разследването си за намеса на Русия в последните президентски избори в САЩ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.