Георги Чолаков ще ръководи аналитичното звено във ВАС

Георги Чолаков ще ръководи аналитичното звено във ВАС
Георги Чолаков, председател на ВАС, снимка: Булфото

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков ще ръководи новосъздаденото звено за анализи и тълкувателна дейност в съда, чиято дейност стартира от 5 април 2019 г. Членове на новата структура са върховните съдии Теодора Николова, Таня Куцарова, Кремена Хараланова и Емилия Кабурова, съобщиха от ВАС.

Сред основните задачи на звеното са да изследва противоречиви съдебни практики във ВАС и административните съдилища, да изготвя становища по проекти на закони, внесени за разглеждане в Народното събрание, Министерския съвет, както и по проекти на подзаконови нормативни актове, относно административното правораздаване, както и по конституционни дела. При установена противоречива и неправилна съдебна практика звеното ще отправя предложения за образуване на тълкувателни дела, уточняват от институцията.

При осъществяване на дейността си, звеното може да иска становища и от председателите на отделения във Върховния административен съд, съобразно тяхната компетентност. Звеното ще води и регистър на преписките, по които работи. Регистърът ще съдържа темата, номер и дата на постъпване на преписката, докладчик, дата на приключване на преписката и резултат.

Председателят на ВКС отказва да се оттегли – на ход е президентът

Предишна новина

Данаил Кирилов стана министър на правосъдието

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Учудена | нерегистриран
  6
  -2

  Какво е това заглавие бе хора? Той е ръководител на целия ВАС, не на някакво си звено.

 2. 2
  | нерегистриран
  9
  -3

  До №1  Да,определено е гаранция за "качество"...

 3. 1
  мики | нерегистриран
  7
  -13

  Това е гаранция за качество!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.