Не само юрист ще може да е шеф на комисията "Антикорупция"


Не само юрист ще може да оглавява занапред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
 
Такива поправки в закона са внесли Данаил Кирилов като председател на правната парламентарна комисия, какъвто бе довчера, и зам.-шефът ѝ Христиан Митев от "Обединени патриоти". "Разширяваме възможността и даваме алтернатива - не само юристи с поне 10 г. стаж в областта на правото, но и експерти с поне 10 г. стаж в областта на сигурността и вътрешния ред да могат да оглавят комисията", разясни Кирилов пред "24 часа". Той категорично увери, че измененията нямат нищо общо със започналата проверка срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и са били разписани от правната комисия още миналия вторник. Просто са влезли в деловодството на парламента този четвъртък, 4 април.
 
Дефиницията, която предлагаме - за експерт с 10-годишен опит от областта на сигурността, съответства на законите за МВР, за ДАНС и за специалните разузнавателни средства, обясни Кирилов.
 
В момента изискването за председател на КПКОНПИ е да е "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 г. юридически стаж".
 
Според предлаганата поправка такъв може да бъде и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които - на ръководна длъжност.
 
Хипотетично, ако Георгиев остане на поста си и след проверката на имуществото и доходите му, а междувременно законът бъде променен, новите правила няма да наложат смяна на шефа на "Антикорупция", преди да му изтече мандатът, разясни Кирилов.
 

Банковият обирджия от Сливен поискал предсрочно освобождаване

Предишна новина

Лозан Панов пристана на Цветан Василев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.