Прокуратурата разпореди проверка за имотите на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов

Прокуратурата разпореди проверка за имотите на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов
Народният представител Валери Жаблянов и министърът на туризма Николина Ангелкова, колаж: "Правен свят"

Върховна касационна прокуратура (ВКП) възложи на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверка по сигнал от народни представители от НФСБ в ПГ "Обединени патриоти" и медийни публикации за закупено жилище от министъра на туризма Николина Ангелкова и строежа на вила на народния представител Валери Жаблянов без ясен произход на средствата за построяването й, съобщиха от държавното обвинение.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция "Противодействие на корупцията" при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.

По разпореждане на прокуратурата КПКОНПИ трябва да извърши следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, относно актуалното състояние на дружеството - продавач, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката. С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия. От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. 

Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ, уточняват от прокуратурата.

Още по темата

КПКОНПИ разследва висш държавен служител, приближен до политически лидер за злоупотреби и неправомерно получаване на пари в особено големи размери

Предишна новина

Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.