Панов панически избяга от заседанието на Съдийската колегия на ВСС

Панов панически избяга от заседанието на Съдийската колегия на ВСС
Лозан Панов 

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път абдикира от отговорност и панически избяга от въпроси на членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Този път съдебните кадровици поискаха от Панов да изрази позиция, дали споделя твърденията на съпругата си Елисавета Панова, която в интервю за бТВ обяви, че съдебните актове на Софийския районен съд и на Административен съд София – град, с които бе потвърдена глобата му от 1000 лв. за неподадена имуществена декларация, са "извращение с правото".

Съдебният кадровик Боряна Димитрова повдигна темата още в началото на редовното заседание на Съдийската колегия. Тя се позова на обажданията от множество съдии, които били шокирани от унизителното и агресивно поведение на съпругата на председателя на ВКС по адрес на съдебната система. "Нито съдиите, нито аз, нито който и да е в тази зала не се интересува от имотното Ви състояние и личния Ви живот. Колегите смятат, че съдът е дискредитиран и професионалното им достойнство е засегнато. Съдиите, г-н председател (Лозан Панов председателства по право заседанията на ресорната колегия на ВСС-бел.ред.), искат да знаят дали се разграничавате от мнението, че в България няма правосъдие, а ако смятате, че е така, кажете какво направихте в тази посока? Би било лицемерие да продължим да се произнасяме за професионалното израстване на нашите колеги, ако не вярваме изобщо в правосъдието. Въпросът е – разграничавате ли се или не от това становище (на съпругата му Бети Панова-бел.ред.), вярвате ли на българските съдии?", попита Боряна Димитрова.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също посочи, че и той е бил сезиран от колегите си от Административен съд София-град по същия повод. Магистратите са подчертали, че е необходимо председателят на ВКС да посочи дали споделя мнението на съпругата си, че съдебните актове, с които глобата му от 1000 лв. e потвърдена, представляват "извращение с правото".

Гротескно изглеждаха опитите на двама от кадровиците – Олга Керелска и Атанаска Дишева да попречат темата да бъде обект на разискване на заседанието и така да се опитат "да спасят" председателя на ВКС от въпросите за грозните думи на съпруга му по адрес на съдиите. Керелска обясни, че въпросите на колегите й не присъствали в дневния ред, тя нямала време да гледа интервюто на Бети Панова, за което дори не знаела.

Наложи се Драгомир Кояджиков да опреснява паметта на колегата си, като й посочи, че веднъж вече Лозан Панов е бягал от заседание на Съдийската колегия, когато отново не пожела да отговари на повдигнатите от кадровиците въпроси, този път за личните му твърдения за зависимости в правосъдието у нас. Този път Лозан Панов отказа да поеме отговорност за думите на собствената си съпруга по адрес на български съдии и побърза да напусне заседателната зала на ВСС. 

Действията му предизвикаха дълбоко възмущение у по-голямата част от кадровиците. "Не знам какво правим ние тук. За сетен път крайно пренебрежително отношение на председателя на ВКС. Не е нормално председател на ВКС и председателстващ Съдийската колеги да излиза без никакъв отговор. Това не е отговор за нас, а за колегите. Ако някой твърди, че не вярва във влязъл в сила съдебен акт, не знам какво правим тук", коментира Боян Магдалинчев.

Подобно на Керелска и другата крепителка на Лозан Панов във ВСС - Атанаска Дишева се опита да оправдае неадекватното му поведение, макар етиката да изисква точно този кадровик да се въздържа от коментари по казуси, свързани с имотното състояние на представители от съдебната система. През 2018 г. се разбра, че в продължение на 12-години Дишева е ползвала огромен ведомствен апартамент в кв. "Изток" в столицата, за който е плащала символичен наем от 200 лв. на месец. Установено бе, че през този период семейството на Дишева е закупувало усилено имоти, но умишлено не и в столицата, за да не загуби правото да ползва привилегията "голям апартамент срещу евтин наем".

"Кадровите и моралните въпроси вървят ръка за ръка", посочи в свое изказване друг от членовете на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова. "Когато си част от съдебната система и оглавяваш най-високото ниво и непрекъснато създаваш ситуация около себе си, която обективира непрекъсната опозиция на  хиляди български магистрати и осребряваш с този опортюнизъм своята кариера на гърба на тяхната работа и резултатите от нея, трябва да обясниш защо го правиш и да кажеш вярваш ли на съдебната система, от която си част и си оправомощен да организираш нейната работа на висотата на Конституцията и законите. Какъв пример даваш на колегите си, като не спазваш влезли в сила съдебни актове? Как решаваш кадрови въпроси в съдебната система, като не вярваш в нея? Тези въпроси си ги задава всеки съдия. Какво си сторил, за да промениш имиджа на съдебната система, за да възвърнеш вярата на колегите си в това, което правиш?", отправяше Имова задочно въпросите си към избягалия минути по-рано Лозан Панов.

Така заседанието на кадровия орган продължи в отсъствието на "най-минатият", както Панов сам определи участието си в аферата с евтините апартаменти за властта, купувани от кумовете му от "Артекс". 

Въпросите към председателя на ВКС обаче остават...

 

ЕП иска социалните мрежи да премахват екстремистко съдържание до един час

Предишна новина

Не мога да допусна един магистрат, един съдия, да не говорим за председател на ВКС да не спазва закона

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 28
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 26
  Гошо | нерегистриран
  12
  -4

  Абе къде е бате ви Бойко да вземе отношение по въпроса?

 3. 25
  "...стотици хиляди български магистрати..." | нерегистриран
  17
  -3

  Вие сериозно ли :))

 4. 24
  до 21 | нерегистриран
  26
  -6

  Те тези от ВКС /с малки изключения/ са стигнали дотам,защото са мълчали като мижитурки.

 5. 23
  големия | нерегистриран
  28
  -16

  панов панов...не те ли е срам

 6. 22
  льольо | нерегистриран
  21
  -8

  Правен свят - кажете нещо за рЕзката промяна в показанията на дюлгеров по делото иванчева .. става интересно в комбинация с експертизата ..

 7. 21
  Жалко,много жалко | нерегистриран
  21
  -11

  Колеги, от 10 ч съм в съдебна зала и вместо след нея да прочета нещо позитивно-натъкнах се пак на шоуто в СК!

  Написах ви още преди няколко месеца-Лозан Панов е от скандал в скандал!  Не е имало и седмица почивка!  Казах ви-така ще е до края на мандата му!  А шоуто-знаете:всеки вторник, в 9.30 ч!  За срам на всички нас!  И от ВКС мълчат, като простреляно прасе..  Не на страха, там!!!

 8. 20
  ********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 19
  | нерегистриран
  15
  -14

  Ами затова се казва ПАНОВ, за да бяга панически. Да не е СТОЕВ за да стои стоически :)

 10. 18
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 17
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 16
  Оставка на ВСС | нерегистриран
  26
  -24

  Чудя се тези хора грамотни ли са юридически въобще? Доколкото ми е известно и наказателната и дисциплинарната отговорност са лични, а също така - според КРБ, всеки български гражданин има право свободно да изразява мнението си, т. е. Лозан няма как да отговаря за действията на жена си, която пък няма пречки да дава оценка на правосъдната система в България. И лично аз нямам доверие нито на ВСС, нито на правосъдната система, защото твърде дълго време съм вътре в "нещата"... и като Лозан вече започвам да се поставям над тях /нещата имам предвид/. И да, някои хора да не се крият зад анонимното "колеги от страната" или да ги посочат поименно, за да ги видим кои са и за какво се борят. Иначе всичко ми прилича на един КОЙ ми каза, че да попитам...

 13. 15
  Според този сайт Панов олицетворява правото в България | нерегистриран
  17
  -1

  Или обратното - че правото се олицетворява от Панов. И в двата слуая обаче това означава, че правото не съществува, щом зависи от един човек. Проблемът е в страха, зависимостите и корупцията, не в това, което този сайт пише.

 14. 14
  | нерегистриран
  32
  -11

  Еми така става когато попаднеш на кофти жена и тя ти изпие мозъка...

 15. 13
  ТОТЮ | нерегистриран
  18
  -20

  ОТСТРАНЕТЕ ГО-ИМА ТЕКСТОВЕ В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНААТА ВЛАСТ. ЩОМ СПОРЕД НЕГО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОСЪДИЕ,САМО НА ТОВА ФАКТИЧЕСКО ОСНОВАНИЕ ВЪН ОТ СИСТЕМАТА. ТЕКСТ ИМА... ДА ВИДИМ ДАЛИ ИМА И Д.ПЕ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.