ЕСПЧ с ново решение срещу Русия

ЕСПЧ с ново решение срещу Русия
Навални в ЕСПЧ
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) излезе с решение, с което отново атакува властите в Русия. Съдиите от Страсбург смятат, че Русия е нарушила правата на протестъра Алексей Навални, като го е поставила през 2014 г. под домашен арест и така е ограничила политическата му активност.
 
Навални веднага приветства това решение. "Победа! Убеден съм, че това решение ще има важни последици за всички в Русия, постоянно подлагани на подобен произвол", коментирал в Инстаграм Навални. Публикацията му вече е харесана от над 40 000 души, ликуват англоезични либерални медии. 
 
Протестърът - адвокат по професия, бе сезирал пет пъти Съда във връзка със седем ареста от руската полиция от 2012 до 2014 г. по повод антиправителствени политически протести. Навални бе поставен през февруари 2014 г. под продължил 10 месеца домашен арест, докато бе разследван за присвояване на средства. Привържениците му заявиха, че случаят е политически мотивиран.
 
42-годишният протестър бе задължен да носи електронна гривна и му бе забранено да разговаря с когото и да било, освен със семейството, близките и адвокатите си, да пише и получава кореспонденция, да общува с медиите и чрез интернет. Някои от тези мерки бяха смекчени през август и октомври 2014 г.
 
През януари 2015 г. Навални заяви, че слага край на домашния си арест, тъй като не е получил писмено уведомление, че мярката се удължава отново, както предвижда законът. Той счупи електронната си гривна и отиде в своя офис, без да бъде арестуван или санкциониран.
 
Навални е близък с българския политолог Иван Кръстев, известен с тесните си контакти с американския мизантроп Джордж Сорос. Кръстев дори посети Москва за среща с Навални. У нас Кръстев е свързван с подсъдимия издател Иво Прокопиев. Политологът съветваше в миналото и Бойко Борисов, но последните му изяви вещаят крах на управляващата партия ГЕРБ. 
 
На 6 юни 2014 г. Навални подаде иск в ЕСПЧ, като изтъкна, че арестът му е бил "безполезен и произволен", политически мотивиран. В становището на съда се казва, че по отношение на Навални са били нарушени членове 5, 10 и 18 от Европейската конвенция за правата на човека, засягащи по-специално свободата, сигурността и свободата на изразяване. 
 
ЕСПЧ осъди Русия да изплати на Навални 20 000 евро като обезщетение за нанесени морални вреди. Руските власти многократно са критикували решенията на Съда в Страсбург и са ги определяли като политически мотивирани. 
 

Още по темата

Окончателно приеха новата Европейската информационна система за съдимост за граждани на трети държави

Предишна новина

Личен почетен знак и 1000 лв. награда за Тиха Стоянова от Окръжна прокуратура-Бургас

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 3
    | нерегистриран
    1
    0

    Нека се порадват, не им остана много!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.