Обвинение за кмета на Чупрене заради 10 търга за общинска земя

Обвинение за кмета на Чупрене заради 10 търга за общинска земя
снимка и видео: Пресцентър на МВР

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е обвинен за престъпления по служба, съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

По думите му в последните четири години Костин е провел 10 публични търга за продажба на общинска земя, при които е извършил нарушения с цел осигуряване на възможността в тях да участва един единствен кандидат, който е закупил имотите на цена, близка до данъчната оценка. Търговете са за площ от 236 дка земя, продадени са за до 100 лв. на дка.

Имотите са купени от четири търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета и съпругата му и се представляват обичайно от брат му и други близки на кмета.

Костин бил посочил и неверни обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси. Той не е декларирал, че едното дружество купило земя, е реално негова собственост и се управлява от него. Кметът накарал бившата си жена да подпише празни листи, за да се регистрира дружества, защото той като кмет нямал право да извършва търговска дейност. Обяснил й, че той ще ръководи дружеството.

При претърсвания в общината били събрани още данни за други 9 търга, за които се проверява дали има същите нарушения. Става дума за 400 дка земя, закупени от едно и също юридическо лице. После те са продадени, а новият собственик ги е ипотекирал, но вече не обслужва задълженията си към банката. Кънев каза още, че прокуратурата ще поиска от съда мярка "задържане под стража" за кмета.

Изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров коментира, че има и други кметове, за които са започнали проверки от миналата година, но не уточни броя им.

За акцията от Димитровград от началото на седмицата, при която беше задържана престъпна група занимавала се с лихварство, разследващите обясниха, че петима са задържани и предстои да бъде поискано съдът да ги остави в ареста. Един от тях се издирва. Шестимата са братя, от ромски произход.

Работата по случая е от август миналата година, заяви зам.-директора на ГДБОП Стоян Темелакиев. По думите му групата се отличавала с изключителна бруталност и незачитане на законите. На длъжниците, които не са успявали да върнат парите навреме, са им давани наказателни лихви, налаган им е побой, принуждавани са били към проституция и са били заплашвани с убийство.

 

Още по темата

Правното осигуряване в АДФИ вече ще се осъществява в една дирекция

Предишна новина

Проверка и срещу Валери Симеонов за евтини имоти

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  112 | нерегистриран
  6
  0

  Къната рулс! (rock)

 2. 1
  | нерегистриран
  5
  0

  "Правен свят", този на снимката не е кмета на Чупрене, когото водят към съдебната зала /до момента искане за постоянна мярка не е направено/. Това е наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.