Проверка и срещу Валери Симеонов за евтини имоти

Проверка и срещу Валери Симеонов за евтини имоти
Валери Симеонов, снимка:Булфото/архив

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Комисията за противодействие на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще проверява сделки за имоти, закупени на нереално ниски от лидера на НФСБ Валери Симеонов и ръководената от него в миналото телевизия "СКАТ", съобщиха от държавното обвинение.

Повод за проверката е сигнал от разследване на вестник "Галерия", според което "СКАТ" ООД, управлявано и представлявано от Симеонов, купило апартамент и офис за общо 7801 лева. "Доскорошният вицепремиер е купил апартамент и офис в Слънчев бряг на цени, които ще накарат да му завидят всички спекуланти от имотната мафия. Официално двата имота, на обща стойност 7801 лева, не се водят на името на Валери Симеонов, а на фирмата "СКАТ" ООД, чийто мажоритарен собственик обаче е лидерът на НФСБ чрез другата си фирма ЕТ "Селект - К". Закупени са малко преди да влезе в политиката. Откакто бе избран за вицепремиер, Симеонов временно се е оттеглил от управлението на всичките си фирми, както се изисква от закона.", пише "Галерия", като изданието прилага и документи от сделките.

Според "Галерия", един от апартаментите на Симеонов се намира в четириетажна сграда, издигната в Слънчев бряг, а сделката за жилището от 79,3 квадратни метра е била за скандалните 900 лв. "Вторият апартамент, според нотариалния акт, е 32 квадрата и по статут е офис. Имотът се намира в друга четириетажна сграда в Слънчев бряг. Продавачи са Еньо и Маргарита Абрашеви, които са прехвърлили собствеността на "СКАТ" ООД през 2005 г. срещу скромните 6901 лв. и 10 ст.", пише още вестникът, като пояснява, че брокери на недвижими имоти са ги консултирали и са заявили, че по това време цените на имотите в курорта са се движили между 500 и 1800 евро за квадратен метър, като реалната пазарна цена на офиса е поне 6 пъти по-висока от декларираната при сделката, а на апартамента - минимум 120 пъти.

На 09 април 2019 г. до главния прокурор е постъпил сигнал за закупените недвижими имоти от "СКАТ" ООД. От прокуратурата поясняват, че са описани три сделки - закупено през 2004 г. от "СКАТ"ООД, управлявано от Валери Симеонов право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.; закупен през 2005 г. от "СКАТ" ООД офис в к.к. "Слънчев бряг" с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв., при данъчна оценка 6 901,10 лв. и закупен  през 2008 г. от "СКАТ" ООД имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов – настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил депутатът и зам.-председател на Правната комисия в Народното събрание Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.

Изложени са и твърдения, че през 2008 г. "СКАТ" ООД, управлявано от Симеонов е закупило "База за отдих Пресока" в община Златоград, която в момента е хотел "Панорама", като на същия са изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило, съобщават още от държавното обвинение.

На КПКОНПИ е възложена проверка предвид твърденията в сигнала за извършени престъпления от Валери Симеонов, като настоящ народен представител, а през 2008 г. и като председател на Общински съвет за сделката от същата година. Ще се проверяват и данните за извършени престъпления от Касабов и Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.

Предметът на проверката ще обхване и твърденията за непредприемане на действия по събарянето на незаконните постройки в района на Златоград и наличието на връзка със Симеонов.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция "Противодействие на корупцията" при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители. Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ, уточняват от прокуратурата.

Валери Симеонов е лидер на партия НФСБ и водач на листата за предстоящите избори за Европейски парламент.

Обвинение за кмета на Чупрене заради 10 търга за общинска земя

Предишна новина

Отмениха преговорите за избор на европейски главен прокурор

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 30
  | нерегистриран
  7
  -2

  И какво проверяват в тази връзка ВКП? Къде е забранено да се продават "евтини имоти"? Само празни думи и празни дела, вместо да се работи по престъпления.

 2. 29
  Мунчо | нерегистриран
  3
  0

  СИК и шайкашите.

 3. 28
  | нерегистриран
  3
  0

  Който копае гроб другиму, сам пада в него.

 4. 27
  големия | нерегистриран
  2
  0

  ами да... като гледаме шл

 5. 26
  бау бау | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #25 от "големия | нерегистриран":
  основното за една продуктивна дейност във всяка сфера са личните контакти проверени във времето. бойко ги има.

  Аха, явно нещо не сме се разбрали, аз говоря за Винкела /В.С./, а не за Боко.

 6. 25
  големия | нерегистриран
  2
  0

  основното за една продуктивна дейност във всяка сфера са личните контакти проверени във времето. бойко ги има.

 7. 24
  бау бау | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #23 от "големия | нерегистриран":
  до бау бау...нищо лично но винаги съм бил резервиран към хора на които всичко им е ясно...повярвай имам опит

  Резервиран не резервиран, общо взето на всички им е ясно, че от Винкела нищо не зависи в тази държава - Боко го удря и получава подкрепа от ДПС за кворума, докато оня се кротне и започне да му играе по свирката, както Волен и Марешки. Ако знаеш конкретни факти за някакви негови възможности за съществено влияние в държавата, би ми било много интересно да ги споделиш.

 8. 23
  големия | нерегистриран
  3
  0

  до бау бау...нищо лично но винаги съм бил резервиран към хора на които всичко им е ясно...повярвай имам опит

 9. 22
  бау бау | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #20 от "големия | нерегистриран":
  писах под №4 за мафията. мурабето започна. изхода още не е ясен

  е то правителството е сложено от мафията. и да го сменят, пак тяхно ще си сложат, нищо чудно пак с Боко като премиер, макар че хамериканците му се нервят...

 10. 21
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 20
  големия | нерегистриран
  2
  0

  писах под №4 за мафията. мурабето започна. изхода още не е ясен

 12. 19
  големия | нерегистриран
  2
  -2

  до18...не го подценявай

 13. 18
  бау бау | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #17 от "големия | нерегистриран":
  бойко ходи по тънък лед.дано е оценил правилно

  До коментар [#16 #388548] от "RRR":

  Абе гледай се преориентирай към местене в съда, че след цацата си заминава и прокуратурата. Пуф - паф, пуф - паф с дизеловия геш, сарафа и пацо балкона...  Този селски тарикат го пуснаха в Sофия и реши да захапе много голямо за неговата уста парче от баницата, време беше да му свият сърмите и да го сложат на мястото му. ДПС и Атака в комбина му подложиха динената кора на Винкела.

 14. 17
  големия | нерегистриран
  3
  -1

  бойко ходи по тънък лед.дано е оценил правилно

 15. 16
  RRR | нерегистриран
  1
  -1

  Може да погледнеш годишните коефициенти, там пише кой има и кой няма.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.