Антикорупционната комисия и НАП ще проверяват и зам.-председателя на БСП Крум Зарков

Антикорупционната комисия и НАП ще проверяват и зам.-председателя на БСП Крум Зарков
Зам.-председателят на БСП Крум Зарков

Върховна касационна прокуратура (ВКП) разпореди на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и на Националната агенция за приходите (НАП) да извършват проверка на произхода на средствата за закупуването на имоти на значителна стойност на зам.-председателя на БСП Крум Зарков, съобщиха от прокуратурата.

Повод за възлагането на проверката стана медийна публикация, според която през 2015 година Зарков е купил, заедно със съпругата си Ирина, апартамент на първи, надпартерен етаж с мазе на столичния бул. "Дондуков". Според информацията жилището е 140 квадратни метра и е закупено от италианския гражданин Масимо Алеоти. При изповядване на сделката той е представляван от пълномощник, тъй като живее в Швейцария. Сумата е 155 000 евро или 1107 евро на квадратен метър. От нотариалния акт, който също стана публично достояние, става ясно, че 15 500 евро са платени преди подписване на договора, 74 500 евро са платени при подписване на акта, а останалите 65 000 евро са платени чрез ипотечен кредит. Освен това Зарков е и едноличен притежател на едно цяло и пет върху петнадесет идеални части от дворно място на бул. "Дондуков", с обща площ 314.40 квадратни метра, което според медийните публикации е закупил 300 лева.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция "Противодействие на корупцията" при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители, уточняват от държавното обвинение.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Антикорупционната комисия  извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваното лице недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, , относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката. С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. От проверяваното лице ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. 

Данъчната проверка ще бъде относно спазването на законодателството във връзка с проверяваните сделки, цитирани в медийните публикации, както и относно съответствието между декларираните и/или получени доходи.

Крум Зарков: Апартаментът е придобит преди да вляза в политиката

 

Близо час след съобщението на прокуратурата относно възложената проверка, Крум Зарков представи във Фейсбук своята гледна точка по казуса:

 

Вярвам, че когато те питат трябва просто да отговориш. Още повече, когато няма какво да криеш. Та питат ме цял ден за единственото недвижимо имущество, което притежавам. Отговарям: Апартамента съм придобил през 2015 г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП. В този апартамент живея със семейството си. Друг нямам.

 

Закупен е за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет. В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко. Цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и съответстват на доста окаяното състояние на сградата.

 

Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039г.

 

Имам и една кола. Купена също преди 2016г. На 8-9 години е вече. Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000 лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова. Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати. Доходи, извън трудовите, практически не съм имал.

 

Това са моите отговори.

Председателят на ВКС отдавал морската си вила под наем, но не декларирал получените доходи

Предишна новина

Тримата нападатели на продавача в Габрово остават в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.