Дейността на Специализираната прокуратура е оценена като успешна

Дейността на Специализираната прокуратура е оценена като успешна
Сотир Цацаров и Франс Тимерманс в Брюксел, снимка: ПРБ

Дейността на Специализираната прокуратура се оценява като успешна, особено след разширяване на компетентността й с корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши публични длъжности. Това е станало ясно на срещата на първия вицепрезидент на Европейската комисия (EК) Франс Тимерманс с главния прокурор Сотир Цацаров, който е на работно посещение в Брюксел. 
 
Обвинител №1 е информирал заместник-председателя на ЕК за резултатите от противодействието на корупцията и организираната престъпност, като го запознал и с текущи разследвания, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.  
 
Основната тема на разговора са били необходимите действия за изпълнение на препоръките от докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. и ноември 2018 г. Подчертан е бил постигнатият напредък по реформите в българската съдебна система. Обсъдени са били и проблемите, които все още са в процес на решаване, уточняват от държавното обвинение. Сотир Цацаров и Франс Тимерманс са дискутирали и следващите стъпки и мерки, които следва да се предприемат, включително чрез необходими законодателни промени, допълват от прокуратурата. Кои са конкретните законодателни изменения не се посочва, но вероятно сред тях са и засилване борбата с корупцията в съдебната система и изработването на механизъм за ефективно търсене на отговорност от "тримата първи" в правосъдието - председателите на ВКС, на ВАС и на главния прокурор, което се случва след дългогодишно настояване от страна на екпертите на ЕК. 
 
Франс Тимерманс е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за кандидат за председател на следващия състав на ЕК. До края на мандата на настоящата Комисия (късната есен на годината), а и дори по-рано (юни-юли 2019 г.), българските власти очакват Брюксел да отмени продължаващия вече 12-та година Мониторинг над правосъдието и вътрешния ред у нас. 
 
Тимерманс коментира, че "Комисията води конструктивен разговор с българските власти по изпълнението на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка". Той каза това след срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров и в отговор на въпроси на пресконференция.
 
Целта на срещата с българския главен прокурор бе да обсъдим необходимите стъпки за прелагането на препоръките от механизма за наблюдение. Срещам се с много представители на България и на Румъния, свързани пряко с тези въпроси. Бях насърчен от думите на главния прокурор Цацаров, че (българските власти) са решени да приложат препоръките на ЕК. Остава доста работа, посочи Тимерманс.
 
За т.нар. "Апартаментгейт", свързан със жилища, придобити на много ниски цени - "разбирам, че всички тези случаи се разследват и не е редно да коментираме преди края на разследването, очакваме резултатите. Служителите на ЕК, които работят с България и Румъния, са наистина много добре осведомени за това, което се случва там. Казах, че отчитаме напредък, но остава още огромна работа за вършене", добави той по повод на България. 
 
"Тези две държави дойдоха от доста мрачно място през 2007 г., когато бе въведено наблюдението на ЕК. Остава още работа, но българските власти полагат усилия. Да, има проблеми - обсъдихме ги днес, има разследвани служители, подадени са оставки. Има причина да следим внимателно всичко това. Важното е, че водим конструктивен разговор с българските власти за приложението на препоръките на ЕК. Докъде ще стигнем, ще се разбере в следващите месеци и години", заяви още Тимерманс.
 

Съдът отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ-Силистра

Предишна новина

Как се приема и изменя Конституцията научиха десетокласници от столичната Немска гимназия

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 10
  къде ми е коментарът бе? | нерегистриран
  3
  -1

  съвсем скоро успешно ще напусне съдебната система и ще отчита успехи към МВР.

 2. 9
  Марко | нерегистриран
  6
  -1

  Ще видим след януари 2020г. дали и колко е "успешна"...

 3. 6
  Татко Барба | нерегистриран
  5
  -3

  Наградка - нов патлак от МеВеРеТо. Густо гуша Майна.

 4. 5
  ********************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 4
  Кой? | нерегистриран
  17
  -3

  Кой от висшите етажи на властта е осъден за корупция, че не мога да се сетя?

 6. 3
  аверчИ | нерегистриран
  8
  -4

  Дайте сега за Иванчевата. 20 години не са малко .. чакаме мотивите?

 7. 2
  | нерегистриран
  4
  -11

  А сега дежурните мрънкачи как ще плюят? Ужас!!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.