Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността

Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността
Проф. Даниел Вълчев, декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски"

Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс. Това коментира пред БНТ деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Като пример той даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател. Според юриста ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността и това е доказано с множество изследвания.
 
През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", посочи Вълчев. Като примери той даде промените в Кодекса за социалното осигуряване, който е изменян и допълван 13 пъти за една година, както и закона за бюджета на здравната каса, чрез който се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, посочи юристът.
 
Помолен да коментира предложените от правосъдния министър промени, с които да се въведе възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Даниел Вълчев коментира, че принципът е че всеки трябва да може да бъде разследван. Това трябва да се уреди обаче, като се гарантира намирането на баланс, така че да не се стигне до саморазправа.
 

Кое е най-голямото извращение с правото?

Предишна новина

Разбиха банда за ало измами, прибрала над 2 млн. лв. у нас и в Румъния

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.