Няма да допуснем атаки срещу прокурори от обвиняеми и свързани с тях лица

Няма да допуснем атаки срещу прокурори от обвиняеми и свързани с тях лица

Ръководството на прокуратурата обяви, че няма да допусне провеждането на персонални атаки срещу нейни представители от обвиняеми или свързани с тях лица.

Позицията на държавното обвинение е по повод разпространена по-рано в медиите информация, че алкохолният бос Миню Стайков, който е обвиняем за участие в престъпна група за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол и данъчни престъпления, е поискал отвод на наблюдаващия делото срещу него прокурор Ангел Кънев. От прокуратурата уточняват, че са извършени редица проверки по твърденията на Стайков за допуснати от прокурор Кънев сериозни нарушения, част от тях са били проверени и лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Резултатите са показали, че няма никакви основания прокурор Кънев да бъде отведен от процеса срещу Стайков, заради което й Апелативната специализирана прокуратура не е уважила искането на алкохолния бос.

"Ръководството на ПРБ е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обв. Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност", пише в позицията на държавното обвинение.

И допълват: "Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка".

Ето и пълния текст на съобщението на ПРБ:

На 18.07.2018 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за това, че в периода от 2015 г. до 2018 г.,  на територията на Република България е действала организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК, създадена с користна цел и с цел съгласувано  извършване на престъпления по чл. 234 от НК – държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон в немаловажни случаи -  престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. с ал. 2 от НК. По това досъдебно производство на 06.09.2018 г. като обвиняемо лице е привлечен и Миню Стайков, на когото са повдигнати и предявени обвинения за участие в посочената по-горе организирана престъпна група, както и за престъпления против данъчната система, извършени при условията на продължавана престъпна дейност. Наблюдаващ прокурор по делото е Ангел Кънев – прокурор от Специализираната прокуратура.

Прокурор  Кънев наблюдава и друго досъдебно производство, образувано на 09.10.2018 г. за това, че в периода от м. януари 2015 г. до м. октомври 2018 г.,  на територията на Република България е действала организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години - данъчни престъпления, документни престъпления, както и престъпления против паричната и кредитната система по чл.248а от НК..

На 02.05.2019 г. са постъпили искания от Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев като наблюдаващ двете разследвания. По първото от тях Стайков е обвиняем, а по второто към 02.05.2019 г. няма никакво процесуално качество. Искане за отвод е постъпило и от свидетел, разпитван по второто наказателно производство. Исканията са идентични - с твърдения за неправомерни действия на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на обв. Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем,  с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества /собствениците на "Винпром Пещера"/, за които се сочи, че са конкуренти на бизнеса, развиван от обв.Стайков и притежаваните от него търговски дружества. Последното се мотивира с данни за покупки на недвижими имоти, осъществявани от Ангел Кънев.

Съобразно НПК, по исканията за отводи незабавно се е произнесъл прокурор от Апелативната специализирана прокуратура. Те са отхвърлени, със следните мотиви:

- твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства;

- същото се отнася и до твърденията на обвиняемия М.Стайков за упражнен натиск от прокурор Ангел Кънев върху обвиняем при провеждането на разпит на 05.09.2018 г. в гр.Карнобат. От извършената проверка по повод на това твърдение се установи, че на посочената  дата  прокурор  Кънев  изобщо не е бил в гр.Карнобат. Процесуално-следствените действия по делото /по което е привлечен като обвиняем и Миню Стайков/  на 05.09.2018 г. в гр.Карнобат са извършвани под ръководството на друг прокурор от Специализираната прокуратура;

- напълно неоснователни  са и твърденията на Миню Стайков за близки връзки и познанство на прокурор Кънев с физически лица и търговски дружества развиващи конкурентен бизнес.

Проверка на последните твърдения е извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че:

- през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма "Агрион";

- както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти /закупувани от частни лица/, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път;

- паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход.

- прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обв. Стайков като конкуренти.

Ръководството на ПРБ е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обв. Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност.

Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка.

Още по темата

Проверката на къщи за гости обхваща и държавните органи, работили по програми от ЕС

Предишна новина

Омбудсманът атакува пред КС седем разпоредби от Изборния кодекс

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 12
  явно едър земевладелец | нерегистриран
  2
  -2

  е този Кънев. Къв ли го дири в прокуратурата? Да ходи да си обработва земеделските земи, да си купува още на търгове и т.н. Времената се менят, бизнесите също. А имаше един, дето печелеше по борсите, с бретонче, той закономерно си замина...

 2. 11
  моля да не се изтрива,а да се счита подписано от нас! | нерегистриран
  0
  -2

  Моля да се има в предвид,че прокуратурата Враца ,има специални отношения спрямо нас ,тъй като е осъдена от семейството ни ДВА ПЪТИ по ЗОДВПГ ,и един път в ЕСПЧ,поради , което до сега УКРИВА ,ЧЕ . ИРМ /НАП/Враца ,ТД на НАП В.Търново,ЦУ на НАП,МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАСИТЕ,и инспектората към МФ,дружно мамят закона , ДАВАЙКИ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ,на проверяващите ОРГАНИ , за незаконно образувани изпълнителни дела №№ 21938/2002г. 26436/02г . без публичния изпълнител да разполага с ..необходимите документи.- изпълнителни листи в полза на държавата в размер на 13.385лв. представяваща кожодерски процентаджийски такси в полза на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана, върху които публичния начислява и лихви и осъществява 2006,07г. принудително изпълнителните действия ОПИС върху недвижим имот гараж в и.ц. на Враца ,представляващ недвижимо имущество на ниска стойност ,което е многократно под стойността на задължението, 13.385лв.. Гореописаното е НЕОПРОВЕРЖИМО доказателство ,че длъжностно лице от агенцията по вписванията Враца ,незаконно е вписал ПРЕЗ 2007г възбраната на Гараж,за да помогне след това публичния изпълнител да замеси и осъществи ОПИС и ВЪРХУ несеквестируемото жилище на съпругата ми АПАРТАМЕНТ № 4, служещо по предназначение ,, представляващо неин единствен недвижим имот с жилищен характер , ,неразделна част по нотариален акт ,от гаража находящ се в същата сграда .До сега се укрива от прокуратурата Враца ,че същия публичен изпълнител при липсата на правомощия, и против решение №611 от 02.12.2011г.на изпълнителния директор на ТД на НАП,че вземанията са на други институции й не са техни,защото немогат да бъдат установено по основание и размер , същия публичен изпълнител през 2010г. ПО ДРУГО ИЗП. ДЕЛО №58/2010г. описва за ТРЕТИ ПЪТ. ,СЪЩИЯ гараж , за сумата 2850 лв.представляващи 4% процентаджийски такси по реда на ГПК.,върху които начислява и лихва в полза на съда.,независимо , че преди наложената обезпечителна мярка - , съпругата ми недлъжник е имала самостоятелни права върху 1/2 ч.от ГАРАЖА ,и Е ЛИЧНО ЗАСЕГНАТА,без да знае за увреждането с цел да няма възражение, и изтече срока за обжалване , станало причина действието -ОПИС до сега да е неатакуемо пред съда,които да го ПРОГЛАСИ, и отмени . Видно от гореописаното изпълнителните действия ,не са погрешни ,а умишлени, ,целящи,чрез държавна принуда да изхвърли семейството ни на улицата.,за което бяхме принудени да изплатим в полза на ИРМ /НАП/ офис Враца , сумата от 19 хиляди лева ,,без съдебен контрол, върху действията на публичния изпълнители дл.лице от АВ Враца , които действия са предмет на наказателно преследване ,но до сега врачанската прокуратура укрива гореописаното , позовавайки се на общи писания на държавни чиновници от МФ ,вместо да извърши самостоятелна проверка и правилно приложи закона срещу тях. 3. 10
  Користна цел | нерегистриран
  5
  -4

  Наблюдавам как се формира една непоклатима прокуратура. След всичко изживяно за толкова време и казано, хората вече се объркаха, а медиите си свършиха работата, имаме герои на нашето време - прокурори - хванаха престъпници, минаха обвиненията, има присъди, не можем да ги бутнем вече, а и кой от народа ще се задълбочи да мисли... Едно и също, два-трима изпират пешкирите /не че не го заслужават/, най- виновните наблюдават сеира от "Олимп", доста мокро изгоря покрай сухото, ...и целта на закона като превенция и т.н., пака не е постигната. Те хората всичко това ще го забравят скоро, а капиталите и властта пак са запазени...

 4. 8
  RRR | нерегистриран
  25
  -10

  РУП-Елхово винаги ще живее в Кънев, и той винаги ще си остане с това ограничение, въпреки болните амбиции.А може да викне и Ханджиев да му помага.

 5. 7
  Цацаров да кеже, | нерегистриран
  28
  -12

  дали въпросният прокурор е купувал земи от конкурентни на стайков дружества?

  P.S. спазен ли е принципа на случайния подбор при разпределение на преписката?

 6. 4
  Хадес | нерегистриран
  31
  -9

  И този прокурор ще е кандидат за Главен, щом Цацаров ЛИЧНО го е проверил и подкрепил.

 7. 3
  | нерегистриран
  34
  -11

  Чак пък атаки...обв.е поискал отвод по съответния ред, не е атакувал прокурора с хладно оръжие или пък нощем с тояга в гръб.

 8. 2
  112 | нерегистриран
  25
  -24

  Представим си кога Председателят на ВКС или пък Съдийската колегия ще излязат с подобно остро становище, когато някой плюе по съдия. Друг път...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.