Ветко Арабаджиев остава в ареста


Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмена Ветко Арабаджиев. Той беше докаран под конвой късно в събота с полет от испанската столица. Според актуализираното обвинение от 2013 година до края на август миналата година Арабаджиев е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Част от групата е била и съпругата му Маринела. По искането за нейната екстрадиция все още няма решение на испанския съд.
 
Мотивите за решението на съда са, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, особено с оглед на факта, че има значителни финансови възможности. Съдът допусна, че ако е на свобода, той би манипулирал доказателствата и би могъл да повлияе на свидетели. Още повече, че в един от 26-те телефона, намерени у него и съпругата му при задържането му, е имало разпределение на свидетелите като разпитани и неразпитани. Ако Ветко Арабаджиев обжалва, делото ще се гледа пред Апелативния спецсъд на 14 май.
 
Семейство Арабаджиеви пазили схемите за данъчни престъпления в мобилните си телефони. Това разкриха по време на съдебното заседание от прокуратурата. Според държавното обвинение бизнесмените са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата Захарен комбинат и "Виктория груп", собственост на фамилията. В периода от 2013-а до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове. "Разбирам обвиненията, но не разбирам какво общо имам с тях", заяви пред съда Ветко Арабаджиев. В залата стана ясно, че чужди разузнавателни служби докладвали в ДАНС за бизнесмена. 
 
Пред съда Ветко Арабаджиев демонстрира спокойствие. Адвокатът му Илиян Василев настоя клиентът му да бъде незабавно освободен още в съдебната зала. Според него по силата на съдебното решение в Мадрид, той е предаден на нашите власти само за "пране на пари" и участие в организирана престъпна група, а не за данъчни преспъления. Синът на бизнесмена Вълчо и дъщеря му останаха безмълвни и не пожелаха да коментират решението.
 
Семейство Арабаджиеви бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест през август 2018 г. Те бяха открити от испанските власти на 7 март 2019 г. в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона, собственост на Георги Семерджиев.
 

Джигитите не разбират от добро, трябват тежки глоби и затвор

Предишна новина

Протест срещу мафията в Неапол

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.