До 4 години затвор за депутати и министри, изрекли обида или клевета

До 4 години затвор за депутати и министри, изрекли обида или клевета

До 4 години затвор за депутати, членове на Европейския парламент и Европейската комисия, партийни лидери или заместниците им за изричане на обиди или клевети - това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), внесен от народните представители от партия ВМРО, член на коалицията Обединени патриоти, Искрен Веселинов, Милен Михов, Калин Поповски, Атанас Стоянов, Йордан Йорданов, Борис Борисов, Александър Сабанов, Юлиан Ангелов, Красимир Богданов и Александър Сиди.

Подобни провинения да струват на извършителя и до 15 хил. лв. глоба, предлагат още десетимата депутати.

Конкретното изменение, което се иска от парламента, е в чл. 148 да се създаде нова ал. 4 с текст: "За обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева".

"Факт е, че в рамките на предизборната кампания за членове на Европейския парламент през 2019г. , това поведение от изключение се превърна в правило. Все по-често в публичните прояви на различни политици, представянето на платформи и идеи няма, но те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици, представяне на неверни твърдения за дейността им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяване на опозоряващи личността твърдения, които не отговарят на истината", гласят мотивите към законопроекта.

Според вносителите, "предложеният размер на лишаването от свобода ще изключва възможността извършителят да бъде освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, а предложеният размер на наказанието глоба е съобразен със заплащането, което тези категории лица получават".

Десетте народни представители уточняват в мотивите си още, че проектът им не предвижда квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, но уверяват, че наличието на цитираната ал. 4 от чл. 148 ще има "сериозен превантивен ефект и ще спомогне за възстановяване на нормалния политически диалог, основан на формулиране на тези и уважително отношение към политическите опоненти".

Цацаров поиска от ДАНС информация за всички имоти и офшорни сметки в чужбина на политиците

Предишна новина

Освен с главния съдебен инспектор, ССБ е злоупотребил и с имената на петима кадровици от ВСС

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар #1:  Очаквайте обещаните от главния прокурор "изненади" от бившия председател на Правната комисия на НС, колега!

 2. 3
  Обида и клевета | нерегистриран
  8
  0

  не бяха ли престъпления от частен характер?

 3. 2
  | нерегистриран
  8
  0

  Да не забравяме и Закона за трюфелите!

 4. 1
  | нерегистриран
  10
  0

  След "неизбежната отбрана" поредната идиотия ...до изборите кво ли още да очакваме!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.