Освен с главния съдебен инспектор, ССБ е злоупотребил и с имената на петима кадровици от ВСС

Освен с главния съдебен инспектор, ССБ е злоупотребил и с имената на петима кадровици от ВСС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) е злоупотребил с имената на петима от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) като ги е включил през септември 2018 г. в "актуален списък" с членове на съсловната организация. Това става ясно от писмения отговор на петимата кадровици до "Правен свят". В него Цветинка Пашкунова, Севдалин Мавров, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Драгомир Кояджиков посочват, че не са запознати с актуалния списък на членове на ССБ и правят важното уточнение, че "от встъпването ни в длъжност като членове на ВСС и към настоящия момент не сме заплащали задължителния членски внос към съсловната организация"
 
Миналия петък "Правен свят" разкри, че за да създава впечатление за широко влияние сред съдийската общност, ръководството на ССБ умишлено е оставило в списъците си с членове на организацията петимата бивши съдии, които от октомври 2017 г. са напуснали съдебната система, защото са избрани за членове на ВСС. Същото се отнася и до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, която се оказа, че не е плащала членски внос към организацията от април 2015 г., когато е избрана от парламента и напуска съдебната система. 
 
На практика се оказва, че ръководството на ССБ не спазва разпоредбите на чл. 20.4 от собствения си Устав, според който плащането на членския внос е задължително условие за присъствие на даден съдия, било той действащ или бивш, в организацията. Проверка на "Правен свят" установи, че имената на главния съдебен инспектор и на петимата членове на Съдийската колегия присъстват в списъка от 582 членове, който предишният председател на организацията Атанас Атанасов е трябвало да представи пред Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, за да може да се осъществи вписването на неговия наследник – Калин Калпакчиев.
 
Освен, че става въпрос за допуснато нарушение на Устава, поведението на ръководството на ССБ към кадровиците и към главния съдебен инспектор е крайно неетично, защото очевидно последните не са били информирани, че членството им в организацията не е прекратено служебно. Нещо, което е следвало да се осъществи, при положение, че не са заплащали задължителния месечен членски внос. В същото време включването им в официален документ на ССБ може да се окаже проблем и в работата им по конкретни кадрови и/или дисциплинарни решения. В даден момент всеки магистрат, който бъде засегнат от решение на ВСС или ИВСС, може да го атакува по съдебен ред, като за основание посочи конфликт на интереси с присъствието на имената на кадровиците или на съдебния инспектор сред членовете на една от съсловните организации в съдебната власт.
 
Макар че още в петък "Правен свят" отправи писмено запитване до ръководството на ССБ, с оглед на изнесените данни за наличието на "мъртви души" сред членовете им, за момента отговор няма. Това донякъде е обяснимо заради факта, че разкритието хвърля съмнение върху легитимността на ръководството на организацията и решенията, които взима.
 
В същото време вече пети ден на официалния сайт на ССБ липсва каквато и да е информация за насроченото за 10 и 11 май 2019 г. годишно Общо събрание на съсловната организация, което би трябвало да се е провело във Велико Търново. Засекретяването на информацията за най-важното организационно събитие на ССБ за годината е прецедент, още повече, че в предишни години на подобни мероприятия са присъствали и журналисти, приемани са декларации и са публикувани информационни дописки, придружени със снимков материал. Така не е ясно и при какъв кворум се е провело това Общо събрание. За сравнение – на предишното такова, състояло се през ноември 2018 г. в столицата, на което за председател бе избран бившият кадровик Калин Калпакчиев, със затруднение са се регистрирали около стотина души, което прави около 5% от действащите съдии у нас.

До 4 години затвор за депутати и министри, изрекли обида или клевета

Предишна новина

СГС повторно прекрати и върна на прокуратурата делото срещу директора на БТА

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 21
  Екатерина Николова | нерегистриран
  7
  -6

  Колеги, нашата клетка на ССБ е само от двама човека-аз и и моя верен съратник и приятел в професията и в живота Влади Пензов. И си функционираме много добре. Сега ше разбунтуваме Окръжня съд. А след това ще го оглавя, за да оправим нещата. Владди Пензов ще ми е заместник, още сега да се знае.

 2. 18
  | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #16 от "Христо Стоичков | нерегистриран":
  Неправомерното поведение е само системното неплащане на членския внос. Все пак, ако някой не иска да е член е добре да си пусне надлежно заявление, че напуска. Всеки, който е пажелал, дори чрез имеил е бил изключен. По-готино е обаче да се водиш член, защото някой ден това може и да ти е от полза, особено ако те номинират за главен инспектор, а когато не ти отърва, казваш, че не си плащаш членски внос. Хахаха  Така де и аз се изненадах, че ме водят съпруга на съпруга ми - отдавна не му давам и системно му отказвам ... да готви.

 3. 17
  | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #16 от "Христо Стоичков | нерегистриран":
  Неправомерното поведение е само системното неплащане на членския внос. Все пак, ако някой не иска да е член е добре да си пусне надлежно заявление, че напуска. Всеки, който е пажелал, дори чрез имеил е бил изключен. По-готино е обаче да се водиш член, защото някой ден това може и да ти е от полза, особено ако те номинират за главен инспектор, а когато не ти отърва, казваш, че не си плащаш членски внос. Хахаха

  Много хора се водят членове и на ССБ , и на други съдийски организации. Човек никога не знае от коя трънка ще изскочи заека .

 4. 16
  Христо Стоичков | нерегистриран
  15
  -2

  Неправомерното поведение е само системното неплащане на членския внос. Все пак, ако някой не иска да е член е добре да си пусне надлежно заявление, че напуска. Всеки, който е пажелал, дори чрез имеил е бил изключен. По-готино е обаче да се водиш член, защото някой ден това може и да ти е от полза, особено ако те номинират за главен инспектор, а когато не ти отърва, казваш, че не си плащаш членски внос. Хахаха

 5. 15
  | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #14 от "Христо Стоичков | нерегистриран":
  Повече читети.... Според устава на ССБ отдавна неплащането на членски внос не е основание за изключване. Отделен е въпросът, че тези от ВСС трябва да ги изключим на друго основание.

  Ха-ха , то в някои партии въобще няма изключване /май в БСП е така/ . Очаква се скоро ССБ да заведе дела за събиране на членския внос . Една идея - да се обърнат към колектори , които по цял ден да звънят по телефона на неизрядните . Не може да няма санкция за неправомерното поведение :))

 6. 14
  Христо Стоичков | нерегистриран
  12
  -9

  Повече читети.... Според устава на ССБ отдавна неплащането на членски внос не е основание за изключване. Отделен е въпросът, че тези от ВСС трябва да ги изключим на друго основание.

 7. 13
  Ми те | нерегистриран
  16
  -4

  хубаво не са плащали членски внос, ама заявление за отказ от членство подавали ли са? Щото ако не - значи продължават да членуват!

 8. 12
  | нерегистриран
  11
  -8

  За пореден път се доказа , че ССБ е бутикова политическа партия. По отношение на членуването и плащането на членски внос в малките партии положението е абсолютно същото . В началото има някаква инерция и много на брой хора се записват "за всеки случай" в партията като "учредители". Има "учредители" , които са учредили и СДС , и някое от БЗНС-тата , и НДСВ , и ГЕРБ , и ДБГ . Като видят , че партията не върви или те не вървят в нея , въпросните "членове" спират да плащат членски внос . Ако се направи една справка ще се види , че има "членове" , които членуват в 5-6 партии едновременно и никой не ги е изключил . Така има и магистрати , които членуваха в 3-4 съюза едновременно ….Поне преди беше така , сега след декларирането не би трябвало .  Алфата и омегата на политическата дейност е да твърдиш "представителност" , каквато нямаш . ССБ е менте , както са менте всички партии и групички по интереси....

 9. 11
  В ССБ са го обърнали на разврат-от председателя Калпакчиев до ЕК. Николова | нерегистриран
  11
  -6

  А Етичния кодекс?

 10. 10
  Re : | нерегистриран
  11
  -8

  А шестимата /от РМС/ не са злоупотребили с организацията /от кариеристични подбуди/ - с цел да станат членове на ВСС и ИВСС, нали? Даже си го писали в CV-то, но при новата политическа конюнктура вече.. нали.. СРАМ. ПОЗОР. Всички магистрати трябва да са изборни и мандатни и да се забранят сектите, не само ССБ, ами и останалите.

 11. 9
  Електрорат | нерегистриран
  17
  -7

  В ССБ останаха Калпакчиев, любовта му и още 10-на обичащи се по между си двойки, сред коти и двама джендъри.

 12. 7
  | нерегистриран
  18
  -8
  До коментар #3 от "Бивш член на Управителния съвет | нерегистриран":
  Бях член на УС на ССБ преди години. Като съвестен съдия бях редовен на заседанията на УС-едни решения се взема ха, друго се говореше от председателя в публичното пространство-обикновено по негово усмотрение говореше това, което прецени, но нищо общо с взетите по въпроса решения.

  Нещо повече-председателя пускаш декларации от името на УС, без да сме вземали решение по дадената тема.

  Кой пишеше декларации, как се формулираше текста-пазеше се в тайна и никой не знаеше от членовете на УС.  Като видях накъде вървят нещата, се оттегли не само от УС, но и от ССБ.

  И сега съм принципен, но не мога да напиша името си

 13. 6
  Още сведения | нерегистриран
  12
  -12

  И шестимата убавци, бивши или и настоящи, вън от управлението на съдебната власт!

 14. 5
  Въпрос: | нерегистриран
  16
  -12

  Защо в уставите на магистратските организации, след като има изричен текст, указващ, че при неплащане на Х-вноски, се прекратява членството, то управилните органи не предприемат действия за изключване на тези членове?

  Отговор:

  Създава се невярна представа за представителност и за това , макар, че не се плащат вноски не се предприемат действия от управителните им органи.

  Пребройте членовете, които плащат членския си внос!

 15. 4
  "Правен ...." | нерегистриран
  17
  -8

  "В даден момент всеки магистрат, който бъде засегнат от решение на ВСС или ИВСС, може да го атакува по съдебен ред, като за основание посочи конфликт на интереси с присъствието на имената на кадровиците или на съдебния инспектор сред членовете на една от съсловните организации в съдебната власт" - вие сериозно ли? Мисля, че сте много, ама много зле

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.