България е в челните позиции по брой преюдициални запитвания пред Съда на Европейския съюз

България е в челните позиции по брой преюдициални запитвания пред Съда на Европейския съюз

България е на челни позиции по брой преюдициални запитвания пред Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург. Съдилищата ни са отправили общо 20 преюдициални запитвания до СЕС през 2018 г. За сравнение за същия период Германия, при население от 82,79 млн. души, е отправила общо 78 преюдициални запитвания. Това посочи Фолкер Еленбергер, съдия във Федералния съд на провинция Баден – Вюртемберг, Германия, който беше лектор на обучение на тема "Преюдициални запитвания. Практически аспекти при изготвяне на прюдициално запитване. Практика на СЕС". В обучението, което се проведе в периода 13-15 май в София, лектори бяха също д-р Кристиян Хаг, съдия във Федералния съд на провинция Баден – Вюртемберг, Германия, и Николай Ангелов, съдия в Административен съд София-град, съобщиха от Върховния административен съд (ВАС).

Общо 709 преюдициални запитвания от всички държави членки на ЕС е разгледал СЕС през 2018 г. Средната продължителност на делата е била 16 месеца, бързите производства са се разглеждали средно за 3,1 месеца, а незабавните производства – за 2,2 месеца, обясниха чуждестранните лектори. От особена важност е поставеният въпрос по преюдициалното запитване да се отнася до изхода на делото, както и да е свързан с прилагането на европейското право, изтъкна съдия Еленбергер.

По време на обучението, в което са взели участие съдии и съдебни помощници от ВАС и административните съдилища в страната, са били разгледани конкретни казуси, решавани от СЕС. Било е обсъдено и значението на производството за преюдициално запитване в количествено и качествено отношение, както и условията за допустимост на производството по предмет на запитването.

Обучението е организирано от Националния институт на правосъдието (НИП) в партньорство с ВАС.

Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето няма

Предишна новина

Адвокатската тайна няма да бъде нарушена

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.