Следващият обвинител №1 трябва да е прокурор

Следващият обвинител №1 трябва да е прокурор
Председателят на ВАС Георги Чолаков и президентът Румен Радев, снимка: Администрация на държавния глава

Следващият главен прокурор да бъде вътрешен за системата на държавното обвинение. За това призова председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков след като разговаря с президента Румен Радев в рамките на консултациите по процедурата и критериите за избор на нов "обвинител №1". "Все пак когато е човек отвътре и е прокурор, той познава по-добре проблемите и може по-бързо да започне да работи", посочи Чолаков.

Той подкрепя и предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов, с промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ), да се даде възможност за временно отстраняване от длъжност на всеки от "тримата големи" в съдебната система - председателите на ВКС и на ВАС, както и на главния прокурор, и при извършването на проверки за допуснати нарушения. 

"Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. "трима големи". По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата. Те са разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура", заяви Чолаков и допълни: "Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от "трима големи", той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено".

Председателят на ВАС Георги Чолаков е последният от  "тримата големи", който се срещна с президента Румен Радев по повод процедурата за избор на нов "обвинител №1". В понеделник при държавния глава беше настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, във вторник с него се срещна председателят на ВКС Лозан Панов, а в сряда с Радев разговаряха правосъдният министър Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

 
Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания, смята президентът Радев
 
Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това e заявил президентът Румен Радев на срещата с Чолаков, съобщиха от "Дондуков" 2. Било е отбелязано още, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. 
 
Сред темите на разговора са били и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков са обсъдили бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.
 
В петък държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
 

Още по темата

Лозан Панов или Цветан Василев, Цветан Василев или Лозан Панов

Предишна новина

496 кандидати за младши прокурори и 514 за младши следователи са допуснати до устен изпит

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 23
  ? | нерегистриран
  4
  -3

  Не беше ли Президента този, който отказа да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС. А сега се консултират?????

 2. 22
  само минавам | нерегистриран
  9
  -8

  Това привикване и пристигане на “тримата големи”, не е ли малко унизително, принизително за съдебната власт, да не говорим за правната страна, въпреки форума, в който се намираме.

 3. 21
  Чолаков или Веско | нерегистриран
  10
  0

  Само не зная кой кого повече учи на лихварство? Може би се допълват взаимно....

 4. 20
  Чолаков | нерегистриран
  12
  -2

  Следващият Главен прокурор трябва да е лихвар.

 5. 19
  | нерегистриран
  14
  -4

  Пламен Георгиев и Гешев загубиха шансове.

 6. 18
  ******************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 17
  Хайдес от българската митология | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #10 от "Що, | нерегистриран":
  сегашния не е ли прокурор, при това ГЛАВЕН?

  Той, сегашният е главен, но е първенец само по някои показатели, като например: издаване на уникално смислени заповеди към подчинените си прокурори относно начина на работа по определени текстове от НК; прозрачност при налагане на наказания; окрупняване на прокуратури, села и малки градове в по- големи центрове; назначаване на лица за заместници, които имат само общи правни познания, съответстващи на знанията на студенти от 3 курс в Меричлерския универститет, Димитровградско; бързо ядене с лъжица, срещи с лица от контингента в района на НДК, и други.

 8. 16
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 15
  | нерегистриран
  21
  -2

  Като се има предвид,че парадът в прокуратурата се командва традиционно от мевере, считам,че следващия Главен прокурор трябва да идва от редиците на мевере-то- да е началник на някое репеу, да е районен инспектор, квартален, катаджия-регулировчик,милиционер -охранител, или да идва от отряд Сигма.

  Добра идея е да идва -например от от 1-во, 7-РПУ-В София, от икономическа полиция на 4-то РПУ, от РПУ-то в Пордим, Плевен, Айтос, Несебър, Велинград, Първомай, Петрич, или Пазарджик...

 10. 14
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 13
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  Ясно е... | нерегистриран
  16
  -4
  До коментар #10 от "Що, | нерегистриран":
  сегашния не е ли прокурор, при това ГЛАВЕН?  Не е, не е бил и няма да бъде. Както и всички "главни" преди него за последните 20- 25 години. Именно заради това, сега "реформират" прокуратурата като започват от объркване на организацията на работа в най-натоварените звена - на районно ниво. Умишлено или поради неразбиране на проблемите, организацията на раота се съботира именно от тази прибъразана, необмислена и самоцелна "реформа". Едиснтената цел която прозира е , сегашния "главен" да има в биографята си нещо като...."реформатор". Който не е съгласен - до тук и в "девета глуха".

 13. 11
  бау бау | нерегистриран
  16
  -11

  трябва да е прокурор, но най-вероятно ще е ченге, от симеоново... таман с него прокуратурата ще се върне в милицията, където й е мястото и всички прокурорски актове ще подлежат на съдебен контрол.

  П.С. няма нищо обидно в коментара ми и се надявам да не бъде изтрит.

 14. 10
  Що, | нерегистриран
  15
  0

  сегашния не е ли прокурор, при това ГЛАВЕН?

 15. 9
  Колко интересно! | нерегистриран
  29
  -5

  Колев направи Чолаков от нотариус В Балчик председател на ВАС, означава ли че последния бавно свиква с работата си?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.