Швейцарците приеха засилване на контрола върху оръжията

Швейцарците приеха засилване на контрола върху оръжията

Швейцария одобри със сериозно мнозинство затягане на правилата за притежаване на оръжие. Предварителните резултати от референдума показват, че гласувалите "за" са 67%, срещу 33 на сто, които искат запазването на по-либералния режим. Затягането на контрола се налага заради европейското законодателство, свързано с антитерористичните мерки. Макар Швейцария да е извън ЕС, синхронизирането на правилата се налага заради членството й в Шенген. Страната е на едно от челните места в Европа по притежание на огнерстрелни оръжия - близо 48 процента от домакинствата имат такова. 
 
След терористичните нападения в Париж и други европейски градове през 2015 година, през 2017 г. ЕС затегна законите за придобиване на полуавтоматични оръжия като използваните в атаките и улесни проследяването на оръжия в националните бази данни.
 
Първоначално европейското предложение предизвика недоволство в алпийската страна, защото означава да се забрани швейцарската традиция бившите войници да задържат автоматичните си оръжия. Швейцарските власти договориха отстъпки от режима за членовете на многобройните клубове по стрелба, но всяко ограничение, идващо от ЕС, провокира крайнодесни активисти, бранещи швейцарския суверенитет.
 
На референдума швейцарците одобриха и промяна на корпоративната данъчна система.
 
Вотът за данъчната реформа и финансирането на пенсионната система, одобрен с 66 срещу 34 процента от гласовете според допитванията, слага край на продължителен спор за благоприятните данъчни ставки, които Швейцария предлага на международните корпорации. Приемането на промените има решаващо значение, за да не бъде страната белязана като отцепник, предлагащ ниски ставки, заяви финансовият министър Ули Маурер.
 
Преди две години шейцарската система за пряка демокрация отхвърли опит за реформа на данъчното законодателство, което мнозина обвиняват, че дава нечестно предимство на страната в привличането на глобални компании. Под натиска на ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Швейцария обеща да покрие международните стандарти и да премахне специалните ниски данъчни ставки, от които се възползват близо 24 000 чуждестранни компании, базирани в страната.
 
Правителството планира да премахне специалния данъчен статут на корпорациите, които в отделни кантони плащат данъци от едва 7,8 до 12 процента спрямо 12 до 24 процента за "обикновените" швейцарски компании. В замяна кантоните ще понижат данъците за обикновените компании, за да ги разубедят да напуснат.
 
За да покрие недостига на данъчни приходи от около 2 млрд. шв. франка (1,98 млрд. д.), който ще възникне впоследствие, федералното правителство ще увеличи частта от федералния данък, който кантоните получават. За да успокои притесненията, че корпорациите ще бъдат облагодетелствани за сметка на гражданите, се предвижда вдигане на годишните вноски в държавната пенсионна система с 2 млрд. франка чрез увеличаване на вноските на работодателите и служителите и по-голям дял на федералното правителство.
 

Агенцията по вписванията ще съобщава с е-mail за промени в Имотния регистър

Предишна новина

Лозан Панов се хлъзна към политиката

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.