Прокопиев лобирал за продажбата на дяловете в ЕВН


Разградският олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество държавата да продаде остатъчните си дялове в електроразпределителните дружества с мотив, че държавата не е добър стопанин, а Министерският съвет не е вземал такова решение. Това потвърди бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който свидетелства пред спецсъда по делото за продажбата на акциите в ЕВН през 2011 г. Подсъдими по него са Прокопиев, бившият финансов министър Трайчо Трайков, бившият икономически министър и вицепремиер Симеон Дянков и трима от фирмата на Прокопиев "Булброкърс", която е била инвестиционен посредник при продажбата на пакета от 33% акции в "ЕВН България Електроразпределение" АД през декември 2011 г. Това е станало на фондовата борса и според прокуратурата хазната е ощетена с близо 21 млн.лв.
 
Предложението на Прокопиев било отправено по време на Тристранка през март 2010 г. Тогава като принципал на икономическото ведомство участвал и Трайков. Това било заложено като една от антикризисните мерки на Дянков, известни като "постната пица".
 
Средствата от продажбата постъпили в Държавната консолидационна компания (ДКК), а не в "Сребърния фонд" за пенсионерите. От показанията на Найденов стана ясно още, че решението за приватизацията на ЕРП-та по настояване на Прокопиев било вкарано в пакета от 60 мерки на Дянков, а не самостоятелно и така бил заобиколен колективният орган Министерски съвет. "Нямам спомени да има решение на Министерския съвет по тази точка. Този дебат не е пренесен от Националния съвет за тристранно сътрудничество в МС", коментира Найденов след заседанието.
 
"Имам ясни спомени, че точката за приватизацията на ЕРП-тата беше представена от тогавашния председател на работодателската организация КРИБ Иво Прокопиев. Определено имаше коментари, че няма писмени материали по тази точка, каквато е практиката на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Т.нар. Антикризисни мерки са над 60 и разбира се там се говори по принцип, че би трябвало да се прави определена приватизация, но става въпрос за приватизация на активи на държавата, които не се стопанисват добре, става въпрос за губещи активи. Тези мерки са приети анблок, те нямат нищо общо като конкретика с днешното дело и ако целта е да се прехвърли отговорността на МС, няма такова колективно решение", категоричен е Найденов.
 
Решението за приватизацията на миноритарните дялове в ЕРП-тата на практика е било взето от принципала – министър Трайчо Трайков, предложението било внесено в Тристранката от вицепремиера Дянков, а точката представена от Прокопиев, като КРИБ не са имали готово писмено становище по въпроса.
 
"Мотивите за продажбата бяха, че държавата не е добър стопанин и по този начин ще влязат приходи в републиканския бюджет, като тук веднага възниква спора, не следва ли тези приходи да отиват в Сребърния фонд, който да гарантира пенсионната система в държавата. Дали крайните цели са постигнати – дали в момента тези ЕРП-та се управляват по-добре и дали е постигната цената, която се е целяла при приватизацията, не мога да коментирам", заключи Найденов.
 
Съдът разпита и бившата съветничка в политическия кабинет на Дянков Доротея Пандова. Преди месец шефът на Агенцията за приватизация през 2011 г. Емил Караниколов, който в момента е министър на икономиката, я обвини в натиск при определянето на критерии за избор на инвестиционен посредник. Пандова направи свръхусилия да се изплъзне от въпросите на прокуратурата за раздаването на команди в междуведомствената работна група за приватизацията на ЕРП-тата. Тя отрече да е изпълнявала указания на Дянков и обърка тотално какви са били ресорите на Дянков и на Трайков. Призна пред съда за няколко срещи с Караниколов и началник отдели в Агенцията по приватизация. "Възможно е, не си спомням да сме обсъждали критериите. Не си спомням да съм гонила от кабинета Караниколов, нито съм докладвала на Дянков", заяви Пандова. Тя не си спомни и кога и с какъв акт е започнала приватизацията на ЕРП-тата, нито пък кога и с каква цел е била създадена ДКК. Докато Пандова даваше показания пред съда, Дянков се изправи да я чува максимално добре.
 

Входът ще избира процента сградна инсталация

Предишна новина

КФН: 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралия до Своге автобус е незаконно

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.