8 години затвор за жестоко убийство в Добрич, след изневяра

8 години затвор за жестоко убийство в Добрич, след изневяра

Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъда на Добричкия окръжен съд, с която подсъдим е бил признат за виновен за убийство след като станал жертва на изневяра, съобщиха от съда.

Според съда, Иван Ж. е извършил деянието по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Първоинстанционният съд му е определил да изтърпи лишаване от свобода за срок от 8 години. Той трябва да изплати и обезщетения за неимуществени вреди на гражданските ищци – наследници на жертвата - в размер на общо 270 000 лв. Присъдата е обжалвана от подсъдимия пред Апелативния съд с искане за намаляване на наказанието и на обезщетенията. Недоволни от нея са и частните обвинители, които искат връщане делото за ново разглеждане.

Според установените факти, съпругата на Иван Ж. започнала интимна връзка с Румен Р. Двамата се усамотявали в автомобила на мъжа в отдалечени места в Добрич. На 31 октомври 2018г. Румен взел с колата си жената. В същото време шофирайки, съпругът й я забелязал да се качва в чуждото превозно средство. Той последвал колата до поляна в гората. Заварил двамата на задната седалка. Последвало стълкновение и размяна на удари между мъжете. След това съпрузите се прибрали в дома си. 20 дни по-късно случаен минувач видял изоставения автомобил, а в близост било открито тялото на мъртвия Румен Р.

Подсъдимият и защитата му претендират, че е извършено не убийство, а смъртта е причинена по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Съдебният състав не приема тази теза. Налице е умисъл за убийство, а не за телесна повреда, тъй като са нанесени множество тежки удари върху жизненоважни центрове на тялото. Вследствие на побоя пострадалият е доведен до животозастрашаващо състояние, а настъпването на смъртта е било неизбежно, приемат въззивните съдии. Съдът обръща внимание и на факта, че подсъдимият е изоставил ранения сам, в отдалечено и усамотено място, въпреки тежкото му състояние.

Апелативният съд намира още размера на наложеното наказание за справедлив. „Първоинстанционната присъда е правилна и в гражданската й част, тъй като е обосновано близките на починалия – майката, двамата братя и сестра му - да бъдат възмездени. Присъдените обезщетения отговарят на житейския критерий за справедливост и на практиката на съдилищата“, с тези аргументи, въззивният съд преценява и, че не са налице основания за изменение или отмяна на атакуваната присъда, и я потвърждава изцяло.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Още по темата

Проект: Министри и кметове да не проверяват риска от пране на пари при сключване на концесионни договори

Предишна новина

Три отказа за по-лека мярка от домашен арест получи Десислава Иванчева за 1 месец

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    5
    -2

    За убийство с особена жестокост е прекалено ниско това наказание. Това си е предумишлено хладнокръвно убийство, кой знае на какво друго е способен този убиец.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.