80-тата годишнина на Съдебната палата в Русе ще бъде тържествено отбелязана

80-тата годишнина на Съдебната палата в Русе ще бъде тържествено отбелязана

Съдебната палата в Русе ще отбележи 80-тата годишнина от откриването си с тържество на 27 октомври, съобщиха от Окръжния съд в града.  Част от събитието е подготвената от Регионалния исторически музей изложба, която ще покаже на обществеността историята на Русенския съд от Освобождението на България, продължилото 10 години строителство на Съдебната палата в Русе и, не на последно място, кариерата на архитект Пенчо Койчев.

А за да може всички присъстващи да се потопят в атмосферата на тържественото откриване, състояло се на 27.10.1940 г., възпитаници на Общински младежки дом ще пресъздадат събитието. Облечени в характерните за епохата дрехи, младите актьори ще направят възстановка на тази знаменита за град Русе дата. Неслучайно церемонията се е предавала на живо по единственото по онова време в цялата страна радио „София“. Гости са били тогавашният министър на правосъдието Васил Митаков, главният съдебен инспектор Пенев и много други официални лица, а водосветът е бил отслужен от Н.В.пр.митрополит Михаил, свещеници и хор. За автентичността на актьорите от театралното студио към Общински младежки дом, които ще влязат в ролите на свещеници, ще се погрижат от Русенската митрополия. Добруджанския хор ще бъде пресъздаден от Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“.

Кулминацията на тържеството ще бъде обявяването на печелившите фотографии от фотоконкурса на тема „Съдебната палата на гр. Русе през четирите сезона“ и награждаването на техните автори.

С цел гарантиране спазването на въведените в цялата страна противоепидемични мерки, събитието ще се състои на площада пред централния вход на Съдебната палата. Присъстващите следва да спазват дистанция един от друг на поне метър и половина. В случай, че метеорологичните условия се влошат, тържеството ще се проведе в централното фоайе на първия етаж в сградата. Всички гости следва да носят предпазни маски. Пред деловодството и пред съдебна зала № 1 са поставени дезинфектанти.

Още по темата

Прокурор с „повърхностна“ концепция не стана председател на РС-Чепеларе

Предишна новина

Атанаска Дишева поиска напълно да се изтрие от историята кой магистрат в коя съсловна организация е членувал

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.