Пленумът на ВСС е сезиран заради чистката на служители във ВКС през 2017 г.

Пленумът на ВСС е сезиран заради чистката на служители във ВКС през 2017 г.
Председателят на ВКС Лозан Панов още не е дал обяснение пред ВСС за чистката, която извърши през 2017 г. в институцията, която ръководи, снимка: архив

Ще бъде ли спазен законът по делата, които част от уволнените от Върховния касационен съд (ВКС) служители заведоха срещу Лозан Панов заради неговата заповед за незабавното им освобождаване преди две години? Този въпрос задава Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) с писмо до Пленума към кадровия орган, като настоява кадровиците да извършат изрична проверка по случая.

Със своя заповед № 422 от 23 февруари 2017 г. председателят на ВКС уволни 14 служители от администрацията на съда. Панов оправда действията си с "финансови икономии". За целта председателят на ВКС намали общата численост на администрацията на съда от 249 на 235 щатни бройка и издаде ново щатно разписание на длъжностите във ВКС, в сила от същия ден. Част от уволнените служители обаче, изненадани от действията на административния ръководител и убедени в незаконосъобразността на заповедта, поискаха от преходния състав на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възраженията им да бъдат изслушани. Кадровиците уважиха молбата на седем от уволнените служители и ги поканиха на заседанието си на 16 март 2017 година за изслушване, на което недоволните подробно описаха защо са убедени, че отстраняването им е незаконно, а мотивите за това се различават от прокламираните от Панов  – "пестене на средства". Според уволнените, председателят на ВКС е нарушил разпоредбите на чл.30, ал.5, т.8 от Закона за съдебната власт (изм.-ДВ,бр.28 от 2016 г.); чл.341, ал.2 от ЗСВ ( изм.-ДВ,бр.28 от 2016 г.) и чл.92 ал.3 от ПАВКС, съгласно които правомощие за разкриване или съкращаване на длъжности в съдебната администрация има Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която в конкретната ситуация е пренебрегната. Това се оказват и мотивите, с които част от бившите служители на ВКС успяха да спелечят делата, заведени срещу председателя Панов пред първоинстатционните и въззивните съдилища. Разбира се, имаше и изключения, като това със съдия Лилия Терзиева-Владимирова, която разгледа в полза на Лозан Панов едно от делата на бивш служител на ВКС. По-късно се оказа, че съдия Терзиева е била командирована в Софийски районен съд (СРС) със заповед на Панов. Сагата с откомандироването на съдийката от СРС разкри особеното отношение на председателя на ВКС към Лилия Терзиева-Владимирова, който на няколко пъти се опитваше да спре връщането й в Пещера. Понастоящем съдия Терзиева би трябвало да правораздава в РС-Велинград.

Две години след като освободените служители на ВКС са потърсили правата си срещу незаконосъобразното, според тях, решение на Лозан Панов, парадоксално или не, делата им предстои окончателно да се решат, не другаде, а именно във ВКС. Справка на "Правен свят" показа, че предстои решаването на четири дела, а именно: дело №3330/2018 г., ІV ГО на ВКС, разгледано на 03.06.2019 г.; дело №3037/2018 г., ІІІ ГО на ВКС, насрочено за разглеждане на 12.06.2019 г.; дело №696/2019 г., ІІІ ГО на ВКС, по което от 08.05.2019 г. се очаква произнасяне по допустимостта на касационното обжалване; дело №2588/2018 г. на ІV Г, което е обявено за решаване на 14.05.2019 г.

Казусът е изключително деликатен и при всички случаи поставя на изпитание "вътрешната убеденост" на магистратите, защото върховни съдии, правораздаващи в съда с председател Лозан Панов, решават съдбата на доскорошни служители на администрацията на ВКС, освободени от същия административен ръководител, който се явява и председателстващ Съдийската колегия на ВСС.

Точно тази обвързаност и зависимост дава основание на членове на Гражданския съвет на ВСС, начело с председателя Мария  Карагьозова, да се обърнат към Пленума на кадровия орган с искане да "извърши необходимите проверки и да предприеме необходимите действия, които да гарантират спазването на законовите принципи и норми при извършване на съкращения в администрацията на органите на съдебната власт".

Очаква се темата да бъде разисквана на предстоящото заседание на кадровия орган на 13 юни. Председателят на ВКС веднъж вече избегна даването на обяснения по решението си за чистка в ръководения от него съд. Когато на 16 март 2017 г. ВСС изслуша част от уволнението служители, Панов бойкотира заседанието, защото междувременно бе насрочил провеждането на конференция с участието на бившия ръководител на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши. Дали и как Лозан Панов ще се опита да избегне обясненията за действията си, с които като административен ръководител на ВКС компрометира институцията, предстои да се разбере.

Още по темата

43,1% от българите имат нагласата да нарушават законите

Предишна новина

Съдии искат държавата да им плаща бензина и двуседмична почивка със семейството

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  какво ли ще напишете... | нерегистриран
  0
  0

  Когато съдия Терзиева,стане председател на РС Велинград:)

 2. 7
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 6
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 5
  | нерегистриран
  22
  -5

  Да ви се чуди човек какви ги измисляте и конкретно, че някой съдия се съобразява или би се съобразил с мнението на Л.П.

 5. 4
  Петко 2 | нерегистриран
  15
  -14

  Оставете го тоз Лозар Панов! Той не е престъпник, не е лош. Просто е некадърен.

 6. 3
  | нерегистриран
  23
  -11

  Уважаеми Върховни съдии нека сега видим морала ли е над закона или закона е над морала, или пък Л.Панов е над Вас.

 7. 2
  | нерегистриран
  19
  -11

  Никакъв шанс тези хора да спечелят тези дела.

 8. 1
  | нерегистриран
  22
  -8

  За какви икономии говорим, та той от както е председател е назначил над 40 човека а е уволнил 14. А и бюджета на ВКС е увеличен няколко милиона,къде са тези икономии.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.