По-важно от това да бъдеш добър юрист е да бъдеш добър човек

По-важно от това да бъдеш добър юрист е да бъдеш добър човек
Над 300 студенти по право в Софийския университет получиха дипломите си в НС, снимка:БГНЕС

Над 300 абсолвенти, завършили право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" получиха своите дипломи на тържествена церемония в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

"Заклевам се да прилагам с достойнство знанията, получени от моите учители в правото и да спомагам за поддържането на мира и справедливостта в обществото. Да помня винаги, че основните повели на правото са: да се живее честно, да не се вреди другиму и да се отдава всекиму неговото. Да пазя уважението към правната професия и да я практикувам почтено и честно, воден от стремежа да различавам доброто и злото, истината от неистината, справедливото от несправедливото и правилното от неправилното…", гласят част от клетвените слова, които произнесоха младите юристи.

За да поздрави тях и техните родители на церемонията присъства председателят на парламента Цвета Караянчева, която подари на всички и копие от Търновската конституция по повод 140-годишнина от приемането ѝ. "Вие успяхте да избутате камъка на учението до върха и приключихте успешно едно трудно следване. Честито дипломиране и честито навлизане в реалния живот", пожела тя на абсолвентите и допълни: "Професионалният ви път повече да ви радва, отколкото да ви разочарова".

Пожелания към младите юристи отправиха още ректорът СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет на университета проф. Даниел Вълчев, както и техни преподаватели. На церемонията пък присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, главният прокурор Сотир Цацаров и други представители на съдебната власт.

"Да си юрист до голяма степен е въпрос на призвание", заяви пред абсолвентите деканът на факултета проф. Даниел Вълчев, който ги призова да уважават мира, да решават по мирен начин социалните конфликти, да имат смелостта да вземат важни решения, но и да носят отговорността за тях. "Има нещо по-важно от това да бъдеш добър юрист, а то е да бъдеш добър човек", каза още той в словото си.

Двама именити юристи разгадаха в собствена книга правния ребус на защитата на личните данни

Предишна новина

Председателят на ВКС най-после включи в дневния ред на Съдийската колегия проблема със съдебната карта

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 8
  Б. Велчев | нерегистриран
  1
  0

  Вълчеф, най-важно е да не крадеш и да не те хващат на летище София с пълна чанта с пари... Анадън му

 2. 7
  **************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 6
  доц. д-р Келешев | нерегистриран
  16
  0

  Връчват дипломи на поредните безработни, залъгват ги с общи приказки от рода : "Да знаете, че сутрин се съмва, а вечер се мръква" и др. подобни баналности. Лесно е да се говори от висотата на казионната йерархия, но ситият на гладния не вярва.

 4. 4
  Фабрикант | нерегистриран
  9
  -3

  Супер! Каква реколта от полуфабрикати тази година! Уелком пиленца!

 5. 3
  Това е несъвършена мисъл | нерегистриран
  7
  -3

  Но нищо. Позволена е на хора, които смятат правото за нечовешка дейност.

 6. 2
  Присъствал на церемонията | нерегистриран
  7
  -3

  Дайте словото на Борис Велчев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.