Съдът отмени ефективната присъда на бившия зам.-министър Христо Ангеличин и го оправда


Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин е оправдан по обвинението за безстопанственост, по което миналата година съдия Пламен Панайотов от Специализирания наказателен съд го осъди на 4 години затвор. Апелативният специализиран наказателен съд отмени присъдата и оправда както Ангеличин, така и подсъдимия с него бивш външен министър Даниел Митов, който беше обявен за невинен и от първата инстанция.
 
Двамата бяха пратени на съд преди две години заради изплатени на фирма, макар и върнати след това, близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка. Обвиненията към Митов и Ангеличин са за това, че преди 2 години Министерството на външните работи не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните, за да ползва услугите на фирма, с която редовен договор имало само второто ведомство. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.
 
Митов е обвинен в злоупотреба с доверие, но беше оправдан и на двете инстанции, които прецениха, че не е извършил престъпление, защото със своя заповед е възложил на Ангеличин работата по сключването на договор.
 
За да осъди първоначално бившия зам.-министър, съдия Панайотов беше приел, че той не осъществил контрол върху незаконосъобразна процедура. Защитата пък твърдеше, че щета не е настъпила, защото фирмата е върнала изплатените пари и ставало дума за грешка, която е била поправена много преди прокуратурата да се задейства. Министерството на финансите също нямаше претенции и не предяви иск, защото е приело, че не са настъпили вреди от действията на двамата подсъдими.
 
Съдия Панайотов пък реши, че щетата е от неполучени по-благоприятни условия за министерството и сумите били възстановени едва след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.
 
За Христо Ангеличин това е втора оправдателна присъда на втора инстанция, след като през април беше оправдан и по обвинението за безстопанственост заради планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки. По този случай също нямаше нанесена вреда, но спецпрокуратурата твърдеше, че благодарение на действията им била предотвратена щета за бюджета в размер на 429 422 евро. По това дело той получи 2-годишна условна присъда на първа инстанция. 
 

Егения Банева остава в ареста

Предишна новина

Как прокурор спретна "Чернобил" за вестник "Телеграф"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.