Иван Гешев: Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове


Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг. "Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители", допълни още Гешев.
 
Според него ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период. "Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок е взаимодействието между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма", каза още Гешев. Според него конкретната реакция се е дължала на това, че всички ангажирани ръководители на служби се познават и имат добри отношения.
 
"При друга ситуация резултатът може би щеше да бъде друг", каза още Гешев. Заместник-главният прокурор съобщи тази информация, след разкри подробности за осуетения терористичен акт в Пловдив.
 
16-годишно момче от Пловдив се разследва за тероризъм. Според  разследващите, то е било вербувано от групировката "Ислямска държава" чрез контакт в социалните мрежи. След 72 часа в ареста, в петък Специализираният наказателен съд е освободил детето и то е при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая. Ученикът е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба.
 
Държавното обвинение поясни, че вербуването му е продължило около година. Става дума за единичен случай за радикализация. Няма информация дали наистина е готвен атентат, тъй като продължава работата с детето, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. 
 
Гешев призова на случая с Мартин да се гледа като на случай "дете-жертва", а не "извършител на престъпление". Затова и с него работят психолози и специалисти от Детската педагогическа стая. Голямо съдействие оказват и родителите, от които всъщност е дошъл сигналът в сряда за интересите на детето към "Ислямска държава". Те са съдействали за неговото задържане, което не е било публично и са завели разследващите и представителите на службите за сигурност за сигурност в помещенията, които бяха показани на видео по време на пресконференцията. От кадрите се вижда, че са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, знаме на ИДИЛ, книги, които са общодостъпни, както уточниха от прокуратурата. 
 
От разговорите с детето е станало ясно и какво е неговото обяснение за тези вещества и химически пособия в помещенията. То твърди, че има интерес към химията. И въпреки, че през цялото време Иван Гешев настояваше на Мартин да се гледа като на жертва, а не на извършител на престъпление, прокуратурата ще иска от Спецапелативния съд детето да бъде поставено в изолация. 
 
Директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков коментира, че ще помогнат на момчето и ще го изведат от средата, в която е попаднало.
"В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето", каза още той и добави, че в понеделник започват активна работа с него. 
 

 

Антон Станков: Приложението на законите в държавата не се контролира достатъчно

Предишна новина

С шествия в големите градове защитиха традиционното семейство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.