Един милион души протестираха в Хонконг срещу законопроект, позволяващ екстрадиране и съд в Китай


Няколкостотин хиляди души изпълниха улиците на Хонконг, за да протестират срещу законопроект, позволяващ екстрадиране и съдене на жителите на китайския специален административен район в Китай, предаде Ройтерс.  Над 1 милион души са участвали в протеста, твърдят организаторите, цитирани от АФП
 
По улиците се чуваха възгласи като "не на екстрадирането в Китай, не на злия закон". Демонстранти поискаха оставката на главния администратор на Хонконг Кари Лам. Лам направи някои поправки в законопроекта, но отказа да го оттегли с обяснението, че той е жизненоважен, за да бъде запълнена отдавна съществуваща вратичка в законодателството
 
2000 полицаи са мобилизирани за охрана на шествието, чиито организатори очакват то да привлече над половин милион души. Това би го направило най-големия митинг от 2003 г., когато имаше протести със сходен брой участници. Тогава недоволството бе срещу по-строги закони за националната сигурност, които впоследствие бяха оттеглени. Полицията и организаторите все още не са съобщили брой на участниците в днешното шествие. Съпротивата срещу законопроекта  обаче обедини широк кръг обществени групи.
 
Най-голямата демонстрация от 1997 година, когато градът бе върнат от Великобритания на Китай, беше предизвикана от опасенията, че законът ще бъде използван не само срещу предполагаеми престъпници, но и срещу хора, които могат да станат жертви на политическо и религиозно преследване от управляващата в Пекин комунистическа партия.
 
Хонконг се радва на частична автономия, но мнозинството в парламента е от поддръжници на Пекин. До този момент властите не са дали знак, че ще отстъпят пред исканията на демонстрантите.
 

Протестираха в защита на осъдените полицаи по делото "Чората"

Предишна новина

Над 200 ученици се запознаха със статута, правомощията и функциите на ВСС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.