Съдиите от АСНС заседават денонощно, а щатовете са крайно недостатъчни

Съдиите от АСНС заседават денонощно, а щатовете са крайно недостатъчни

Наплив от дела и мерки за неотклонение се наблюдава в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). По тази причина се оказва, че част от магистратите от специализирания орган на съдебната власт на практика нощуват в съдебните зали, затрупани от томове с доказателства.

Увеличаването на натоварването на специализираното правосъдие не е изненадващо. То логично следва от мащабните законови промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в сила от 5 ноември 2017 г., с които делата за корупция по високите етажи на властта, в това число срещу представители на местната власт, магистрати, министри, политици, бяха предадени за разглеждане по компетентност именно на специализираните съдилища. Отделно, те разглеждат и делата за организирани престъпни групи и тероризъм. Вследствие на промените в НПК, последва и огромна вълна от специализирани операции срещу кметове на различни общини, обвинени в последствие в корупция. Тези акции съвпаднаха и с уличаването в различни тежки престъпления, като пране на пари и данъчни измами на крупни бизнесмени като Николай и Евгения Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Миню Стайков и други.

Несъмнено активните действия на държавното обвинение, както и измененията в процесуалния закон, доведоха до положителен ефект в борбата с корупцията и организираната престъпност, като допринесоха и за отпадането на част от препоръките към българската съдебна система от страна на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. За целите на качественото правораздаване обаче освен работеща прокуратура, са необходими и съдии, които да преценяват доказателствата и да се произнасят във връзка с повдигнатите обвинения.

Оказва се, че част от съдиите в АСНС, за да съумеят да се справят с всички мерки за неотклонение и да разгледат всички налични в съда дела, понякога трябва да заседават от 9 часа сутринта до след полунощ.  Това показа справка на "Правен свят" само за последните три дни от изминалата седмица. Както вече стана известно, в сряда (5 юни) състав на АСНС с председател Галя Георгиева и членове Емилия Петкова и Магдалена Лазарова отмениха оправдателната присъда на подсъдимия Емил Милев – Крокодила и вместо това го осъдиха на 17 години и половина затвор при строг режим. За да се стигне обаче до това решение, магистратите са заседавали повече от 8 часа, а заседанието е приключило с присъда в 23:30 ч. На следващия ден – четвъртък (6 юни) – по силата на случайното разпределение на делата се оказва, че V-ти въззивен състав, в който влизат съдиите Красимира Костова, Красимира Райчева, Магдалена Лазарова, трябва да разгледа и да се произнесе по общо три мерки за неотклонение, две от които са по част от най-шумните процеси в България – тези срещу семействата Баневи и Арабаджиеви. Така съставът от съдиите Костова, Райчева и Лазарова влиза в съдебната зала в 9:00 часа сутринта за разглеждането по първата разпределена им мярка заедно с 28 тома от досъдебното производство по случая. В 11:10 ч. в четвъртък същите трима съдии започват разглеждането на мярката на Маринела Арабаджиева, обвиняема за пет престъпления, описани от държавното обвинение в 226 тома от досъдебното производство. След като оставят Арабаджиева в ареста, в същия този четвъртък съдиите Костова, Райчева и Лазарова се залавят с мярката за неотклонение на Евгения Банева. Заседанието приключва в 00:11 ч., като трите съдийки се оказват с по-малко от 8 часа свободно време до старта на следващия им работен ден. Подобна е ситуацията и в състава, председателстван от Георги Ушев, който освен да правораздава е ангажиран и с административното ръководство на съда.

Паралелно с това, в АСНС към момента се намират и тежки дела като това срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на общината Петко Дюлгерв, осъдени от първата инстанция съответно на 20 години, 15 години и 12 години затвор, срещу бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, както и срещу десетки организирани престъпни групи, в които средният брой на подсъдимите варира между 3 и 20, а томовете по делата са стотици.

Именно Ушев е и човекът, който пръв алармира ВСС още при самото приемане на промените в НПК, а и преди това, че ситуацията в кадрови план в специализираните съдилища ще се усложни неимоверно. "Дори и без делата за корупция, тенденцията за увеличаване на делата в СпНС е устойчива за последните три години. С тях пък, количеството ще стане още по-голямо, защото едно досъдебно производство влече не само евентуални дела от общ характер, но да речем и нови искания за издаване на разрешения за специални разузнавателни средства, както и нови частни наказателни дела", предупреди Ушев в интервю за "Правен свят" през септември 2017 година, когато все още бе председател на първоинстанционния специализиран съд. Оттогава до днес, вече и в качеството му на ръководител на АСНС, той е отправил десетки искания до кадровия орган за увеличаване на щата в двете съдилища. Промените обаче са трудно постижими и срещат несъгласието на някои съдебни кадровици, които са добре известни с противопоставянето си срещу принципното съществуване на специализирани органи на съдебната власт. Такива са председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и колежката му Атанаска Дишева.

Към момента в АСНС правораздават общо 14 съдии. За последно, преди седмица, Съдийската колегия предложи, а Пленумът прие да увеличи щата в съда с една съдийска бройка. Това обаче, макар и крайно недостатъчно, не мина и без трудности и борби "против" кадровото укрепване на специализираните съдилища, като петима членове на Колегията гласуваха срещу предложението за увеличаване на щата, а седем  го подкрепиха. В крайна сметка се очаква, бавно, но успешно специализираното правосъдие да бъде укрепено кадрово и материално и да се даде възможност на магистратите в него 8 години след създаването му да правоприлагат в адекватни условия на труд.

Над 200 ученици се запознаха със статута, правомощията и функциите на ВСС

Предишна новина

Бивш съдружник осъди актьора Иво Аръков да му плати 26 000 лв.

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 28
  Re: | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #27 от "108 | нерегистриран":
  Да вземат кадийката Мирослава Георгиева от СРС. Тя решава бързо казусите.

  И най-вече качествено! Цялата система е прогнила и само нова К с пълна изборност и мандатност могат да сложат ново начало - на оздравяване, иначе изходът е летален!

 2. 27
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 26
  граждански районен съдия | нерегистриран
  16
  -3

  А за гражданските съдии в натоварените районни съдилища някой мисли ли? А това , че ходят на работа и почивните дни, за да се справят с купищата дела, от които огромен брой са искови производства, надвишаващи неколкократно исковите дела в окръжните съдилища и отделно всякакви други и то бързи производства, включително и банкови тайни- някой мисли ли?

  Не- никой, за тези районни- нито уважение, нито спешни мерки от ВСС за намаляване на натовареността им, дори се правят на ощипани с твърдения , че СИНС не е достоверен, защото така им изнася, нито поне допълнително възнаграждение, което да компенсира нечовешкото им натоварване.

 4. 25
  Ривалдо | нерегистриран
  24
  -4

  Щом толкоз им тежи, да поискат да ги комондироват в друг съд, в РС Чирпан, например....

 5. 23
  000 | нерегистриран
  22
  -4

  Ще заседават ако трябва и денонощно, затова ще получават до шест заплати допълнително годишно. Не може хем да бачкаш колкото другите, хем да получаваш повече пари от тях.Като им е толкова тежко и не могат да се справят, има лесно. Подават молбите и дим да ги няма. На свободния пазар ще работят колкото и когато поискат.

 6. 22
  ************************************************************************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 21
  Съдебна картичка | нерегистриран
  20
  -3

  Ама лесно се решава въпроса - айде назад към миналото и всичко се разформирова . Обаче не ни устройва. Нямаме поръчкови структури

 8. 20
  Адвокат | нерегистриран
  8
  -14

  Това е почти ежедневие в СНС и АСНС .Купища томове, дълги заседания, протяжни пледоарии и среднощни произнасяния. Ако не се вземат спешни мерки от ВСС скоро ще блокират.Да не коментираме липсата на зали и други нормални условия за работа.

 9. 19
  | нерегистриран
  15
  -2

  ам че така е...кат се слага всяка бумага в ДП - няма никакъв филтър какво са доказателства,какво не...ми СТЕ - то са стотици стр. смс,усмивки,чатове....бе дайте това дет има значение за делото...ми Разпоредителното? - ненужна работа...ми протоколирането в ДП и в съдебна фаза - вместо да тракат и да записват, да го направят кат в Америка - един триножник с камера, на флашка,и всеки да си го качи и чете- а, не,тук са купища бумаги, секратарки,не знам си ккаво - а с камера-хем евтино,хем лесно и удобно, хем далече по-ясно

 10. 17
  ************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 16
  Смех по шопски | нерегистриран
  35
  -4

  Солидарност? За четирите ДМС на година и раздутите им заплати? Никога! Четох скоро едни мотиви на спец апелативен ... излагация страшна. Ниво посредствено даже в стилистиката, за право не говорим

 12. 15
  до 4 | нерегистриран
  39
  -4

  Тези дела преди не ги е гледал само Софийския градски съд, а ги гледахме всички окръжни съдилища в България, така, че моля тези от СГС да не си приписват как са ги гледали, защото организирани престъпни групи и корупционни престъпления си бяха навсякъде. Ако става въпрос за депутати и министри не са били чак толкова много в СГС, че да им се налага да заседават денонощно, чак пък.

 13. 13
  +- | нерегистриран
  15
  -2
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  При този формализъм в наказателния процес така ще е. Поне половината проблеми са в призоваването, задължителното участие на подсъдимия и неограничения контрол върху мерките за неотклонение. Сложете още една четвърт в досъдебното производство, където хвърлят всяка докладна, писмо и справка в делото без повечето от тях да са от значение за доказването или защитата. Натрупват десетки и стотици томове, които морят както адвокатите, така и прокурорите и съдиите. Такова чудо - наказателно дело срещу група келеши, обвинени за наркоразпространение, да продължава с години в безброй заседания, а папките да задръстват деловодствата, в развита страна няма, отдавна се знае. Кефи ме, че поне някои съдии взеха да кастрят прокурорите, на които така и не им увират главите, че трябва да се пише и чете максимално стегнато, а не да мърморят под носа си в демонстрация на безучастие.  И какво като ги кастрят - процесите ускориха ли се?

  Естествено не, ама кефът е налице. Нали така.

 14. 12
  | нерегистриран
  23
  -3

  При този формализъм в наказателния процес така ще е. Поне половината проблеми са в призоваването, задължителното участие на подсъдимия и неограничения контрол върху мерките за неотклонение. Сложете още една четвърт в досъдебното производство, където хвърлят всяка докладна, писмо и справка в делото без повечето от тях да са от значение за доказването или защитата. Натрупват десетки и стотици томове, които морят както адвокатите, така и прокурорите и съдиите. Такова чудо - наказателно дело срещу група келеши, обвинени за наркоразпространение, да продължава с години в безброй заседания, а папките да задръстват деловодствата, в развита страна няма, отдавна се знае. Кефи ме, че поне някои съдии взеха да кастрят прокурорите, на които така и не им увират главите, че трябва да се пише и чете максимално стегнато, а не да мърморят под носа си в демонстрация на безучастие.

 15. 11
  | нерегистриран
  7
  -20
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Нека уважаемите съдии покажат малко поне причастност към колегите си от Спеца.

  Няма да покажат. В България е така - липсва професионална и каквато и да е солидарност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.