Руските власти снеха обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов


Обвиненията в разпространение на наркотици срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети и той ще бъде освободен от домашния арест, под който беше поставен. Това съобщи вътрешният министър Владимир Колоколцев, предаде АФП. "Днес той ще бъде освободен от домашния арест, обвиненията са снети", обяви той в изявление. "Реших да поискам от президента Владимир Путин да уволни началника на полицията на Западна Москва генерал-майор Андрей Пучков и ръководителя на отдела в московската полиция за контрол над наркотиците генерал-майор Юрий Девяткин", се добавя в изявлението.
 
36-годишният репортер на независимия новинарски сайт "Медуза" беше задържан в четвъртък в Москва за притежание на 4 грама от дизайнерската дрога мефедрон, а при обиск в квартирата му бяха открити още 5 грама кокаин. Той отрече наркотиците да са негови. Според следствието обаче той е извършил опит за продажба на наркотици в голямо количество. Наложена му беше мярка за неотклонение - домашен арест до 7 август.
 
Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите, а истинската причина за ареста е професионалната му дейност. Водещите руски печатни издания "Комерсант", "Ведомости" и "РБК" излязоха вчера с еднакво графично оформени първи страници с надпис "Аз/Ние сме Иван Голунов" и общо заявление в негова подкрепа. Голунов разследваше широк аспект афери – от потайната погребална индустрия в Русия до корупцията в кметството на Москва. Негови привърженици организираха за сряда марш в Москва с искане за освобождаването му, като почти 24 000 души обявиха във Фейсбук, че ще се присъединят или биха се присъединили.
 
Европейският съюз, САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа изразиха безпокойството си във връзка с ареста на журналиста. От Кремъл заявиха, че отчитат големия обществен отзвук по делото и внимателно следят всички подробности.
 

Кметът Ралев първо поискал 60 000 евро, а не лева подкуп, оставиха го в ареста

Предишна новина

Скандал с министъра на правосъдието в Бразилия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.