Скандал с министъра на правосъдието в Бразилия

Министърът на правосъдието на Бразилия е замесен в голям скандал. Лични съобщения на Серджо Моро изтекоха в медиите и предизвикаха съмнения в безпристрастността, морала и етиката на юриста, пише Ройтерс.
 
Преди да стане министър Моро беше съдия. Той ръководеше Делото на века в Бразилия, което през 2017 г. уличи в корупция бившия президент Лула да Силва. Съобщенията на Моро са до прокурора по това дело. Въпреки че съдията е длъжен да е безпристрастен по отношение на обвинението и защитата, Моро пращал на прокурора инструкции за фокуса на обвинението, темпото на поднасяне на доказателствата и поредицата от задачи за разследващите екипи. Съобщенията са пращани чрез кодираното мобилно приложение Телеграм. Както Серджо Моро, така и прокурора по делото твърдят, че в изнесената комуникация няма нищо незаконно. Правосъдната комисия на Сената изпрати призовка на Моро, който ще дава обяснения пред сенаторите.
 
Социалистът Лула да Силва не беше допуснат до миналогодишните президентски избори, заради осъдителната присъда издадена от Серджо Моро. Проучванията наобщественото мнение показваха, че той е водещият кандидат. В негово отсъствие президент стана Жаир Болсонаро, който назначи Серджо Моро за министър на. правосъдието.
 
Хакнатите съобщения бяха публикувани от разследващия сайт Интерсепт (The Intercept). Очакват се и още разкрития, защото от сайта обявиха, че са получили огромно количество данни за скандалното дело за корупция "Автомивка", което разтърси политическия и финансов елит в Бразилия. Един от консервативните вестници в Бразилия вече поиска оставката на Серджо Моро. В позиция на редакцията на Естадо де Сао Пауло се казва, че напускането на поста е най-малкото, което трябва да направи Моро.
 
Съдията от Върховния съд на Бразилия Жилмар Мендес каза, че публикуваните съобщения могат да бъдат използвани за наказателно дело срещу Серджо Моро. Според Мендес, въпреки че хакването на лични съобщения е незаконно, има начин събраните доказателства да бъдат вкарани в съда.
 

Руските власти снеха обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов

Предишна новина

Оставането в затвора на осъдените за смъртта на Чората няма да им нанесе непоправими щети, докато стане ясно ще има ли нов процес

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.