Германски съд постанови, че масовото убийство на мъжки пиленца в птицеферми е законно

Германски съд постанови, че все още е законно за производителите на домашни птици и яйца да убиват нежелани мъжки пилета, предаде Би Би Си. Постановлението на Федералния административен съд подкрепя компаниите на временна база, докато не бъде намерена алтернатива.
 
Масовото клане на мъжки пилета е обичайна практика в индустриализираното отглеждане на животнив целия свят. След като бъде определен полът им, милиарди птици биват убивани малко след раждането си - обикновено биват смилани или обгазявани. По официални данни това е съдбата на около 45 милиона мъжки пилета годишно само в Германия.
 
През 2013 г. провинция Северен Рейн-Вестфалия публикува указ, който забранява на птицефермите да убиват пилета. Две от тях от обаче заведоха жалба срещу това. Параграф 1 от германския закон за защита на животните постановява, че "никой не трябва да причинява страдание или вреда на животно без благоразумна причина". Съд на по-ниска инстанция реши, че убиването за производство на храна е "благоразумно", с което случаят стигна до по-висока инстанция. Земеделската министърка Юлия Кльокнер описа практиката като "етично неприемлива" и призова за забраната ѝ. Но съд в Лайпциг потвърди, че това остава разрешено, докато не бъде открит алтернативен начин за определяне на пола преди излюпването на пилетата. Това означава, че само икономически причини не са "благоразумна" основа, но не и незабавна забрана на практиката. Зелените заявиха, че са "разочаровани и изненадани" от това решение на съда. 
 

Депутатите към Лозан Панов: Не използвайте за политическа намеса доклада на ВКС

Предишна новина

Парламентът окончателно гласува партиите да върнат 14,6 млн. лв. от надвзети субсидии

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.