ЕС отложи преговорите за членство на Северна Македония и Албания


Европейският съюз отложи решението за започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана за есента, но не по-късно от октомври. Това реши Съветът на Евросъюза на заседание в Люксембург, в което участва и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. В заключителния документ държавите приветстват споразуменията, които Северна Македония постигна с Гърция и България.
 
Решението на министрите от ЕС беше предизвестено. Позициите на някои от държавите, които са против незабавно започване на преговори със Скопие и Тирана, бяха предварително заявени. Холандският парламент се обяви за започването на преговори със Северна Македония, но не и с Албания.
 
Германският Бундестаг обяви, че няма достатъчно време, за да обсъди и гласува подобно решение.
 
Михаел Рот - министър по европейските въпроси на Германия: Докладите за напредъка бяха представени от Европейската комисия много късно. Те трябва да бъдат одобрени от Германския Бундестаг и той нямаше достатъчно време за това. Трябва да осигурим на германския парламент нужното време. Като представител на правителство мога да кажа, че се надявам възможно най-скоро, най-късно през октомври да имаме положително решение.
 
Северна Македония е кандидат за членство от 2005 г., а Албания от 2014 г. Опасенията на привържениците на започването на преговори с двете балкански държави, сред които е и България, са, че постоянното отлагане може да ги демотивира. В заключителния документ за Северна Македония, освен Преспаското споразумение, като положителна стъпка се оценява Договорът за добросъседство с България.
 

Бащата на битата от акушерка Никол: Ако не я лекуваме, получава гърчове, но така увреждаме органи

Предишна новина

Ученици от Пазарджик издадоха смъртна присъда на убийците на Алеко Константинов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.