Правилата за разследване трябва да са еднакви и за Тримата големи в съдебната система

Правилата за разследване трябва да са еднакви и за Тримата големи в съдебната система

След Асоциацията на прокурорите, и Камарата на следователите в България излезе със становище във връзка с лансираните от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които касаят изработването на механизъм за търсене на отговорност и отстраняване от длъжност на т. нар. "трима големи" в съдебната система – председателите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен съд (ВКС) и главният прокурор.

В становището на следователите е изразена категорична подкрепа за така предложения законопроект, като от организацията смятат, че механизмът за търсене на наказателна отговорност в случай на извършено умишлено престъпление от общ характер от председателя на ВАС, председателя на ВКС или главния прокурор, трябва да е еднакъв и за тримата, а не да важи само за последния, както настояват критиците на проекта на Кирилов.

В становището на Камарата на следователите има и някои бележки по предложенията за законови изменения, които се отнасят до т.нар. "даване на разрешение" от Пленума за стартиране на предложената от правосъдния министър процедура. Според следователите, кадровият орган трябва да се произнесе преди привличането към наказателна отговорност на някой от "тримата големи", в случай на извършено престъпление, а не преди започването на досъдебното производство, както е записано в настоящия проект. Такова мнение споделиха и представителите на Прокурорската колегия на ВСС Пламена Цветанкова и Даниела Машева по време на последното заседание на междуведомствената работна група, занимаваща се с промените. "Следва да се отбележи, че към настоящия момент ДП се образуват не срещу конкретно лице, а за престъпление – чл. 214, ал. 3 от НПК. На практика с предложението изрично и единствено за "тримата големи" се разширява полето за функционалния им имунитет. Ако предложената от нас корекция се приеме, тогава се внася яснота в механизма, предвиден в разпоредбата на чл. 230а от Заключителните разпоредби на предложения от МП проект. В този случай задължението за уведомяване на съответната колегия ще е на наблюдаващия делото прокурор", пише в становището на Камарата на следователите.

"Правен свят" публикува пълния текст на становището на Камарата на следователите без редакторска намеса:

На свое заседание, проведено на 01.07.2019 г., УС на КСБ обсъди проекта на ЗДНПК, предложен от министъра на правосъдието. Текстовете на проекта са публикувани на интернет - страницата на КСБ с цел с него да бъдат запознати членовете на Камарата.

УС на КСБ заявява подкрепа за създаване на механизъм за провеждане на разследване по отношение на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, като считаме, че предложенията на МП, отварят поле за широка обществена дискусия. Становището на КСБ по законопроекта е изразено на проведените работни срещи в МП, като с оглед унифицираната процедура по избор на "тримата големи", намираме, че правилата във връзка с евентуални разследвания за извършени от тях умишлени престъпления от общ характер, следва да бъдат провеждани по еднакъв начин и ред.

Считаме, че следва да се обърне по – специално внимание на няколко момента от проекта:

- Изрично да се посочи в заглавието на новосъздадената глава 29а от ЗДНПК, че се касае за разглеждане на дела за умишлени престъпления от общ характер.

- Разрешението по чл. 384б, ал. 1 от проекта да е не за "започване" на ДП, тъй като основанията за това са посочени в чл. 212 от НПК, а за привличане към наказателна отговорност. Следва да се отбележи, че към настоящия момент ДП се образуват не срещу конкретно лице, а за престъпление – чл. 214, ал. 3 от НПК. На практика с предложението изрично и единствено за "тримата големи" се разширява полето за функционалния им имунитет. Ако предложената от нас корекция се приеме, тогава се внася яснота в механизма, предвиден в разпоредбата на чл. 230а от Заключителните разпоредби на предложения от МП проект. В този случай задължението за уведомяване на съответната колегия ще е на наблюдаващия делото прокурор.

Считаме, че в разпоредбата на чл. 384б, ал. 2 от ЗДНПК следва изрично да се посочи, че за дела, подсъдни на СГС, освен прокурор от СГП, за разследващ орган следва да се посочи следовател от НСлС, а за дела, подсъдни на СпНС – и следовател от Следствения отдел на СП.

Още по темата

Не са необходими законови промени, позволяващи разследване на Тримата големи

Предишна новина

Председателят на Окръжен съд Враца се оттегля

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Кога? | нерегистриран
  5
  -1

  След профсъюзните организации на прокурори и следователи кога да очакваме масово включване на отделни трудови колективи - прокуратури и следствени отдели в изразяване на "пълна подкрепа" към обърнатите файлове? Слава, вечна слава! Бурни и непрестанни ръкопляскания прерастващи в стройни скандирания "Тримата големи - на спец. прокурор", "Тримата големи - на спец. прокурор" - по три пъти едно след друго, последвани от кракта пауза и отново скандиране. Маршрут - Съдебна палата, сградата на представителството на ЕК на ул. "Раковска", ул. "Черковна" и обратно. Централният лъч след това продължава до хотел Берлин и остава там до второ нареждане.

 2. 2
  бау бау | нерегистриран
  5
  -3

  Областни следствени отдели към ОД на МВР звучи доста добре...

 3. 1
  И как точно? Като един от тримата разследва другите двама? | нерегистриран
  11
  -1

  А него ще го разследват подчинените му. Много, мнооого умно. Демократично. Европейско. И съвсем демонично.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.