Разбиха цял нелегален завод за цигари в Пловдивско. Премиерът: Такова производство не сме намирали досега


Всеки месец една от най-големите фабрики за цигари в село Труд край Пловдив е нанасяла щета на бюджета в размер на 15 милиона лева. Това стана ясно, след като службите разбиха нелегалния завод. "Разбитата фабрика край Пловдив е с огромен производствен цикъл, представлява цял завод и такава досега не сме разбивали", обяви премиерът Бойко Борисов, който отиде на място в нелегалното предприятие между Пловдив и село Труд в индустриалната зона. При акцията на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и Митниците са арестувани общо 12 души. Това съобщиха на брифинг в нелегалната фабрика премиерът и зам. главният прокурор Иван Гешев. Заедно с тях на място беше и главният секретар на МВР Иво Иванов.
 
"Това е една от най-големите фабрики за незаконно производство на цигари, които са намирани в страната. На друго място е намерен влекач с цигари на обща стойност милион-милион и половина лева", каза Гешев. Фабриката се намира в местността Кошовете край село Труд. Парцелът е на изхода за Карлово, между Пловдив и селото, като в следобедните часове в четвъртък беше окупирана от полиция и жандармерия. Цигарите били на "Филип Морис" и най-вероятно били за износ за Гърция.
 
Във фабриката в Труд била намерена готова продукция за 2 милиона лева. По-рано през деня в Пловдивско бил ударен още един нелегален цех за производство на цигари без бандерол, който се намира в село Ръжево Конаре. Там бил рязан тютюнът. След това вече нарязаният тютюн бил пренасян във фабриката в село Труд, където правели цигарите. При обиска в цеха били открити над 1000 кашона с цигари без бандерол, като цигарите са с надписи на гръцки език. Те са с марките "Мурати" и "Роял".
 
Тепърва разследващите ще установяват за кои пазари са били предназначени нелегалните цигари. "Фабриката в Труд е произвеждала много качествени цигари на световноизвестна фирма", каза Борисов. Той уточни, че в селото са работили молдовци и украинци, а производствената база била много добре организирана. "Молдовците и украинците не излизат от тук, живеят тук. Сиреч няма никакъв признак, по който да отидат на кафе, на ресторант, за да ги забележат по някакъв начин в Пловдив.  Абсолютно конспиративно са произвеждали продукцията. По дребни сметки горе-долу с по 15 - 20 млн. на месец ощетяват бюджета. Горе-долу толкова, колкото искат полицаите за нощния труд. За една година смятайте какви пари. Познати са хората, в момента Спецпрокуратурата действа по всички адреси... Отвън си изглежда като голям завод", каза още премиерът. По думите му инвестицията в нелегалната фабрика е била най-малко за 10 милиона лева. По анализи на производители на цигари между 10 и 15% от нелегалните папироси в страната идват от фабриката в село Труд.
 
"Тепърва ще установяваме дали е била за гръцкия пазар или за нашия", посочи Борисов. Според Гешев по анализи на производители между 10 и 15% от намерените тук незаконни цигари се държат от фабриката край село Труд. Те са с марките "Мурати" и "Роял". 
 

Левче субсидия и дарения без лимит си гласуваха политиците

Предишна новина

Данъчни облекчения за лица с трайно намалена работоспособност и за деца с увреждания

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.