Трима членове на Съдийската КАК искат втори мандат

Трима членове на Съдийската КАК искат втори мандат

Нов сезон за Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои да започне през октомври, когато ще изтече едногодишният мандат на някои от действащите съдии в нея.

През юли м.г. Съдийската колегия на ВСС увеличи броя на участващите в КАК членове от професионалната квота, като накрая се получи така, че Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) ще избира двама от тях, Общото събрание на ВКС пък ще излъчва 5 съдии, специалисти по гражданско право, 4 – по наказателно и 2 – по търговско. Членове на Комисията не трябва да имат дисциплинарни наказания и висящи дисциплинарни производства, както и да не се намират в конфликт на интереси и да са действащи магистрати през целия си мандат. Останалите места в КАК остават за съдебните кадровици в нея.

В тази връзка, във вторник (9 юли) изтече и крайният срок за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на членове на Комисията от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС), като до тази дата заявление за участие в процедурата са подали общо шестима магистрати, съобщиха от ВКС.

Трима от съдиите, желаещи да влязат в новия състав на КАК, са членове и в настоящия. По закон, те имат право на повторен мандат. Това са Женя Димитрова от Окръжен съд – Варна,специалист по търговска материя, Веселка Узунова от Окръжен съд – Бургас - гражданска материя и Радка Дражева – Първанова от Окръжен съд – Сливен - наказателна материя.

Останалите трима, пожелали от октомври да работят по атестирането на колегите си, са Янита Бозаджиева – съдия в Окръжен съд – София, специалист по наказателна материя, бившия член на предходния състав на ВСС Мария Кузманова, която в момента правораздава в Софийския градски съд - гражданска материя и Иво Хорамлийски – съдия в Окръжен съд – Благоевград - наказателна материя.

Още по темата

Прокуратурата опроверга пияна следователка, оплакала се от репресия

Предишна новина

Действията на поръчителя могат да бъдат атакувани с Павлов иск, ако увреждат кредитора

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  12
  0

  Мимето "работохолик"??? Ти шегуваш ли се? Фрапираща некомпетентност и жалка безпомощност. Работата е там, че тия от ВКС ги мързи да се занимават и ще я гласуват. И номер 4, наречен "съдия", моля те, ей тъй зареди мен! Членувайте ги тези подлози в изречението беее! Тъй правите още по-лоша "услуга" на Мимето.

 2. 4
  съдия | нерегистриран
  1
  -11

  Съюза на съдиите,ще ангажира всички свои членове и на Пленума ще започнат едни изказвания срещу нея за конфликт на интереси,за морал,за етика. Няма как да й цитират скандални дела. Жалко за нея,най вероятно няма да я изберат, независимо че е работохолик и е наясно с много неща.

 3. 3
  Петко 2 | нерегистриран
  9
  0

  Важното е "много вожд. Индианец може и да няма. Айде сега пък и дела ще пишем!В системата това правим само простосмъртните редови. Само редови. Дори не съдии.

 4. 2
  хх | нерегистриран
  17
  -2

  Тази през цялата си кариера едно дело няма да напише. Стига вече. Инспектор в Министерство на правосъдието, след това в Инспектората към ВСС, веднага член на ВСС от партийните квоти. Кога ще работи, или като изтрезнее.До пенсия не и остана много.Всички които я познаваме добре знаем за какво иде реч.

 5. 1
  гггг | нерегистриран
  31
  -2

  Кузманова прекалява.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.