Да му мислят моите директори - тъпаци и цървулите от фирмите

Да му мислят моите директори - тъпаци и цървулите от фирмите
Цветан Василев

Да му мислят моите директори - тъпаците, подписвали от страна на КТБ, и онези цървули, подписвали за фирмите. Това казал банкерът Цветан Василев на главния си счетоводител Бисер Лазов при последната им среща на 23 юни 2014 година във Виена.
 
Лазов отишъл в австрийската столица със самолет, хванат в 13:45 часа, като носел два документа. Единият бил, че всички кредити се прехвърлят на фирмата на Василев "Бромак", а другият - бележка с липсите в КТБ. Подобна справка за наличностите Лазов правел всеки ден през годините, в които работел за Василев. 
 
Подготвената справка към дата 20 юни 2014 г. показвала, че задълженията на фирми към КТБ са 3 544 375 929 лева. От главната каса пък липсвали 206 милиона лева. Това били преки задължения на Василев към КТБ, обясни Лазов в специализирания съд, където дава показания. Василев бил направил и своя справка, в която имало информация за инвестициите под негов контрол, финансирани със средства от банката. Според Лазов оценките били малко оптимистични. Общата сума на всички активи по справката на банкера била 1 100 000 000 eвро. Когато съпоставили разликата между липсите и активите, се оказало, че разликата е 1 760 587 000 лева. 
 
"Василев се смути и известно време не знаеше какво да каже. В един момент се сепна, потупа ме по рамото и приповдигнато започна да ми говори, че ще възложи на експерти, които се занимават с оценки, да надуят активите, така че да изглежда, че има развенство между активите и задълженията", обясни Лазов.
 
Срещата се състояла в къща извън Виена. На нея присъствал още и дългогодишният адвокат на Цветан Василев Любомир Денев и още един служител на банкера. Адвокатът останал потресен от това, което чул, и с разтреперен глас попитал: "Вярно ли е?". Василев отговорил: "Да, взимал съм пари от касата". И допълнил, че "не може да си спомни конкретните суми и имената на всички дружества". "Любомир Денев се разрева и започна да се вайка", добави Лазов. 
 
Главният му счетоводител настоял Василев да подпише документа, че всички задължения се прехвърлят на "Бромак". Банкерът обаче му отговорил, че с това "искат да го окачат на въжето". После добавил, че не мисли да се връща в България. "Видях уплашен, жалък човек, седнал превит, стиснал два телефона в ръцете си, който изглеждаше толкова пресиран, че не познах онзи властелин", описа Лазов банкера. 
 
В един момент Василев се сепнал, погледнал го "втренчено и хитро". Приближил се до Лазов, побутвал го по лакътя и започнал настоятелно да го пита: "Нищо не съм подписвал лично, нали? Нищо не съм направил, нали?". "Спестявайки нецензурните изрази, точните му думи бяха: "Да му мислят моите директори - тъпаците, подписвали от страна на КТБ, и онези цървули, подписвали за фирмите", добави Лазов. Той уточни, че думите прозвучали ужасно цинично и гадно. "Видях една мекушава личност, която с един замах отхвърли всичко, което твърдеше, че е негова бизнес философия", добави свидетелят, който се почувствал предаден. "В онзи момент умрях. Това, че съм жив, е, защото нещо ме е върнало. Усетих сякаш, че времето спира, усетих хладина и отрезвяване. Светът изглеждаше различно", описа Лазов състоянието си в онзи момент. 
 
Оттогава той вече не бил същия човек, който 19 години работил с Цветан Василев. Цялото му уважение към доскорошния му шеф изчезнало. Тогава поискал да проведе един последен разговор с банкера. С делови тон му казал да се върне в България и да търсят заедно решението на проблема. Казал му, че ако не се прибере и не подпише документите, това ще значи край на техните отношения. Лазов уточни, че с това си поведение Василев поставял своите служители в нова ситуация и те се оказвали собственици на всичко, с произтичащите от това проблеми. Василев му казал да остави документите, които носел, и да предаде на хората, че ги подкрепя. Лазов се прибрал в София с вечерния полет. 
 
На 24 юни имали последен разговор по телефона, на който банкера му казал, че не мисли да се прибира в България, а Лазов му отговорил, че няма какво повече да си кажат. Оттогава двамата не са се чували. "За мен този момент, в който банката спря да фукционира, е преломен в моя живот. Видях много хора в нова светлина", заключи Лазов, цитиран от в-к "24 часа".
 

Съдят задочно руснак, присвоил си 85 апартамента за 11 млн. в Кранево

Предишна новина

20 години затвор за убиеца на бащата на съдийка

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  малкия с големия | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #4 от "големия | нерегистриран":
  Някои са социален феномен...Този престъпник обра държавата , а те ред сълзи ред сополи за боклука !

  Абе, гербераст, тоя тарикат, че е дръпнал двеста, триста милиона е ясно, ама всичко друго, т. е. няколко милиарда, са го опоскали твоите хора. Как си мислиш, че ще краде от банка, без да им дава и на тях - това да не ти е селската бакалница.

 2. 5
  info | нерегистриран
  4
  -3

  Този, колкото и да се ослушват с Гешеввсе пак в един момент ше трябва да обясни и как в един момент след атаката стещу банката стана притежател на активи за микиони, чийто първичен източник е точно КТБ!

  И защо лъжесвидетелства в съда, набеждавайки хора, държани в ареста с подправени в прокуратурата и/или от него документи и разписки!

 3. 4
  големия | нерегистриран
  3
  -6

  Някои са социален феномен...Този престъпник обра държавата , а те ред сълзи ред сополи за боклука !

 4. 3
  Залатой теленок | нерегистриран
  12
  -6

  В ролята на Александр Иванович Корейко е свидетеля на обвинението! Златна малинка за специализирания сценарий, прокурорско-библиотекарска режисура и сценично дизелово-лунатично майсторство!

 5. 2
  Ум Белият делфин | нерегистриран
  12
  -2

  Да не се окаже накрая, че не са му мислели библиотекарите на Д.П. по въпроса как да отмъкнем една банка, а да вземем % за института от новите изтребители. Защото който се смее последен, се смее най-добре! А такива свидетели винаги свършват зле! С тези показания определено е допринесъл за PR-а на специализираното ОПГ, а Василев не е тъпак определено. Друг е въпроса КОЙ го създаде. И крепи, а и Защо?

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  5
  -6

  Голям цирк.Все едно чета за поведението на инженер Гарин.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.