Съветът за партньорство към ВСС най-после е конституиран

Съветът за партньорство към ВСС най-после е конституиран

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) най-после успя да конституира Съвета за партньорство към кадровия ораган. Решението на кадровиците не мина без драми и този път, след като се оказа, че съсловните организации на съдиите, като Асоциацията на административните съдии, са чакали специална покана да подадат заявление за участие в новия орган.

ВСС вече веднъж рестартира процедурата за избор на членове на Съвета, след като реши, че ще промени Наредбата за организацията и дейността му, така че да бъде въведено ограничение, с което магистратите да не могат да гласуват за повече от един свой колега, който да ги представлява. Тогава кадровиците изрично посочиха, че процедурата ще претърпи пълен рестарт и всички членове на Съвета ще бъдат избирани изцяло наново, поради което е необходимо всички желаещи организации и магистрати, нечленуващи в такива, да подадат нови заяления за участие. Съсловните организации на съдиите обаче се оказаха неразбрали.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, чието единомислие с политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) е добре известно, настоя за обяснение от колегите му от ВСС защо нито една съдийска организация не е в списъка. И получи отговор, който е очевиден – защото нито една организация на съдиите не е пожелала да участва. "Причината, поради която не са предложени организации на съдии, е, че до изтичането на срока не са получени заявления за участие от нито една такава. Документи, подадени извън срока, не следва да се разглеждат, отговори Пашкунова. В предишната процедура имаше представители на всички съсловни организации, но ние обявихме нова процедура, колеги", поясни му Цветинка Пашкунова, която е и председател на Правната комисия към ВСС.

И Атанаска Дишева, която е член на Асоциацията на административните съдии, се включи в отпора срещу конситуирането на новия орган и заяви, че от съсловната организация очаквали изрична, нова покана или уточнение от страна на ВСС, че текат нови срокове, въпреки че с решението на кадровиците за рестарт бе изрично подчертано, че процедурата започва напълно наново. "Вярно е, че текстът на нашата Наредба е ясен, но ние сме призвани да учредим Съвет за партньорство, който да отговаря на закона и да е представен от всички магистратски съсловия. Възможно е и други организации да са се заблудили", заяви Дишева и предложи конституирането на Съвета отново да се отложи, за да се даде възможност на съдийските организации да се включат. Олга Керелска пък настоя да се зачитат първоначално подадените от съсловните организации заявления, преди рестарта на избора на членове.

"Неподаването на заявления от страна на професионалните организации на съдиите аз го приемам като нежелание от тях да участват. Той нямало да има представителност – много важно – насила няма как да стане. Освен да удължим сроковете и председателите на комисии да отидат лично, с официално облекло да им връчат покана", заяви от своя страна Драгомир Кояджиков.

"Съставът се обновява на всеки 2 години и няма пречка да бъдат подадени тогава заявления от други организации и членове. Не е препядствана и възможността да се провежда диалог с всички професионални организации. Не виждам нищо фатално в това, което се е случило. Това е съставът, който предлагаме, спрямо подадените заявления. За да бъдат еднакви условията за всички, решихме сроковете да са еднакви за всички", отвърна и Пашкунова.

Атанаска Дишева все пак предложи нови изменения в Наредбата, така че да могат съдийските съсловни организации все пак да влязат.

"Изпадането в тези спорове ще доведе само до отлагането на конституирането на Съвета с месеци и месеци", намеси се главният прокурор Сотир Цацаров и предложи да се прекратят споровете и да се пристъпи към гласуване.

В крайна сметка Пленумът единодушно конституира новия Съвет, с уговорката за последващи промени в преходните разпоредби на Наредбата, така че съсловните организации на съдиите все пак да могат да влязат в него.

С това окончателно членове на новия орган стават Елена Динева - следовател в СГП, подкрепена от 105 магистрати, Ангелина Митовска от ВКП с подкрепа от 234 магистрати, районният прокурор на София Радослав Димов със 146 гласа, Анелия Янева от СГС - със 114 гласа, Ангелина Лазарова – АС-Варна, подкрепена от 213 магистрати, Илияна Васева от ОС-Пазарджик, която е със 150 гласа. От страна на ВСС членове ще бъдат Пламен Найденов, Пламена Цветанова и Вероника Имова. От Камарата на следователите в Съвета влиза Стефан Петров, а от Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов.

На 30 септември започва процесът срещу зам.-кмета на София Евгени Крусев

Предишна новина

Ръководителят на правната дирекция на ВСС Николай Найденов става временен главен секретар

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.