Затворникът Джок Полфрийман вече смята, че се е поправил

Затворникът Джок Полфрийман вече смята, че се е поправил
Джок Полфрийман

След като през май м.г. затворникът Джок Полфрийман, осъден на 20 години за убийство, сам се отказа от условното предсрочно освобождаване от затвора в съдебната зала, сега явно е преценил, че е превъзпитан и се е поправил за стореното. Австралиецът е подал нова молба за предсрочно освобождаване, която ще бъде разгледана от състав на Софийски градски съд (СГС).

На 23 май 2018 година Полфрийман влезе в съдебната зала на СГС, за да научи дали магистратите ще уважат молбата му за предсрочно освобождаване, след излежани близо 9 години зад решетките. След като съдия Руси Алексиев попита страните дали да бъде даден ход на делото, адвокатът на австралиеца Калин Ангелов обяви, че процесуални пречки няма, но подзащитният му оттегля молбата си, тъй като смята, че "има какво още да се работи с него". След заседанието затворникът излезе от залата в очевидно приповдигнато настроение и с усмивка обясни пред журналисти, че смята, че може да поработи още върху "поправянето си".

Полфрийман бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година заради това, че през 2007 година при спречкване наръга с швейцарско ножче 20-годишния Андрей Монов, който по-късно почина в болницата. След като бе пратен в затвора, където се намира от вече над 10 години, Полфрийман започна активно да участва в различни инициативи по опазване на правата на затворниците, поради което през 2015 година бе номиниран в инициативата на Българския хелзински комитет (БХК) "Човек на годината". Това предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов, а номинацията бе оттеглена от организаторите на инициативата.

На следващата година австралиецът успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушение на правото на свобода на изразяването".

Още по темата

40-годишен музикант три години системно изнасилвал 13-годишната си дъщеря

Предишна новина

ИВСС стартира проект за укрепване на капацитета си през примера на Франция и Испания

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  3 | нерегистриран
  5
  -19

  Да. Време е да го пускат. Толкова години отнесе невинен!

 2. 2
  2 | нерегистриран
  5
  -23

  Дана го пуснат човека! Излежа достатъчно наказание за престъпление, което не е извършил.

 3. 1
  Със съжаление | нерегистриран
  36
  -2

  Помним един английски хулиган, който пиян разби главата на едно момиче на Златните. После отиде да си излежава присъдата във Велика Британия и кралицата им го помилва. Даде интервю, че България е варварска азиатска държава, умалено копие на Русия. А българите ядат малки деца на закуска. Австралия е британски доминион. На нейното им величество.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.