811 жандармеристи охранявали протестите срещу Орешарски - няма задържан протестиращ

811 жандармеристи охранявали протестите срещу Орешарски - няма задържан протестиращ

По време на антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" миналата година не е имало нито един задържан протестиращ от страна на 811 служители на Жандармерията, които са участвали в охраната.

Това става ясно от данните, получени по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) от Борис Рангелов от "Ранобудните студенти", съобщи БТВ.

Относно упражнено полицейско насилие, МВР е отговорило, че такива данни има само за един служител. Става дума за полицая Веселин Денчев от Специализираните полицейски сили, който в т.н. "нощ на белия автобус" на 23 юли м.г., бе заснет да гони и удря с палка протестиращи. Срещу Денчев има висящо дело в Софийския районен съд. МВР припомня, че му е било наложено дисциплинарно наказание "Писмено предупреждение", което той обжалвал пред Административен съд София-град. През март т.г. АССГ отмени заповедта, след като стана ясно, че МВР не може да разпознава служителите си, когато те носят маски, какъвто бе случаят с Денчев.

От предоставената информация от МВР става ясно още, че на 21 протестиращи са записвани данните от документи за самоличност при извършване на полицейски проверки от служители на ГДБОП, а видео и фотозаписи са били правени само веднъж.

МВР обаче е предоставило информацията с голямо закъснение и след намеса на телевизията. Според ЗДОИ  срокът за разглеждане на заявленията не може да повече от 14 дни.

"Никоя държавна институция няма право повече от 14 дни да се бави. За непредоставена информация в срок се налага глоба, която в настоящата редакция на закона е около 50 лева. Проблемът е, че тя не се прилага", коментира ръководителят на правния екип на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) Александър Кашъмов.

Данните за произволното забавяне от страна на МВР бяха изнесени само ден преди Международния Ден на правото да знам (28 септември), на който по традиция ПДИ представя годишните си награди, с които насърчава граждани и организации, активно ползващи ЗДОИ, но и посочва институциите, които най-често го нарушават.

Тази година полицията в Пловдив, Враца, Плевен и Русе има номинации в категорията "Вързан ключ" за най-абсурдни отговори при поискана информация. В тази категория номинации има още за Висшия съдебен съвет, президента, председателя на Районен съд-Пловдив Иван Калибацев и др. Прокуратурата пък е номинирана за антинаградата "Катинар" за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ.

Всички номинации можете да видите тук.

Още по темата

Съставът на Спас Иванчев от САС поема едно от делата срещу Цветан Цветанов

Предишна новина

Преглед на 160 000 страници от делото срещу бившия президент на Египет Хосни Мубарак е причината египетският съд да отложи произнасянето на присъдата, съобщи БНР. Прокуратурата още не е приключила прегледа на всички доказателства и затова съдът ще се прои

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Хаха | нерегистриран
    2
    -2

    Задържани нямаше, само пребити и пуснати.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.