Разследващ митничар влиза за 9 години в затвора


Девет години затвор получи разследващият митнически инспектор от Свиленград Димитър Манчев. 50-годишният бивш армейски висш офицер бе признат за виновен, че е задигнал от склада за веществени доказателства 200 000 евро и 100 000 турски лири. Левовата равностойност на лирите била 60 000 по курс към момента на извършването на деянието.
 
Делото се гледа по съкратеното производство от Окръжния съд в Хасково. Така Манчев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, а по закон да му наказанието му се намали с 1/3. Поисканото от прокуратурата наказание беше 13 г. и 6 месеца зад решетките.
 
Скандалът гръмна малко преди Коледа  пре2017-а. Тогава Манчев бе арестуван, след като дръпнал от ​служебното помещение с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от Рамадан Насуз. Хасковският административен съд реши по-късно сумата да бъде върната на Насуз.  Когато отишъл да си иска парите Манчев му обяснил, че бил похарчил 65 000 лири. Предложил да му върне останалите 35 000 лв. и да му ​подписал запис на заповед. Адвокатите на турчина сезирали ДАНС. 
 
Докато се задейства спецслужбата обаче, в седмицата преди да бъде арестуван, Димитър Манчев похарчил и останалите 35 000 турски лири.
 
Впоследствие следователите установили, че митничарят прибрал последователно 75 000 евро и още 125 000 от същата валута по други 2 досъдебни производства, водени от него.
 
Влизал в склада за веществени доказателства, разпечатвал пликовете, взимал пачките и ги заменял с нарязани хартии в същия обем. Пловдивчанинът обяснил, че взел сумите, заради натрупани дългове.
 
50-годишният Димитър Манчев е с чин подполковник от българската армия. През 2010 г. бил награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от военна полиция. После започнал работа в митницата.
 

ЕК въвежда годишен доклад за върховенството на закона

Предишна новина

Босът на нелегалните цигари в с. Труд Антон Арабаджиев заминал за Гърция, още го издирват

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    .... | нерегистриран
    0
    0

    Чист боклук! Абе някой гледа ли моралните качества на такива хора? Минал е през военно училище, през МО, Митници - никой ли не видя че това е безпринципен тип.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.