МС със седем въпроса до КС за отговорността на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор

МС със седем въпроса до КС за отговорността на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор
Данаил Кирилов, министър на правосъдието, снимка: ТВ Европа

Министерство на правосъдието (МП) е подготвило искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията, по отношение на подготвяните законодателни промени във връзка с провеждане на ефективно наказателно производство при данни за извършено умишлено престъпление от общ характер срещу главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Това е съобщил министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред Телевизия "Европа", цитиран от правосъдното министерство. Това означава, че официалното публикуване за обществено обсъждане, приемане от правителството, а след това обсъждането и гласуването им и от Народното събрание се отлага, най-рано за края на годината. Първоначалната идея на МП беше процедурата да стартира още преди края на политическия сезон и конкретните промени да се гласуват септември-октомври. 
 
По думите на министъра искането предстои да бъде внесено в Министерски съвет – органът, който има право да отправя тълкувателни въпроси към Конституционния съд. "Дефинирали сме седем ключови въпроса, по които се надявам да имаме и становището на Конституционен съд, по отношение на действащата конституционна рамка", уточнил Кирилов.
 
Правосъдният министър обяснил още, че изготвеният закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс (НПК) е съобразен с действащата  Конституция и отговаря на препоръките от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз.  
 
По отношение на това как този въпрос е уреден в други правни системи правосъдният министър припомнил, че според българската конституция воденето на разследвания и повдигането на обвинения е изключително правомощие на прокуратурата на Република България. Кирилов бил категоричен, че и сега действащата правна рамка дава възможност главният прокурор да може да бъде разследван от свой подчинен и че не приема изказаните в публичното пространство съмнения, че тази правна възможност не се използва поради страх у подчинените прокурори. Кирилов е направил сравнение с положението на редовите съдии изправени пред хипотеза да отсъждат срещу председателя на ВКС, например, от когото зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят.
 
В заключение министърът заявил, че през последните години се наблюдава тенденция към затвърждаване на оздравителните процеси в съдебната система и повишавана на отговорността на магистратите и тяхната самодисциплина.
 

 

Още по темата

Заместници на градския и апелативния прокурор на София са повишени във върховните прокуратури

Предишна новина

Обвиниха шестима, искали да присвоят бизнеса на производител на асансьори

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  777 | нерегистриран
  4
  0

  Съдебната власт се състои от Върховен съд на Дания, има още 2 съда на втора инстанция (за Ютландия и за островите), както и по-ниски съдилища... Добре е когато говорим за съдебна реформа да попрочетем повечко за структурата в други страни, близки и по-малки от нас.

  Дания има 5 млн.население. Ама там явно прокуратурата не е длъжна да внася цели гардероби с томове към обвинението и десетки страници в обстоятелствената част на обв.актове в съда, нито пък съдиите да пишат излишно мотиви по всички видове дела! Четири пъти променяха Конституцията все заради съдебната власт ама никой не повдигна тези същностни въпроси с решаването на които ще се олекоти процедурата, формализмът и натовареността н системата, от там и ще дойдат ефективно структурните промени. Явно някои не искат точно това, защото риба се лови в мътна вода.

 2. 2
  Конституционният съд юрисконсулт на Министерския съвет ли е? | нерегистриран
  5
  -1

  Не бива да се пита контролиращият дали контролираните няма да сгафят, като газят правото. Но у нас е възможно, препоръчително и образователно. Така функционира латентно законът в дебилна правна среда.

 3. 1
  педито Б. Велчев | нерегистриран
  0
  -4

  Ши зема да се пусна и аз за главпрокурор. може пък да ми се вържат пак. тогава ще има легни-стани и некои неправилно мислещи ще сажаляват чи са съ родили

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.