Съкращават места за деловодители в шест съдилища заради ниска натовареност

Съкращават места за деловодители в шест съдилища заради ниска натовареност

Съкращаване на шест места за съдебни деловодители в две окръжни и четири районни съдилища в страната предлага Комисия "Съдебна администрация" към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Точката фигурира в дневния ред за заседанието на ресорната колегия, насрочено за вторник.

Предложението на Комисията е да бъдат оптимизирани щатовете на съдебните служители, "за които е указано на административните ръководители на съдилища да не предприемат действия за назначаване на съдебни служители за длъжностите, заети от лица, които са придобили право на пенсия и тези, на които предстои да се пенсионират през 2019 г.".

И по-конкретно – да бъде съкратен по един щат за съдебен деловодител в окръжните съдилища във Видин и Габрово, както и в районните съдилища в Търговище, Хасково, Мездра и Тополовград. Идеята е администрацията на органите на съдебната власт в Тополовград и Търговище да бъде оптимизирана от 1 септември т.г., а в останалите съдилища – считано от 1 август т.г.

Мотивите на Комисията да поиска от Съдийската колегия въпросното съкращаване на щатове в администрацията са, че натовареността в цитираните органи на съдебната власт е ниска, числеността на съдиите не е голяма, което съответно води до отпадане на необходимостта от тях.

"Решението на Комисията е взето предвид съотношението служители-магистрати, включително и специализирана администрация – магистрати, обща администрация-щатна численост на съда, както и показателите за натовареност по щат и действителна такава. Съгласно чл. 30 ал. 5 т. 8 от ЗСВ, броят на администрацията се определя в зависимост от натовареността на съответния съд, специфичните задължения и обоснованата необходимост", записано е в предложението на Комисията. 

Реформата не означава винаги революция

Предишна новина

Почина най-великият прокурор в историята на Ню Йорк

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  19
  -2

  Няма годна формула за изчисляване на натовареността в районните съдилища, но има мнение, че са ниско натоварени? В кой съд деловодител работи с двама или трима съдии, и на всичко отгоре се счита и за ниско натоварен? Нямат воля да видят колко се шляят в окръжните съдилища..., я работят един час на ден, я - не.

 2. 1
  | нерегистриран
  32
  -1

  Офффф, свършете ги най-сетне тези районни съдилища, че да се приключва с реформата !!!

  И всички отиваме в окръжните !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.