Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг

Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг
Калин Калпакчиев е много горд, че като член на предишния състав на ВСС прокара въвеждането на система за измерване на натовареността на съдиите, която обаче мнозинството от магистратите не харесват, снимки: архив
Британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска с благодарствено писмо до Иван Гешев
 
Службата за предотвратяване на престъпления срещу фиска на Великобритания изпрати благодарствено писмо до зам.-главния прокурор Иван Гешев по повод съвместно проведената с българската прокуратура акция на 04.07.2019 г. по пресичане дейността на организирана престъпна група, контролираща фабрика за нелегално производство на цигари в Пловдивско, съобщиха от държавното обвинение.
 
В писмото от  Андрю Павлинич, ръководител на отдел „Международни операции“, до заместник-главния прокурор, се подчертава успехът на акцията и ползата от съвместната работа на българските и британските институции по случая и се изразява увереността, че „значителните резултати, постигнати от Вас, ще имат ефект върху тежката организирана престъпност, която всички ние се стремим да преборим“.
 

Сбор на всички неплажуващи професионални протестъри е свикан за четвъртък сутринта пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Целта е – опит за саботаж на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1". Непосредствено след единодушната номинация на Гешев от Прокурорската колегия, която кадровиците представиха в понеделник, проваленият правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Христо Иванов - започна "кална кампания" срещу "двигателя" на успешните акции на Специализираната прокуратура в последните две години.

Във вторник, в интервю за БНТ Иван Гешев прогнозира, че ще бъде обект на атаки от кръгове, свързани с подсъдими лица, назовавайки директно имената на олигарха от Разград Иво Прокопиев и на политическото му прокси - лидерът на "Да, България" Христо Иванов. За да не опровергаят очакванията на Гешев, "болшевиките", както ги определи самият зам.-главен прокурор са  решили да атакуват кадровия орган на съдебната власт, който по традиция провежда заседание на Пленума си всеки четвъртък от 09.30 часа сутринта. С необосновани твърдения, манипулации и откровени неистини, провалени кандидати за депутати, служители от изданията на подсъдимия Прокопиев, голямо количество щатни агенти на чуждо влияние от неправителствени организации, придобили широка известност и  като "професионални протестъри", вече са заявили присъствие на партийния митинг на "Да, България". Макар и формално призивът да идва и от "Демократична България", профилът на заявилите присъствие показва, че това са основно лица, свързани с ГМО-проекта на олигархичния кръг "Капитал" и по-малко от партията на бившия премиер Иван Костов – ДСБ.

Оказва се, че участие в партийното мероприятие е заявил и действащ съдия – Калин  Калпакчиев, настоящ председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), финансиран през годините с грантове от чуждестранни организации и държави. Ако Калпакчиев осъществи и физическо присъствие пред сградата на ВСС, в която изкара пет години като съдебен кадровик, то той ще допусне нарушение на чл. 9, т.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в който ясно е разписано: "Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние". Противното би могло да се разглежда като недопустим конфликт на интереси и да бъде основание за образуване  на дисциплинарно производство срещу Калпакчиев за уронване престижа на съдебната  власт, като за това може да му се иска и дисциплинарно уволнение.

Лозан Панов бойкотира заседанието на ВСС и партийното сборище на "Да, България"

Координацията на "активното мероприятие" обаче се оказва не толкова успешна, защото въпреки очакванията, че в него ще се включи и "политик №1" в съдебната власт - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, той планира да бойкотира заседанието на кадровия орган и партийното сборище на "Да, България". Панов си е разписал командировка до Пловдив, където е насрочил среща със съдиите от района, които иначе твърди, че "не ръководи".

Иван Гешев излезе прав и за друго, че срещу неговата номинация ще бъдат мобилизирани и свързани с подсъдимия и укриващ се в Белград фараон Цветан Василев. Прави впечатление, че улични метежници, свързани с основния отговорен за фалита на КТБ, други подсъдими по делото, списвачи на доноси и компромати в "медии", ангажирани със защитата на Василев, засега заявяват по-скоро подкрепа за партийното мероприятие на Христо Иванов и Иво Прокопиев, отколкото готовност да присъстват на място. Не е изключено "хората на Василев" все  пак да се включат или да организират собствена провокация, в отчаян опит да натрапят номинацията на следователя Бойко Атанасов, за когото стана ясно, че е завършил юридическото си образование със Среден 3, а за да не проваля разследвания, многократно е бил отстраняван  от досъдебни производства. В четвъртък и другия понеделник са двете последни възможности, при които най-малко трима от членовете на Прокурорската колегия или правосъдният министър могат да правят номинации за главен прокурор.

При всички положения "хибридният протест" в четвъртък е само началото на "калната кампания" по избор на следващия главен прокурор. И макар той да е персонално насочен срещу Иван Гешев, негови адресати са и членовете на ВСС, чиято отговорност е изборът, който те ще направят на 24 октомври т.г. Вече е ясно, че тогава се очаква да е кулминацията на "активните мероприятия". Последната фаза ще е, ако най-малко 17 от кадровиците изберат нов главен прокурор. Тогава обект на натиск ще бъде и президентът Румен Радев, за да не подпише указ за утвърждаване на избора на ВСС. Но дори и това да се случи, от Прокурорската колегия вече заявиха, че имат нагласата да повторят избора си, направен след консултации с двете съсловни организации на прокурорите и следователите.

В крайна сметка след три месеца ще е известно – ще има ли България главен прокурор, преминал през всички стъпала от кариерата, подкрепен от колегите си и показал, че има волята и смелостта да се изправя срещу смятани за недосегаеми политици, влиятелни бизнесмени и олигарси или държавата ще капитулирала пред шепа марионетки на задкулисието. 

Тръгна делото срещу бившия районен прокурор на Кнежа за длъжностно престъпление

Предишна новина

Престъпна група ударила НАП, след Кристиян обвиниха в кибертероризъм и Георги Янков

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  RRR | нерегистриран
  1
  -1

  Пловдивчанина, подкрепяйки си го, може и да му целуваш портрета, ако искаш.Виждаме пловдивския кадър, какви ги натвори в последните 7 години.

 2. 10
  | нерегистриран
  1
  -1

  Вън!!! Въъъънннн...

 3. 9
  | нерегистриран
  2
  -1

  "Съд за престъпника от ЦУМ!"  Сашо Дончев ли визирате? Не бъдете толкова лош, той е убав чиляк.

 4. 8
  до 6 | нерегистриран
  13
  -1

  И какво точно подкрепяш ? Делян без обвинение за КТБ ?

  PR акции всеки ден ?

  Спецпрокуратура с еднолично управление ?

  Осъдителни присъди само по споразумение ?

  ... 5. 7
  ********************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  до # 4 | нерегистриран
  6
  -18

  Аз също съм прокурор, работя в Пловдив и изцяло подкрепям Гешев, не знам ти какви познания имаш и честно да си кажа не ми се четат тъпотиите ти.

 7. 5
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 4
  RRR | нерегистриран
  35
  -11

  А най-интересното е, че много прокурори откровено се забавляват с напъните на Гешев да демонстрира правни познания.За сега Гешев бие по неодобрение и присмех всички досегашни главни.Те така и не разбраха, че на редовите не ни дреме кой е главен, важно е купон да става.

 9. 3
  | нерегистриран
  18
  -13

  Нали чухте, човекът не е фен на радзделението на властите..

 10. 2
  Много интересно | нерегистриран
  35
  -16

  На мен пък ми е много интересно как веднъж зомбираните привърженици на "правилните" съдии не видяха глупостите, които натовариха в системата за 10 години противопоставяне, интриги и простотии. Включително и това момченце Калин. То бива грантове, маси, семинари и хахо-хихо, ама трябва да се работи и да се решават делата. За което в крайна сметка държавата плаща. А не за политмероприятия.

 11. 1
  Интересно | нерегистриран
  30
  -16

  Как вчерашното интервю на Гешев се вписва в цитираната в статията норма от Кодекса за етично поведение? Този въпрос много, много не вълнува редакцията, която е заета да громи "лошите", както правят останалите "медии" от прасгрупата и вече официално нашата прокуратура от устата на бъдещия си ръководител. Долна работа

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.