Хакерите, ударили НАП, точили данни за предизборни компромати


Фирмата работодател на обвинения за атаката срещу НАП Кристиян Бойков е ударила системата на данъчните по поръчка на олигархичния кръг "Капитал", за да бъде захранван предизборно с компромати и фалшификати за неудобни хора рекетьорският сайт с кремълски обвързаности "Бивол".
 
Това е лъснало в хода на разследването на спецслужбите. При хакерската атака реално бяха източени и пуснати в интернет пространството данните на 5 млн. български и чужди граждани. Бързият ход на разследването обаче е осуетил плановете на олигархията едновременно преди предстоящия местен вот да удари управляващите и да се захрани с компромати, които да използва срещу мишените си. Така в момента обкръжението около кръга "Капитал" всячески се опитва да прехвърли от себе си вниманието върху държавата в опит да изкара нея виновна за атаката и теча, въпреки че маските паднаха и показаха лицата на Прокопиев, ортака му банкера беглец Цветан Василев, "Бивол" и компания пред обществото.
 
Именно в такъв опит за отвличане на вниманието за пореден път на барикадата в ефира на БНТ застана лидерът на олигархично обвързаната "Да, България" Христо Иванов. В тотална истерия и стрес той започна да обяснява почервенял и запотен, че движението му нямало общо с хакерите от ТАД Груп. Истеричното отричане от страна на Иванов се дължи на факта, че олигархичната групировка, създадена от Иван Костов и в която се включват Иво Прокопиев и банкерът беглец Цветан Василев, се подигра с 5 000 000 българи.
 
Само преди два дни зам.-главният прокурор Иван Гешев разкри, че хакерът Кристиян Бойков е крил в един от компютрите си, който е декриптиран, че е ровено в различни бази данни с ЕГН-та на премиера Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски. Стана ясно още, че 20-годишният кибербандит не е действал като самотен бегач, а е имало поръчител и изпълнител, като според Гешев една от версиите, по които се работи е, че дружеството евентуално се е занимавало с кибертероризъм, като вероятно е съчетало тези си интереси с политическа атака в полза на олигархични кръгове.
 
Късно вечерта във вторник антимафиоти от отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП отново нахлуха в офиса на ТАД Груп, като обиските продължиха почти до полунощ. При тях освен че са изнесени огромен брой компютри, сървъри, рутери, камери, както и документи, беше арестуван търговският директор на дружеството Георги Янков, който бранеше Кристиян и го съпровождаше при почти всичките му медийни изяви. Янков остана безмълвен на въпросите – какви данни са източвани в полза на "Бивол", колко пари са взети за хакерските услуги и познава ли собственика на "Бивол" Асен Йорданов и представящия се за главен редактор на сайта Атанас Чобанов. На всички питания, Янков само кимаше с глава и пребледняваше все повече. 
 
Един от адвокатите на хакера Кристиян – Георги Стефанов, пък обясни пред бТВ, че фирмата на практика спряла да функционира, тъй като техниката й била иззета. Той разкри още, че собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров не бил в България, защото имал планувано пътуване в Канада. Неговият колега и втори защитник на хакера – Емил Георгиев, пък се покри тотално. И за това има обяснение – той е основен партиен функционер в "Демократична България" и неуспял кандидат за евродепутат, част от коалицията "Да, България" на Христо Иванов.
 
Интересно е, че според източници от разследването шефът на ТАД Груп не е на никакво посещение в Канада. Според Нова телевизия той се намира в Турция, откъдето най-вероятно щял да пътува за друга държава. Тодоров обяснява официално как неговата компютърна фирма е част от компания-майка в САЩ, носеща същото име ТАД Груп. Тепърва родните спецслужби ще проверяват дали Тодоров сам не е създал фирмата в Щатите, за да легендира престижна история за пред обществото, когато го надушат, че се занимава с хакерство и кибертероризъм.
 
Шефът на "Тад" купил фирма от "Артекс" на Мирянови
 
Печално известната вече от "Апартаментгейт" фирма "Артекс" изскочи и от скандала около фирмата-работодател на човека, хакнал НАП. Дружеството "Тад груп" е собственост на 40-годишния варненец Иван Тодоров, който има общо 31 фирми според справките в търговските регистри на страната. 
 
Стартирал е бизнеса си от морската столица, където последователно основава дружества, занимаващи се с недвижими имоти и ресторантьорство.
 
В София стъпва през 2015 г., когато купува фирмата "СБ Бояна" именно от "Артекс инженеринг" на Пламен и Весела Мирянови. Любопитното е, че Тодоров се сдобива с дружеството буквално дни, след като то е създадено срещу сумата от 648 бона, като най-вероятно целта на сделката е била апортната вноска в капитала на фирмата. При създаването й "Артекс" вкарва в капитала на "СБ Бояна" ателие 238 квадрата плюс няколко гаража в луксозна кооперация в Бояна.
 
В IT сектора Тодоров реално влиза през 2016 г., когато основава компанията "Тад груп". На сайта на фирмата тя е описана като български клон на регистрирана в САЩ едноименна фирма. В чуждестранните сайтове за фирмено разузнаване наистина фигурира "Тад груп", регистрирана в Нюпорт бийч, Калифорния, която обаче е била основана от същия човек – Иван Тодоров, работодателя на хакера Кристиян Бойков. В същото време една от защитните тези, което дружеството и адвокатите му се опитват да лансират е, че бизнесът им бил напълно прозрачен, защото фирмата била клон на американска.
 

Престъпна група ударила НАП, след Кристиян обвиниха в кибертероризъм и Георги Янков

Предишна новина

Мълър: Русия се е намесила по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.